Όπως σημειώνει σε σχετικό του σχόλιο ο διάσημος συγγραφέας Niall Ferguson, του Πανεπιστημίου του Stanford, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν θερμότερο πλανήτη χωρίς να «πνίξουμε την οικονομική ανάπτυξη».
Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Η συζήτηση για το κλίμα δεν πρόκειται να κοπάσει. Ιδίως όταν οι πυρκαγιές σήμερα, οι βροχές και οι πλημμύρες αύριο και πιθανώς το υψηλό ψύχος αργότερα κάνουν το ζήτημα κρίσιμο. Τι ακριβώς συμβαίνει; Το ότι η θερμοκρασία αυξάνεται δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Δεν θα είναι δε και η τελευταία. Οταν το 1987 ένας ανεπανάληπτος καύσωνας στην Ελλάδα προκάλεσε πάνω από 1.500 θανάτους, δεν οδήγησε στη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας ώστε να μην ξανασυμβεί. Δεν ξανασυνέβη όμως. Γιατί;
Φοβερή πυρκαγιά είχε κάψει σχεδόν ολοσχερώς τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι το 1916. Με πολλά θύματα, ανάμεσά τους μόλις γλίτωσε ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος. Δεν υπήρχε τότε ιδιαίτερη βιομηχανική δραστηριότητα που να προκαλεί αλλαγές στο κλίμα, μεγάλες θερμοκρασίες, πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα. Τι είχε λοιπόν φταίξει;
Σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο κατά καιρούς ο καιρός και οι θερμοκρασίες αλλάζουν, με αποτέλεσμα ατμοσφαιρικά φαινόμενα πρωτόγνωρα και ανεξέλεγκτα. Ολα αυτά σημαίνουν πως η ατμόσφαιρα και ιδιαίτερα οι θερμοκρασίες δεν παραμένουν σταθερές με συνέπεια να προκαλούνται απροσδόκητα και ανεξέλεγκτα καιρικά φαινόμενα. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι την καλλιέργεια μαζικής υστερίας με στόχο την ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα και τη βιομηχανική κοινωνία, με κατασπατάληση δισεκατομμυρίων, για επίτευξη ασαφών περιβαλλοντολογικών στόχων – πίσω από τους οποίους όμως πάντα υπάρχουν επιχειρηματικά οικονομικά συμφέροντα (π.χ. ανεμογεννήτριες, πάνελς συσσώρευσης ηλιακής ενέργειας, κ.ο.κ.) -, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Οταν στη διάρκεια του Μεσαίωνα στον Τάμεση καλλιεργούσαν, λόγω αλλαγής κλίματος, αμπέλια ή όταν δημιουργήθηκε η Μάγχη από λιώσιμο πάγων της Βόρειας Θάλασσας (2500 π.Χ.), υπήρχε βιομηχανική δραστηριότητα;
Ο Bjorn Lomborg, ένα σπάνιο φαινόμενο πεντακάθαρου στις απόψεις του διανοουμένου, έχει πολύ σαφείς απόψεις για τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Με το βιβλίο του «False Alarm» (Λάθος Συναγερμός), Basic Books, 2021, υποστηρίζει ότι θα είναι πράγματι ανόητο να μην προετοιμαστούμε για έναν θερμότερο πλανήτη, αλλά ότι θα είναι εντελώς βλακώδες να προφασιζόμαστε πως κάνουμε πράγματα που θα μειώσουν σημαντικά το διοξείδιο του άνθρακα ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν θα γίνει.
Παράλληλα αν θέλουμε στα σοβαρά να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 θα πρέπει να ξέρουμε πως το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. Και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας. Στον ηλεκτρισμό, στην κίνηση, στα προϊόντα που καταναλώνουμε, στις ανέσεις μας.
Είμαστε διατεθειμένοι, και θα μπορούμε, να πληρώσουμε τους σχετικούς λογαριασμούς; Οπως επισημαίνει ο Lomborg, πολύ περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω φτώχειας και ασθενειών κάθε χρόνο παρά σαν αποτέλεσμα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
Οπως και στο παρελθόν, οι άνθρωποι είμαστε σε θέση να προσαρμοστούμε στις αλλαγές του κλίματος δίχως να καταλήξουμε σε οικονομική καταστροφή και σε ανατροπή του πολιτισμού που με τόσο κόπο οικοδομήσαμε.
Το κλίμα περιοδικά, λόγω απόστασης του Ηλίου, αλλάζει. Οπως σημειώνει σε σχετικό του σχόλιο ο διάσημος συγγραφέας Niall Ferguson, του Πανεπιστημίου του Stanford, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν θερμότερο πλανήτη χωρίς να «πνίξουμε την οικονομική ανάπτυξη».
Αυτόν τον δρόμο ακριβώς μάς δείχνει ο Lomberg με το «False Alarm».
0 Σχόλια