Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Μέτωπα σε Καπανδρίτι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες - Στη μάχη τα εναέρια μέσα


Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται για την Αττική και όλη την Ελλάδα καθώς τεράστιες φωτιές συνεχίζουν να καίνε, πυρπολώντας αμέτρητα στρέμματα δάσους, σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες. Ολη τη νύχτα πύρινες φλόγες έκαιγαν Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Λακωνία.

Τα βασικά μέτωπα στην Αττική που συνεχίζουν να καίνε ό,τι βρουν είναι σε σε Καπανδρίτι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες, ενώ νωρίς το πρωί ο Δήμαρχος Μαραθώνα έδωσε εντολή για προληπτική εκκένωση στο Καλέντζι.

Στην Αττική η φωτιά που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη πήρε πολύ γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πέρασε από Κρυονέρι και Δροσοπηγή, στη συνέχεια έφτασε στην Εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών και σε λίγη ώρα πέρασε απέναντι προς το Καπανδρίτι. Το τεράστιο μέτωπο που δημιουργήθηκε έκαιγε όλη τη νύχτα στις παρυφές της Πάρνηθας.

Σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε Δροσοπηγή, την Ιπποκράτειος Πολιτεία, ενώ οικείες στις Αφίδνες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στη φωτιά στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Το μεγάλο στοίχημα με τα εναέρια μέσα

Οι ελπίδες στρέφονται με την ανατολή του ηλίου, ήδη ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα, ενώ έχουν φτάσει και οι δυνάμεις από ξένες χώρες, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς θα συνδράμουν την επιχείρηση κατάσβεσης:

από την Κύπρο 40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην 'Ανω Βαρυμπόμπη Αττικής και 2 αεροσκάφη στην Κρήτη,
από την Σουηδία 2 αεροσκάφη που τα αναμένουμε σήμερα
από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα που αναμένονται το πρωί
από την Ελβετία όπου αναμένονται 3 ελικόπτερα
Λίγα λεπτά πριν από τη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής έφτασαν 83 Γάλλοι πυροσβέστες στο πλαίσια της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες θα είναι αντίπαλος στις προσπάθειές τους, καθώς έρχεται πτώση θερμοκρασίας αλλά δυναμώνουν οι άνεμοι οι οποίι θα φτάσουν ως και τα 7 μποφόρ.

Οπως προειδοποίησε χθες στην έκτακτη ενημέρωση του υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για την εξέλιξη των πυρκαγιών ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου, θα επικρατήσουν στη χώρα και δη στην Αττική, μετεωρολογικές συνθήκες που θα προσομοιάζουν με το Μάτι.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμά του την Πέμπτη το βράδυ, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις μεγάλες πυρκαγιές. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» και ότι «ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών». «Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική» επεσήμανε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως για την Παρασκευή περιμένουμε ισχυρούς Δυτικούς Ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια