Η Σελήνη θα γίνει αρχής γενομένης από το 2024 και την πολυαναμενόμενη επανδρωμένη αποστολή της NASA (αν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί τελικά) σημείο πολύ έντονης δραστηριότητας. Πολλές κρατικές διαστημικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες σχεδιάζουν διαφόρων ειδών αποστολές τα επόμενα χρόνια στον φυσικό μας δορυφόρο.
Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η ιαπωνική ispace η οποία θέλει να λειτουργήσει σε πρώτη τουλάχιστον φάση ως μεταφορέας φορτίων προς την Σελήνη αλλά και από αυτή πίσω στη Γη. Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει μια συνεργασία με την NASA για να στείλει κάποιο σκάφος στην επιφάνεια της Σελήνης να συλλέξει δείγματα του εδάφους και να τα φέρει πίσω στη Γη. Η ispace έχει προγραμματίσει επίσης άλλες τρεις αποστολές στην Σελήνη. Η πρώτη εξ αυτών θα πραγματοποιηθεί το 2022 όπου μια σεληνάκατος της εταιρείας θα προσεδαφιστεί στον δορυφόρο μας μεταφέροντας ένα ρομποτικό εξερευνητή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και εξοπλισμό άλλων πελατών της.
Η ispace παρουσίασε στο 36ο Διαστημικό Συμπόσιο που γίνεται στο Κολοράντο Σπρινγκς στις ΗΠΑ την νέα σεληνάκατο που σχεδίασε για τις αποστολές που θα πραγματοποιεί στην Σελήνη. Πρόκειται για ένα ρομποτικό σκάφος ύψους 2,7 μέτρων που μπορεί να μεταφέρει φορτία συνολικού βάρους 500 κιλών. Είναι σύμφωνα με την ispace η πιο προηγμένη τεχνολογικά σεληνάκατος που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα από την διαστημική βιομηχανία. Στόχος της εταιρείας είναι η σεληνάκατος που έλαβε την ονομασία Series 2 να χρησιμοποιηθεί στην αποστολή μεταφοράς φορτίων στη Σελήνη που είναι προγραμματισμένη για το 2024.
«Κοιτάζοντας το κοντινό μέλλον η Series 2 θα επιτρέψει μας επιτρέψει να αυξήσουμε τις μεταφορικές μας δυνατότητες παρέχοντας έτσι περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες στους πελάτες μας» αναφέρει ο Τακέσι Χακαμάντα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ispace.
0 Σχόλια