Σφαίρες Ντάυσον για παροχή ενέργειας μπορεί να έχουν τοποθετήσει εξωγήινοι σε μαύρες τρύπες


Η σφαίρα Ντάυσον είναι μία υποθετική μεγακατασκευή η οποία περικλείει ένα άστρο και συσσωρεύει την ενέργεια που το άστρο εκπέμπει. Η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τις ανάγκες του πολιτισμού που κατασκεύασε τη σφαίρα Ντάυσον. Επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν διαβάζοντας μια μελέτη για τις σφαίρες Ντάυσον αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν είναι εφικτή η κατασκευή και παρουσία τους αντί για ένα άστρο σε μια μαύρη τρύπα. Μια σφαίρα Ντάυσον σε μαύρη τρύπα θα προσέφερε θεωρητικά στους ιδιοκτήτες της σφαίρας δεκάδες χιλιάδες φορές περισσότερη ενέργεια από ότι αυτή ενός άστρου.

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές αναφέρουν ότι όχι μόνο είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια σφαίρα Ντάυσον σε μια μαύρη τρύπα αλλά δεδομένου του μεγέθους μια μαύρης τρύπας η δραστηριότητα της σφαίρας θα μπορεί να εντοπιστεί σχετικά εύκολα από τη Γη και έτσι με τον τρόπο αυτό να διαπιστώσουμε ότι όχι μόνο υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί αλλά αυτοί πολύ πιο προηγμένοι τεχνολογικά από εμάς.

Η σφαίρα Ντάυσον

Η έννοια της σφαίρας Ντάυσον αναπτύχθηκε αρχικά από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Όλαφ Στάπλεντον στο μυθιστόρημα του με τίτλο  (1937), ενώ αργότερα η ιδέα προωθήθηκε και έγινε ευρύτερα γνωστή από τον φυσικομαθηματικό Φρήμαν Ντάυσον σε μελέτη που εκπόνησε το 1960 με τίτλο Search for Artificial Stellar Sources of Infrared Radiation (αναζήτηση για τεχνητές αστρικές πηγές υπέρυθρης ακτινοβολίας).

Ο Ντάυσον εκτίμησε πως η ύπαρξη τέτοιων κατασκευών θα ήταν η λογική συνέπεια των αυξανόμενων αναγκών ενός τεχνολογικού πολιτισμού για ενέργεια και για την αναγκαιότητα διασφάλισης της προς την μακροχρόνια επιβίωση του. Πρότεινε επίσης πως η αναζήτηση για τέτοιου είδους κατασκευές θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη εξελιγμένων και νοήμονων εξωγήινων μορφών ζωής.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια