«Ανοησίες» πολιτικών, πάνω στα αποκαΐδια


Το ουσιαστικότερο σχόλιο των ημερών το είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας στον αέρα τηλεοπτικού σταθμού. Τον είχαν 45 λεπτά μέσα στο καυτό λιοπύρι, να περιμένει να βγει στον αέρα από τη Βαρυμπόμπη, όπου είχε μεταβεί προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτάς.

«Έχασα τρία τέταρτα ερευνητικού έργου, και ήμουν υποχρεωμένος να ακούω τις ανοησίες των πολιτικών στο στούντιό σας, είπε. Ήταν ανοησίες αυτά που άκουγα και με εξόργισαν. Αν η πολιτική νοοτροπία είναι αυτή που άκουσα, πραγματικά μας αξίζουν αυτά τα χάλια. Δεν πρόκειται ποτέ οι πολιτικοί να αλλάξουν».

Δεν έχει σημασία τι έλεγαν οι πολιτικοί στο στούντιο. Τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από αυτά που λένε και οι αρχηγοί τους, τα κομματικά γραφεία, και τα κομματικά κλιμάκια που κάνουν επί τόπου περατζάδες, για να κάνουν on camera δηλώσεις.

Ενίοτε δεν έχουν συναίσθηση του τι λένε, με αποτέλεσμα να αυτοϋπονομεύονται. Όπως ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης. Αφού διαβεβαίωσε ότι «δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση στείρα, πάνω στα αποκαΐδια και τον πόνο των συμπολιτών μας, συνέχισε : «δεν μπορεί ένας περιοδεύων θίασος, αλαζονικός, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλληλοσυχγαίρεται με τόσες μεγάλες ευθύνες».

Και αυτά δεν τα έλεγε από το βήμα της Βουλής που είναι ο φυσικός χώρος να τα πει, αλλά ακριβώς «πάνω στα αποκαΐδια»! Καμία «ενσυναίσθηση» - λέξη που τον τελευταίο καιρό τόσο αρέσει στον Τσίπρα να επαναλαμβάνει.

Το πιο ωραίο πάντως το γράφει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του κάνει κριτική στον Μητσοτάκη, και του ζητάει να αναλάβει έστω για πρώτη φορά στην καριέρα του την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες «αντί να κάνει καταδρομικές και απολύτως προστατευμένες επισκέψεις στις 8 το πρωί, για να αποφύγει να τους συναντήσει».

Εδώ δεν λείπει η ενσυναίσθηση, αλλά η σκέτη συναίσθηση. Μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για καταδρομική ενέργεια στις 8 το πρωί; Αυτό δικαιολογούνταν να το πουν τα υπόλοιπα κόμματα, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ! Ο αρχηγός του Αλέξης πήγε το ίδιο καταδρομικά στο Μάτι και πιο νωρίς από ό,τι ο Μητσοτάκης.

Η δική του «καταδρομική ενέργεια» είχε γίνει υπό άκρα μυστικότητα, με μία κάμερα της ΕΡΤ μόνο, και σε προστατευμένο περιβάλλον. Με τη συνοδεία στελεχών του Μαξίμου, και την παρουσία κάνα δυο ντόπιων στελεχών του κόμματος, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους κατοίκους, ενώ διήρκησε ελάχιστα λεπτά!

Δηλαδή θεωρούν ότι κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση, να κατηγορούν και γι’ αυτή την επίσκεψη τον Μητσοτάκη, όταν είναι τόσο έντονη η εικόνα της «κλέφτικης» παρουσίας του Τσίπρα στο Μάτι; (ως προς αυτό κάνουμε κριτική. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει ο λαός εν καιρώ τω καταλλήλω).

Τα άλλα κόμματα παρέλκουν της κριτικής. Κάτι έπρεπε να πουν, έστω και αν υπέπεσαν σε λογικές αντιφάσεις. Η Φώφη π.χ. δήλωσε «ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε μια ακόμη φορά και απέτυχε».

Μα δεν ήταν «ευτυχώς». Το σύστημα πολιτικής προστασίας είναι αυτό που γλύτωσε ζωές, εκκενώνοντας σπίτια, με την συνδρομή -και- της αστυνομίας, την οποία οι Συριζαίοι οπαδοί ειρωνεύονταν στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως το σύστημα πολιτικής προστασίας μερίμνησε να απομακρυνθούν με φεριμπότ οι κάτοικοι στις Ροβιές.

Θέλουμε να πούμε ότι κάνουν δηλώσεις απλώς για να κάνουν, πατώντας play σε μια «μαγνητοφωνημένη» ταινία. Το ίδιο φυσικά κάνουν και ένιοι κυβερνητικοί βουλευτές μόλις δουν κάμερα, όπως και κάποιοι μη αρμόδιοι, επί των συγκεκριμένων θεμάτων, υπουργοί (όπως έκαναν και για την πανδημία και σκορπούσαν σύγχυση).

Άξιο αναφοράς πάντως είναι το ΚΚΕ. Αναλώνεται ως συνήθως στη δική του φιλολογική ρητορική «κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας κι απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ».

Όμως κάλεσε τα μέλη του και τους φίλους του κόμματος να συνεχίσουν μαζί με τον λαό να πρωτοστατούν για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη, και να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση σε όλες τις περιοχές της χώρας!

Την ίδια στιγμή Συριζαίοι (κυρίως) οπαδοί επιδίδονταν σε κατάρες για την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ισοφαρίσουν το Μάτι, και πλακώνονταν με τους ΝΔτες (που είναι λιγότεροι στα δίκτυα). Εξέπεμπαν και μια κάποια αδημονία για ύπαρξη νεκρών. Φάνηκε όχι μόνο στα ανώνυμα troll αλλά στο tweet του βουλευτή Μαμουλάκη - «karma is a bitch».

Και αυτά θα περάσουν, και θα έρθουν και άλλα τέτοια. «Η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί σε hotspot πυρκαγιών λόγω κλιματικής αλλαγής», όπως προειδοποίησε το πρόγραμμα Copernicus, της ΕΕ. Από το φθινόπωρο ο προγραμματισμός θα πρέπει να γίνει μόνο από τους ειδικούς επιστήμονες, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι «ανοησίες» των πολιτικών, που είπε και ο κ. Λέκκας – ανοησίες φίλιων και αντιπάλων πολιτικών. Αυτές τις είδαμε χρόνια τώρα, από το 2007 με τους 63 νεκρούς στην Πελοπόννησο. Και είδαμε το χαΐρι τους.

Γιάννης Σιδέρης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια