Αδειάζει η κλεψύδρα για τον ανασχηματισμό: Πότε θα ανακοινωθεί - Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν κλειδώσει, το μόνο που μένει είναι να γίνει γνωστό το timing των ανακοινώσεων


Με τον ανασχηματισμό να έχει κλειδώσει, αυτό που μένει είναι ο χρόνος ανακοίνωσης του. Στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος για το timing που ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει τις αποφάσεις του αναφορικά με την αναδιάταξη δυνάμεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Και καθώς τις επόμενες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης έχει έναν πυρετό ταξιδιών, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Σήμερα στις 11 το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό υπό τον πρωθυπουργό, με την ατζέντα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Επίσης θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

Μετά το Υπουργικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για το Μπλεντ της Σλοβενίας, ενώ, επιστρέφοντας, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, εν όψει της ΔΕΘ. Τέλος, το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να αναχωρήσει για τη Μασσαλία, για τη Διεθνή Σύνοδο για τη Βιοποικιλότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι ξεκάθαρος ο χρόνος εκδήλωσης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Αναφορικά με το ποιοι θα δουν την πόστα της εξόδου και ποιοι θα παραμείνουν, οι πληροφορίες είναι πολλές. Αναμφίβολα κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πιθανότατα θα αποχωρήσει. Για τη θέση του έχει ακουστεί το όνομα του μετριοπαθούς υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και το όνομα του πρώην υπουργού Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Επίσης φαίνεται να αποχωρεί από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει νέο χαρτοφυλάκιο.

Ερωτηματικό αποτελεί και αν υπάρξουν αλλαγές στα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού. Αμετακίνητοι θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδίας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νυν γενικοί γραμματείς να αναβαθμιστούν διά της υφυπουργο- ποίησης, είτε προς επιβράβευση είτε προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Καράγιαννης, ο γραμματέας στο Άμυνας Αντώνης Οικονόμου και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Πάντως όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών και την αντικατάσταση ορισμένων, και θα πρόκειται για τον πρώτο μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός με τη την αναδιάταξη των δυνάμεων στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επίτευξη μιας επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την ανάταξη της οικονομίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι ξεκάθαρος ο χρόνος εκδήλωσης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται εκπλήξεις τόσο για το χρόνο ανακοίνωσης του όσο και των αλλαγών που θα λάβουν χώρα.

Αμαλία Κάτζου

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια