«Εκκενώστε την Καμπούλ»! - Ο Τ.Μπάιντεν δεν εγγυάται την ασφάλεια πολιτών - Τους φυγαδεύει με εμπορικά αεροσκάφη

Δραματικές ώρες στο Αφγανιστάν


Η κυβέρνηση Μπάιντεν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι εμπορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να φυγαδευτούν Αφγανοί πολίτες από την Καμπούλ. Δήλωσε όμως πως δεν εγγυάται την πλήρη ασφάλειά τους και πως υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να μείνουν...πίσω!

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως 18 εμπορικά αεροσκάφη, μεταξύ άλλων από τις εταιρείες United, American Airlines και Delta δεν θα πετάξουν στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ανθρώπων, που έχουν ήδη φύγει από το Αφγανιστάν.

Σημειώνεται πως η εκκένωση του αεροδρομίου της Καμπούλ έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα τα τελευταία 24ωρα καθώς χιλιάδες Αφγανοί μπορεί να μείνουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Και όλα αυτά την ώρα που υπουργοί των δυτικών κυβερνήσεων πιέζουν να παραταθεί η προθεσμία για την τελευταία βρετανική πτήση διαφυγής και μετά την ερχόμενη Τρίτη.

Είναι ενδεικτικό ότι η Μεγάλη Βρετανία κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να καθυστερήσει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έτσι ώστε να βοηθηθεί η αεροπορική μεταφορά τουλάχιστον 6.000 Βρετανών πολιτών και ντόπιων. 

Μάλιστα έμπειρος παρατηρητής τόνισε ότι εάν σταματήσουν οι πτήσεις την Τρίτη τότε δεν αποκλείεται τουλάχιστον 2.000 Αφγανοί να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χιλιάδες πίσω, αλλά είναι απίθανο να πρόκειται για Βρετανούς πολίτες», τόνισε η ίδια πηγή.

Μέχρι και σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ 12.000 ξένοι υπήκοοι και Αφγανοί οι οποίοι εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς ομάδες βοήθειας, ενώ δώδεκα πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. 

Πάντως οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε μια ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία σήμερα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.  

«Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», τονίζεται στην οδηγία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια