Sponsor

ATHENS WEATHER

To Σύμπαν ίσως είναι ένα… ντόνατ


Ένα από τα μεγάλα κοσμολογικά μυστήρια το οποίο προσπαθούν τις τελευταίες δεκαετίες να λύσουν οι επιστήμονες είναι το σχήμα του Σύμπαντος. Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα εκτός των άλλων θα καθορίσει και το πιθανό τέλος του. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες τόσο για το σχήμα όσο και για το τέλος του Σύμπαντος. Η τελευταία σχετική μελέτη έγινε από ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ulm στην Γερμανία και του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία. Όπως αναφέρουν το Σύμπαν έχει σχήμα παρόμοιο με αυτό ενός ντόνατ.

Οι ερευνητές μελέτησαν την ακτινοβολία υποβάθρου ή κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου όπως ονομάζεται το ίχνος, ή υπόλειμμα, της ακτινοβολίας που εξέπεμπε το σύμπαν όταν βρισκόταν σε κατάσταση εξαιρετικά μεγάλων θερμοκρασιών και πιέσεων. Η μελέτη αυτής της ακτινοβολίας προσφέρει συχνά στοιχεία για πολλά κοσμικά φαινόμενα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν τρεις βασικές θεωρίες για το σχήμα του Σύμπαντος. Η μια αναφέρει ότι είναι επίπεδο δηλαδή υπάρχει σε παράλληλες γραμμές οι οποίες θα μείνουν για πάντα παράλληλες. Η δεύτερη θεωρία κάνει λόγο για ένα «κλειστό» Σύμπαν το οποίο υπάρχει σε παράλληλες γραμμές οι οποίες όμως κάποια στιγμή θα αρχίσουν να τέμνονται. Η τρίτη θεωρία μιλάει για ένα «ανοικτό» Σύμπαν όπου οι παράλληλες γραμμές του θα αρχίσουν κάποια στιγμή να αποκλίνουν μεταξύ τους.

Κάθε ένα από αυτά τα ενδεχόμενα για το σχήμα του Σύμπαντος συνοδεύεται και από μια εκτίμηση για το μέγεθος του αλλά και για το τέλος του. Αν το Σύμπαν είναι επίπεδο τότε θα διαστέλλεται επ’ άπειρον. Αν είναι κλειστό κάποια στιγμή θα αυτό-καταρρεύσει.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας για να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα της ακτινοβολίας υποβάθρου που συνέλλεξαν. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν είναι πεπερασμένο και όχι άπειρο και ότι έχει ένα σχήμα που παραπέμπει σε ντόνατ κάτι που σημαίνει ότι αν ξεκινήσει ένα διαστημόπλοιο να κινείται προς μια κατεύθυνση και ακολουθήσει σταθερή πορεία κάποτε θα επιστρέψει στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε.

Αν η θεωρία αυτή είναι ορθή αυτό σημαίνει ότι το Σύμπαν είναι ένα κλειστό τρισδιάστατο σύστημα. Οι ερευνητές προχώρησαν επίσης σε μια εκτίμηση για το μέγεθος του Σύμπαντος το οποίο όπως λένε είναι περίπου 45 δισ. έτη φωτός. Αναμένονται οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας σε αυτή την νέα μελέτη αλλά και τα αποτελέσματα των αντίστοιχων μελετών που διεξάγουν άλλες ερευνητικές ομάδες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια