Ο εφιάλτης του Ερντογάν γίνεται πραγματικότητητα - Το πρώτο Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας παραδίδεται στον Έλληνα υπουργό Άμυνας - Συνεχίζεται η σκληρή εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών στη Γαλλία - Πολλαπλασιαστής ισχύος το νέο ελληνικό μαχητικό.
Σπουδαία και σίγουρα ιστορική είναι η σημερινή μέρα για την Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία ενισχύει και επίσημα την φαρέτρα της με ένα από τα ισχυρότερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.
Έπειτα από ταχύτατες και στοχευμένες κινήσεις του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, που μέσα σε μόλις τρεις μήνες ολοκλήρωσε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που κάποτε διαρκούσαν χρόνια, η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα το πρώτο από τα 18 ελληνικά Rafale από την γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία Dassault.
Στην τελετή παράδοσης, που θα πραγματοποιηθεί στη βάση της «Dassault Aviation», στο Ιστέρν της νότιας Γαλλίας, θα δώσει το «παρών» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ παρόντες θα είναι τόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.
Aν και αρχικά σχεδιαζόταν η παράδοση να γίνει επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα στη νέα «φωλιά» των Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Βοιωτίας, τελικά αποφασίστηκε η παράδοση του πρώτου ελληνικού Rafale, με σειριακό αριθμό «401», με τη γαλανόλευκη στα φτερά να γίνει επί γαλλικού εδάφους, με σκοπό να συνεχιστεί η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών.
Υπενθυμίζεται πως οι Έλληνες πιλότοι που λαμβάνουν τώρα την απαραίτητη εκπαίδευση στη Γαλλία, θα εξελιχθούν σε εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί να είναι αυτοί που θα διοικήσουν κιόλας την πρώτη Μοίρα των Rafale στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Παναγιωτόπουλος, πριν από την τελετή θα έχει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Dassault Aviation», κ. Έρικ Τραπιέ.
Ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο, θα είναι η συνάντηση που είναι προγραμματισμένη να γίνει αργότερα στο Παρίσι. Εκεί ο υπουργός Άμυνας θα συναντήσει τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. Μια συνάντηση που θα έρθει ένα 24ωρο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, όπου βρέθηκε και ο κ. Παναγιωτόπουλος την Τρίτη.
Τι θα κερδίσει η Πολεμική Αεροπορία με τα Rafale
Το Rafale 4.5 γενιάς, αποτελεί σαφώς ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.
Παράλληλα, η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.
«Πρόκειται για πολλαπλασιαστή ισχύος. Είναι αεροσκάφος με δυνατότητες που κανένα μαχητικό των χωρών της περιοχής μας δεν έχει. Αναμφισβήτητα θα αυξήσει την αποτρεπτική ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας», δηλώνουν εντυπωσιασμένοι Έλληνες χειριστές, οι οποίοι πέταξαν μέσα αλλά και δίπλα από τα γαλλικά μαχητικά κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021», αλλά και κατά την μεταστάθμεση της μαχητικών της Armee de l' Air στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα στις 2 Μαΐου 2021.
«Ως πιλότος Rafale θεωρώ πως είναι το καλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο. Πρόκειται για μαχητικό που αποτελεί «ρυθμιστή του παιχνιδιού» (game changer)», είχε δηλώσει Γάλλος πιλότος που από την μελλοντική «φωλιά» των ελληνικών Rafale στη Βοιωτία.
Υπενθυμίζουμε πως τα γαλλικά μαχητικά θα έρθουν στην Ελλάδα φέροντας όλο τον πανίσχυρο πλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει πυραύλους Scalp, Exocet αλλά και τους φονικούς Meteor. Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας HAMMER(Highly ModularMunition Extended Range), εύκολα αντιλαμβανόμαστε το λόγο που οι Τούρκοι βρίσκονται σε πανικό και καθημερινά πλέον ασχολούνται, τόσο οι πολιτικοί όσο και τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του 2021 αναμένεται να φτάσουν στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale. Μέχρι τότε, οι προετοιμασίες και η κατασκευή εγκαταστάσεων στην αεροπορική βάση της Τανάγρας είναι πυρετώδεις.
Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, η αγορά των Rafale από τη Χώρα μας να έχει προκαλέσει εφιάλτες στο καθεστώς Ερντογάν, που βλέπει ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής να πέφτει στα χέρια των Ελλήνων, των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας δημιουργεί νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα που στέλνει προκλητικά τελεσίγραφα για την Κύπρο, προκαλώντας εκνευρισμό σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, τα αντανακλαστικά των οποίων συνεχίζουν να είναι αργά, ιδίως της Ε.Ε.
Βασίλης Σκουλαράκος
0 Σχόλια