Σε διαρκή επαγρύπνηση παραμένουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως με την μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει κυκλώσει τη χώρα και έχει αρχίσει να επικρατεί ήδη σε κάποιες περιοχές, όπως στην Κρήτη.
Η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, το μίνι lockdown στη Μύκονο και η χαλάρωση των πολιτών λόγω καλοκαιριού, έχουν σημάνει συναγερμό στις Αρχές, οι οποίες προσπαθούν να σβήσουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, για να μην χρειαστεί να παρθούν νέα περιοριστικά μέτρα αλλά και να πείσουν όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.
Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και αυτό γίνεται κατανοητό από τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, όπου μπορεί τα κρούσματα να κινήθηκαν κάτω από τα 2.000, ωστόσο ανακοινώθηκαν 466 νέα περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως οι μεταλλάξεις ανακοινώνονται την Πέμπτη, όμως οι αριθμοί ήταν τόσο ανησυχητικοί, που ανάγκασαν τις υγειονομικές αρχές της χώρας να προχωρήσουν σε έκτακτη ενημέρωση για τις μεταλλάξεις, απαντώντας εμμέσως και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την επιβολή lockdown στην τουριστική Μύκονο, με άλλους επίσης δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να κινδυνεύουν να βρεθούν στην ίδια θέση.
Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Τουρισμού ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι προτεραιότητά της είναι η προφύλαξη της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών και δεν θα διστάσει να πάρει δύσκολα μέτρα, την ώρα που πολλές χώρες στον κόσμο ακολουθούν την ίδια τακτική, αναθεωρώντας τους σχεδιασμούς τους εξαιτίας της μεγάλης διασποράς που φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα.
Ο τρόμος της ελληνικής -και όχι μόνο- κυβέρνησης είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων να συνοδευθεί από αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και εκ νέου επιβάρυνση των ΜΕΘ.
Μέχρι στιγμής, μπορεί να αυξάνονται σταδιακά οι νοσηλείες, ωστόσο δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη επιβάρυνση στις ΜΕΘ, χωρίς να αποκλείεται να φανεί κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες.
Στο τραπέζι νέα μέτρα
Το μίνι lockdown στη Μύκονο που έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το «μοντέλο« και για άλλους τουριστικούς προορισμούς όπου παρατηρείται υψηλό ιικό φορτίο.
Αν και η βασική θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό lockdown στη χώρα εντούτοις το «μοντέλο Μυκόνου» ενδέχεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.
Ποια νησιά κινδυνεύουν να γίνουν… Μύκονος
Πάρος, Σαντορίνη, Ιος και Κρήτη (Ρέθυμνο κυρίως και Ηράκλειο) φλερτάρουν με το «κόκκινο» εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού.
Με τα δωμάτια καραντίνας σε πολλά νησιά (όπως η Πάρος για παράδειγμα) να έχουν… τελειώσει, ο μεγάλος φόβος είναι να μην πιεστεί το σύστημα υγείας στα νησιά, που έτσι κι αλλιώς οι αντοχές του είναι περιορισμένες.
Γι’ αυτό και πέφτει στο τραπέζι το «χαρτί» των τοπικών lockdown, όπως έγινε στη Μύκονο, όπου απαγορεύεται η μουσική όλο το 24ωρο παντού και η κυκλοφορία από τη 01:00 έως τις 06:00.
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
- Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
- Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
- Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
- Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
- Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα πιθανότατα έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες. Όπως είπε ο κ. Τσακρής, η διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός.
Η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη
«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει όμως να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κ.ο.κ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, η ικανότητα δηλαδή να σκοτώνει τον ξενιστή» είπε ο εξήγησε ο κ. Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί. Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει.Ετσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνος ο ιός, δε θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι.
Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις απόψεις των συναδέλφων του ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, απάντησε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει βάση, μόνο «αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις».
Σημείωσε δε ότι ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει. «Οι κορονοϊοί δύσκολα μπορούν να περιοριστούν και οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και αυτός που έχει εμβολιαστεί να μην κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη», διευκρίνισε.
Τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας – Πόσα κρούσματα θα έχουμε τον Αύγουστο
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αναφέρθηκε για τα δύο σενάρια που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Κατά την εκτίμησή του υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για την πορεία του ιού στη χώρα:
Το ευμενές, όπως το χαρακτήρισε, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντά στα 3.000 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτόν τον ρυθμό ή αυξηθούν.
Το δυσμενές, αφορά τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4,5 χιλιάδων, με μέγιστο τα 6,5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αλλά όπως ανέφερε: «δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθεί».
«Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτυλίσσονται το πολύ έως τις 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί».
Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων τόνισε πως: «τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε. Μπορεί να ήταν και δέκα χιλιάδες αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ» ενώ επισήμανε ότι: «για να φτάσουμε στον αριθμό των 10 χιλιάδων κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8 με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ».
Κυριαρχεί στην Κρήτη η μετάλλαξη Δέλτα
Για τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, υπολογίζει ότι υπάρχουν γύρω στις 60 χιλιάδες, ενώ αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη κατά 95%.
Η έκρηξη των κρουσμάτων στο νησί έχει φέρει αύξηση στις νοσηλείες οι οποίες λόγω έχουν τετραπλασιαστεί, ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το «Σωτηρία».
Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας.
Τέλος, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων.
«Το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες αρχίζει να φαίνεται 2 – 3 εβδομάδες μετά, στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους. Οπότε, πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπειες της έξαρσης στα κρούσματα».
0 Σχόλια