Δεν είναι απλό σενάριο πλέον. Αρχίζει να προβάλει ως επερχόμενη εφιαλτική πραγματικότητα.
Ο λόγος για το 4ο κύμα με μορφή μετάλλαξης Δέλτα. Χειρότερη από την προηγούμενη, απειλητική για την δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία. Όπως είπε και ο Άδωνις, σε μια τέτοια περίπτωση «η Ελλάδα θα καταστραφεί». Νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων, φαινόμενο ντόμινο για επιχειρήσεις, αρκετές από τις οποίες είναι ήδη στο κόκκινο, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας – σε μια χώρα όπου ήδη το 27% των πολιτών της βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας (ΕΛΣΤΑΤ) - , απογείωση του δημοσιονομικού προβλήματος.
Ποια κυβέρνηση θα διαχειριζόταν μια τέτοια «καυτή πατάτα» χωρίς να έχει – ενδεχομένως σημαντικές – πολιτικές απώλειες; Και γιατί άραγε να το κάνει όταν έχει καταφέρει να είναι «καβάλα στο άλογο». Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, καταγράφουν ανάκαμψη της κυβερνητικής εικόνας, που είχε υποστεί στραπάτσο λόγω του είπα - ξείπα ως προς την διαχείριση της πανδημίας τους προηγούμενους μήνες.
Θα μπορούσαν επομένως κάποιοι να σκεφτούν και να προτείνουν στον πρωθυπουργό: Μήπως καθαρίσουμε με τις εκλογές εδώ και τώρα, αφού οι συνθήκες είναι περίπου ιδανικές και υπαρκτός ο κίνδυνος να γίνουν όλα άλλα στο άμεσο μέλλον;
Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις. Παρατηρώ όμως μία σειρά από κινήσεις στην πολιτική και οικονομική σκακιέρα που σίγουρα είναι στοχευμένες, και ήδη αποπνέουν ένα είδος προεκλογικής αύρας.
Κίνηση πρώτη: 150 ευρώ bonus στους νέους έως 24 ετών που θα εμβολιαστούν. Το ανακοίνωσε αυτοπροσώπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Που ασφαλώς θα έχει πληροφορηθεί τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης την οποία διεξήγαγε η Metron Anaysis και από την οποία προκύπτει ότι η ΝΔ για την ώρα τρώει πόρτα από την νεολαία (17 έως 34 ετών) και εισπράττει δύο κόκκινες κάρτες για την διαχείριση της πανδημίας και για την κοινωνική της πολιτική.
Κίνηση δεύτερη: Μετά το πρόσφατο «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τώρα ο Χρήστος Σταϊκούρας δίνει τη μάχη την καλή με την Ευρώπη για να παραχωρηθούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των χρεών τα οποία δημιουργήθηκαν εξαιτίας του covid19. Ο νοών νοείτο.
Κίνηση Τρίτη: Πάγωμα της κύρωσης των τριών Μνημονίων της συμφωνίας των Πρεσπών. Επειδή έκανε μια σαχλαμάρα ο Ζόραν Ζάεφ; Ή επειδή Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αποστασιοποιούνται ο καθένας με τον τρόπο του; Και πέραν του συγκεκριμένου ηχηρού συμβολισμού τι θα γινόταν με την ψήφο των βορειοελλαδιτών βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης στη Βουλή και τι θα γινόταν με την ψήφο των βορειοελλαδιτών ψηφοφόρων της ΝΔ σε μια μελλοντική κάλπη;
Προσθέστε σ’ αυτά και την ελαφρώς ακατανόητη κυβερνητική πρεμούρα να γίνουν μονοκοπανιάς όλες οι μεταρρυθμίσεις (εργασιακό, ασφαλιστικό, Παιδεία). Να γίνουν δηλαδή πριν τον Σεπτέμβριο, λες και μας κυνηγούν ανηλεώς.
Άρα, πού καταλήγουμε; Αβίαστα νομίζω στο συμπέρασμα ότι αυτή την στιγμή διαμορφώνεται ένα σχεδόν τέλειο σκηνικό για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το Μέγαρο Μαξίμου ξαναζεί σε μεγάλο βαθμό τις παλιές καλές ημέρες της λαμπρής δόξας.
Έρχεται επίσης και το πρώτο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης. Άρα, δεν «τάζω» απλώς, «έχω και τάζω». Πολύ πιο δυνατό. Αφήστε που συμπωματικά ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ρυθμούς εσωστρέφειας από Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε Πανελλαδικό Συνέδριο και στο ίδιο ακριβώς κλίμα κινείται και το ΚΙΝΑΛ στο οποίο η κυρίαρχη συζήτηση είναι για το hot θέμα του αρχηγού.
Όσο για τα δύο εθνικά θέματα που έχουν χαρακτηριστικά ταμπού, είπαμε: Πρέσπες – ψυγείο, και σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, moratorium για ανέφελο καλοκαίρι. Μπορώ λοιπόν να αδικήσω εκείνους που κυκλοφορούν στην περιοχή Ηρώδου Αττικού – Εθνικού Κήπου και διατείνονται ότι κάποιες φορές πιάνουν στον αέρα μία έστω και αδιόρατη προεκλογική οσμή; Νομίζω πως όχι.
0 Σχόλια