Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς μελέτες για τις επιπτώσεις είτε του περιορισμένου χρονικά ύπνου είτε του κακής ποιότητας ύπνου. Η τελευταία έρχεται από ειδικούς της Σχολής Μελετών Γήρανσης της Νότιας Φλόριντα οι οποίοι μελέτησαν τις επιπτώσεις θα έχει στην υγεία του κάποιος άνθρωπος που για οκτώ συνεχόμενες μέρες θα κοιμηθεί το βράδυ λιγότερες από έξι ώρες.
Οι έξι ώρες θεωρούνται ως ο μίνιμουμ χρόνος που χρειάζεται ο οργανισμός για να μπορεί υποστηρίξει τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπου.
«Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας το Σαββατοκύριακο. Όμως η μελέτη που κάναμε δείχνει ότι και μόνο μια ώρα χαμένη ύπνου καθημερινά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές προβλήματα στις καθημερινές λειτουργίες μας» αναφέρει η Σούμι Λι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που μελέτησε τις επιπτώσεις του περιορισμένου σε ώρες ύπνου σε δύο χιλιάδες ενήλικα και υψηλής μόρφωσης άτομα.
Στην διάρκεια της μελέτης οι μισοί περίπου συμμετέχοντες κοιμόντουσαν το βράδυ περίπου δύο ώρες λιγότερες από τον συνηθισμένο χρόνο που κοιμούνται κανονικά. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Annals of Behavioral Medicine» υποστηρίζουν δεν χρειάζεται να περάσουν κάποιες μέρες λιγότερου ύπνου για να εμφανιστούν συμπτώματα αφού και από το πρώτο κιόλας πρωί που κάποιος θα έχει κοιμηθεί λιγότερο θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αξία του σωστού ύπνου. Τα συμπτώματα είναι πόνοι σε διάφορα μέρη του σώματος, γαστρεντερικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, εκδήλωση έντονου εκνευρισμού, εμφάνιση συναισθηματικής κατάστασης απομόνωσης και μοναξιάς κ.α.
Σύμφωνα με τους ερευνητές μετά από τρία 24ωρα λιγότερου ύπνου τα συμπτώματα έκαναν πλέον πολύ έντονα την παρουσία τους. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η κορύφωση των συμπτωμάτων έκανε την εμφάνιση της την έκτη συνεχόμενη μέρα λιγότερων ωρών ύπνου. Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι μόλις 16 λεπτά λιγότερου από το κανονικό βραδινού ύπνου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση ενός ενήλικου ανθρώπου στην εργασία του.
0 Σχόλια