Θα είναι τα Windows 11 η αρχή του τέλους για το Skype;


Η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα τα Windows 11, το νέο λειτουργικό της σύστημα που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα έκδοση τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ όλων των νέων χαρακτηριστικών είναι δύο φαινομενικά μικρά αλλά σχετικά στοιχεία που έκαναν εντύπωση. Πρώτον – η Microsoft Teams, η εφαρμογή βιντεοκλήσεων που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, θα ενσωματωθεί στα Windows 11 σαν προεπιλογή. Και δεύτερο – Το Skype δεν θα είναι προεπιλογή, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι το Teams είναι το νέο αγαπημένο παιδί της Microsoft και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους για την εφαρμογή που κάποτε ήταν η βασίλισσα  των εφαρμογών κλήσης.

“Φαίνεται ότι η Microsoft σκοτώνει το Skype”, “Αντίο Skype”, “Αναπαύσου εν Ειρήνη Skype” ήταν μερικά σχόλια συντακτών τεχνολογίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το Skype είχε αρχίσει να χάνει έδαφος εδώ και κάποιο καιρό.

Το μέλλον

Η Microsoft αγόρασε το Skype πριν από 10 χρόνια για 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την εποχή, ήταν η μεγαλύτερη απόκτηση τεχνολογίας της Microsoft, και υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το αν ήταν υπερβολικό το τίμημα.

Αλλά η Microsoft αγοράζει μια εφαρμογή που την είχαν κατεβάσει ένα δισεκατομμύριο φορές και είχε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Φαινόταν να λειτουργεί – η εφαρμογή συνδυάστηκε με κάθε νέο υπολογιστή και οι αριθμοί χρηστών ήταν μεγάλοι.

Αλλά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, τα φόρουμ Διαδικτύου ήταν γεμάτα από δημοσιεύσεις που ρωτούσαν “γιατί το Skype είναι τόσο κακό;” και διαμαρτύρονταν για ενημερώσεις. Πολλοί επισήμαναν κακή απόδοση και αμφισβητήσιμες επιλογές σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά – όπως το WhatsApp ή το Facebook Messenger – εκτοξεύτηκαν σε δημοτικότητα και άρχισαν να εισάγουν βιντεοκλήσεις, ένα από τα κύρια στοιχεία του Skype.

Η πρώτη έκδοση του Skype κυκλοφόρησε το 2003, και παρά τις συχνές ενημερώσεις, άρχισε να δείχνει την ηλικία της. Εν τω μεταξύ, η Microsoft προετοιμάζει την εφαρμογή επιχειρηματικής συνομιλίας της, Teams, βασισμένη σε πιο σύγχρονη τεχνολογία, η οποία ξεκίνησε το 2017.

«Η Microsoft έχει προχωρήσει πέρα ​​από το Skype εδώ και αρκετά χρόνια, με το Teams να είναι η στρατηγική τεχνολογία φωνής και βίντεο για τη νέα εποχή”, εξήγησε η Angela Ashenden, αναλυτής της CCS Insight στο BBC.

Teams για όλους

Κοιτώντας την «μηχανή κάτω από το καπό», είπε, το Teams πράγματι χρησιμοποίησε την τεχνολογία του Skype για λίγο. Έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται την επιχειρηματική εφαρμογή Slack, ως εργαλείο εργασίας.

Αλλά τότε ήρθε η πανδημία.

Το Zoom, που στο παρελθόν ήταν μια ελάχιστα γνωστή επιχειρηματική εφαρμογή έγινε καθημερινό όνομα. Και η Microsoft Teams ήταν ένας από τους λίγους ανταγωνιστές που ήταν έτοιμοι να το ανταγωνιστούν.

«Καθώς η υιοθέτηση του Teams ανέβηκε στα ύψη το προηγούμενο έτος, αυτό σφράγισε πραγματικά την κατάσταση του Skype ως τεχνολογίας παλαιού τύπου για τη Microsoft», δήλωσε η κ. Ashenden. Αυτό ενισχύθηκε μόνο με την κυκλοφορία μιας προσωπικής έκδοσης, η οποία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άμεσα το Skype.

Με μια τέτοια ξαφνική επιτυχία, καθιστούσε “αναπόφευκτο” ότι το Teams θα ήταν η προεπιλογή των Windows, πρόσθεσε.

«Η κατάργηση του Skype ως προεγκατεστημένης εφαρμογής βοηθά στην ενίσχυση του Teams ως της προτιμώμενης λύσης από τη σκοπιά της Microsoft, τονίζοντας ότι εδώ θα προχωρήσει η επένδυσή της.”

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το LinkedIn που ανήκει στη Microsoft ανακοίνωσε ότι φέρνει συσκέψεις βίντεο στη λειτουργία συνομιλίας του χρησιμοποιώντας Teams και όχι Skype, με το Zoom και ένα άλλο δημοφιλές σύστημα, το BlueJeans, ως άλλες επιλογές.

Τον Οκτώβριο, ο ανώτερος διευθυντής της Microsoft, Jim Gaynor, δήλωσε στο CNBC: «Εάν το Skype επρόκειτο να γίνει μεγαλύτερο, φέτος είναι η στιγμή να γίνει αυτό. Αυτό που συνέβη τώρα ήταν η τέλεια καταιγίδα, το τέλειο σύνολο περιστάσεων για οποιοδήποτε προϊόν διαδικτυακών επικοινωνιών. Εάν δεν μπορείτε να μεγαλώσετε σημαντικά και να κάνετε το προϊόν σας να ανθίσει και να ευδοκιμήσει τώρα, ξεχάστε το, είστε πολύ αργά τώρα».

«Η σωστή λύση»

Το Skype σημείωσε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας – σύμφωνα με πληροφορίες ένα άλμα 70% σε περίπου 40 εκατομμύρια άτομα την ημέρα. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλη ανάπτυξη σε σχέση με όση πέτυχαν οι ανταγωνιστές της. Σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος χρειαζόταν μια εφαρμογή κλήσης, οι άνθρωποι στράφηκαν προς άλλες επιλογές.

«Υπάρχει σίγουρα ένα επιχείρημα ότι η εμπειρία του Teams είναι πιο περίπλοκη για τον λιγότερο τεχνικά καταρτισμένο, μη-επιχειρηματικό χρήστη», δήλωσε η κα Ashenden. “Αλλά αν το Skype ήταν η σωστή λύση για αυτό, σίγουρα θα είχαμε δει τη χρήση του να αυξάνεται περισσότερο τον τελευταίο χρόνο και δεν το είδαμε».

Αντ ‘αυτού, το Teams είναι πιθανό να εξελιχθεί για να κάνει τα πράγματα πιο απλά για τους απλούς χρήστες – ιδιαίτερα μέσω κινητών, πρόσθεσε.

Αλλά το Skype δεν θα εξαφανιστεί εντελώς – θα συνεχίσει να προσφέρεται ως λήψη στο Microsoft Store για όσους το θέλουν στα Windows 11.

Δεν θα είναι η μόνη εφαρμογή που θα έχει αυτή τη τύχη.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της υποβιβασμού του Skype στο κατάστημα, η Microsoft ανακοίνωσε επίσης ότι ορισμένες άλλες πολύ συκοφαντηθείσες εφαρμογές υποβιβάστηκαν ή καταργήθηκαν

Ο αποτυχημένος εικονικός βοηθός του Cortana δεν θα καρφιτσώνεται πλέον στη γραμμή εργασιών. Ο Internet Explorer είναι απενεργοποιημένος από προεπιλογή υπέρ του πιο σύγχρονου προγράμματος περιήγησης Edge, και εργαλεία όπως το OneNote, το Paint 3D και η εφαρμογή προβολής 3D των Windows λαμβάνουν έχουν την τύχη του Skype και γίνονται προαιρετικές λήψεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια