Οι ΗΠΑ δεν “βάζουν νερό στο κρασί τους” για τους S-400
Αν η Τουρκία δεν ενδώσει στις Αμερικανικές απαιτήσεις προβλέπεται να έρθει καταιγίδα κυρώσεων από τις ΗΠΑ , ιδιαίτερα μετά τις επίσημες Ρωσικές αποκαλύψεις, για τουρκικά ψέματα αναφορικά με την απέλαση Ρώσων στρατιωτικών τεχνικών συμβούλων από την χώρα.
Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής ‑ Τεχνικής Συνεργασίας αντέκρουσε τις αναφορές των ΜΜΕ που ισχυρίζονται ότι η Τουρκία σκοπεύει να απελάσει Ρώσους τεχνικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι βρίσκονται εκεί σύμφωνα με πρόβλεψη της σύμβασης για το πυραυλικό σύστημα S-400, προκειμένου να ικανοποιήσει μια απαίτηση των ΗΠΑ για τερματισμό της παρουσίας του εν λόγω προσωπικού στην Τουρκία.
"Η επιστροφή Ρώσων τεχνικών εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στην Τουρκία σε σχέση με το συμβόλαιο S-400 θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα", δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού αμυντικής συνεργασίας, Valeria Reshetnikova, στο Sputnik.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Κάβουσολγκ είπε προηγουμένως σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα, πως είναι απαράδεκτο το γεγονός άλλες χώρες να απαιτούν από την Τουρκία να απορρίψει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία.
Η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 το 2017 και οι πρώτες παραδόσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2019.
Η συμφωνία πυροδότησε έντονη διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον επειδή η Τουρκία συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα F-35 των ΗΠΑ και περίμενε την παράδοση των υπόψη μαχητικών αεροσκαφών .
Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και στη συνέχεια την απέβαλαν, ενώ δεν παρέδωσαν κανένα μαχητικό σε αυτήν, ισχυριζόμενες ότι τα ρωσικά συστήματα δεν είναι συμβατά με τις αντιαεροπορικές άμυνες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να ενταχθούν σε αυτές αλλά ούτε και να δρούν ανεξάρτητα, ενώ συνιστούν απειλή για τα μαχητικά F-35 που έχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι λοιπές χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας
Από την πλευρά της η Άγκυρα επιμένει ότι οι παραπάνω κίνδυνοι δεν υφίστανται αναφορικά με τους S-400.
Ωστόσο πολύ αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός της επίσημης κατηγορηματικής διάψευσης της Ρωσίας για αποχώρηση των τεχνικών στρατιωτικών συμβούλων της για τους S-400 από την Τουρκία, την ώρα που επίσημα χείλη της τουρκικής κυβέρνησης και ΜΜΕ της χώρας, διαβεβαίωναν για την αποχώρηση των Ρώσων τεχνικών και πως έτσι ικανοποιούσαν ένα βασικό αίτημα των ΗΠΑ.
Παράλληλα Τούρκος δημοσιογράφος, ό οποίος είχε συνοδεύσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα , αναφέρει σχετικά με το θέμα:
"Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην Άγκυρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Μπάϊντεν, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Υπουργό Önal και το περιεχόμενο και η ατμόσφαιρα αυτής της συνάντησης ήταν σημαντικά όσον αφορά τον καθορισμό του «πνεύματος» των σχέσεων των δύο χωρών.
Σε δήλωση που προέβη αφού προσγειώθηκε στην Τουρκία, η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε: «Η Τουρκία πρέπει να παραιτηθεί από τους S-400. Αυτό δεν είναι τεχνικό ζήτημα. "
Φυσικά, στη συνέχεια υπήρξαν πολλά ερωτήματα σχετικά με το εάν μια τέτοια δήλωση δείχνει μια νέα προσέγγιση των ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Önal είπε, "Καλύψαμε όλα τα θέματα στην ατζέντα μας" και επεσήμανε ότι δεν υπήρχε νέο αίτημα από τις ΗΠΑ σχετικά με τους πυραύλους S-400.
Όταν ρώτησα εάν «υπάρχουν νέες κυρώσεις στο τραπέζι», έχω μια σαφή απάντηση: «Όχι».
Όσον αφορά το τελευταίο θέμα της κρίσης S-400, θα αναφέρω αυτό που είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με αυτό το ζήτημα, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Blinken πριν από λίγο στις Βρυξέλλες:
"Έχουμε ήδη κοινοποιήσει τις προτάσεις μας στις Βρυξέλλες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης S-400 με τις ΗΠΑ και έχουμε υποβάλει ένα ανεπίσημο έγγραφο (non paper). "
Όπως γνωρίζετε, ως απάντηση στις αντιρρήσεις της πλευράς των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα ότι το σύστημα S-400 θέτει σε κίνδυνο το αεροσκάφος F-35, η Τουρκία είπε ότι εφόσον υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες, ας σχηματίσουμε μια τεχνική επιτροπή, η οποία αφού αποφανθεί, η Τουρκία θα κάνει ότι είναι απαραίτητο.
Ωστόσο, η Αμερικανική πλευρά δεν έδωσε ποτέ θετική απάντηση στην προσφορά της Άγκυρας, λόγω του γεγονότος ότι ο ισχυρισμός που προέβαλαν είναι αβάσιμος και δεν θα αντέξει στον έλεγχο.
Ποια είναι όμως η νέα τουρκική πρόταση προς τις ΗΠΑ για τους S-400; ρωτάει ο Τούρκος δημοσιογράφος
Επιτρέψτε μου να αναφέρω αυτό που είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών:
«Η πρότασή μας για τη δημιουργία ομάδας εργασίας τεχνικού επιπέδου με το ΝΑΤΟ δεν έγινε αποδεκτή από την προηγούμενη κυβέρνηση και την τρέχουσα. Γνωρίζουμε τον λόγο για αυτό. Επειδή οι ίδιοι γνωρίζουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι αληθινοί. Το σύστημα S-400 δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα F-35. Δεδομένου ότι δεν έβλεπαν την τεχνική πλευρά των πραγμάτων, αποφασίσαμε να βρούμε μια πολιτική λύση. "
Και συνεχίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος λέγοντας:
"Τι αντιλαμβανόμαστε από όλα τα παραπάνω; Η προσωπική μου αίσθηση είναι η ακόλουθη:
Φαίνεται απίθανο ότι οι ΗΠΑ θα εκδώσουν περισσότερες κυρώσεις, εκτός εάν προκύψει νέο πρόσχημα. Υπήρχαν σημάδια που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση στο παρελθόν.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους, κατάλαβα ότι η αμερικανική πλευρά αποκάλυψε τις απόψεις που αποτελούν κοινό μυστικό εδώ και πολύ καιρό.
Η Άγκυρα, από την άλλη πλευρά, δεν είναι πρόθυμη να υποχωρήσει στα S-400 που είχε αγοράσει, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να απορρίψει τη δυνατότητα νέων προσφορών, όσον αφορά την αγορά αντιαεροπορικών Patriots, από τις ΗΠΑ .
Όπως έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι το ζήτημα S-400 θα παραμείνει σε προβλέψιμο έδαφος, εκτός εάν συναντήσουμε νέες εκπλήξεις στο δρόμο¨"
Από την πλευρά μας θα επισημάνουμε ότι είναι μονόδρομος για την Τουρκία η εξεύρεση λύσης για τους S-400 που να ικανοποιούν τις ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με έκθεση προερχόμενη από το Τουρκικό Κέντρο Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής και Οικονομικών (EDAM), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία κινδυνεύει να «μείνει πίσω από τις παγκόσμιες τάσεις», ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης του προγράμματος F-35.
Τα F-4s τρίτης γενιάς και τα F-16 τέταρτης γενιάς πλησιάζουν στο τέλος της " επιχειρησιακής ζωής τους" και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TF-X, είναι απίθανο να είναι έτοιμο εγκαίρως για να τα αντικαταστήσει.
Ο συντάκτης της έκθεσης, Can Kasapoglu, διευθυντής του προγράμματος ασφάλειας και άμυνας της EDAM έγραψε ότι: «Οι δυνατότητες της Τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας θα αντιμετωπίσουν μια σοβαρή δοκιμασία για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια».
Ωστόσο, μια άλλη έκθεση του Nordic Monitor έχει επισημάνει ένα ακόμη πιο πιεστικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα έλλειψη πιλότων, ασκώντας περαιτέρω κριτική στο υπάρχον ανεπαρκές σύστημα εκπαίδευσής τους.
Συνεπώς αν η Τουρκία δεν ενδώσει στις Αμερικανικές απαιτήσεις προβλέπεται να έρθει καταιγίδα κυρώσεων από τις ΗΠΑ , ιδιαίτερα μετά τις επίσημες Ρωσικές αποκαλύψεις για τουρκικά ψέματα αναφορικά με την απέλαση Ρώσων στρατιωτικών τεχνικών συμβούλων από την χώρα.
Παναγιώτης Νάστος
0 Σχόλια