Η Τουρκία για πολλά χρόνια "πουλούσε" ως κλειδί τη βοήθεια προς τη Δύση ενάντια στην Σοβιετική Ένωση. Tα χρόνια όμως πέρασαν και πλέον η Τουρκία, αν και το ''χαϊδεμένο'' παιδί της Δύσης στρέφεται στην ανατολή και συγκεκριμένα στη Κίνα!
Μπορεί ναι μεν να αγοράζει από την Ρωσία, όμως το Πεκίνο είναι αυτό μαζί με το Κατάρ, που έχουν κρατήσει την Τουρκία ''ζωντανή''. Σε κάθε ευκαιρία οι Τούρκοι στρέφονται κατά βάσεων του ΝΑΤΟ στην χώρα και αυτό εκτιμάται ότι δεν υλοποιείται τυχαία, αφού η Άγκυρα θεωρεί ότι η συμμαχία με αυτές τις βάσεις “ελέγχει” την Τουρκία, μη επιτρέποντας της να μεταβληθεί σε Οθωμανική αυτοκρατορία...που τόσο πολύ επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος.
Η δημοσκόπηση-''βόμβα''
Η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού δεν εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Η δημοσκόπηση διεξήχθη με 2.477 συμμετέχοντες μεταξύ 7-8 Ιουνίου από την Areda Survey. Περίπου το 90,3% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία σε περίπτωση πιθανής διαμάχης, ενώ το 51,7% δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Συμμαχία εκμεταλλεύεται την Τουρκία για τα δικά της συμφέροντα.
Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ:
''Σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας, το 84,6% είπε όχι, ενώ το 15,4% είπε ναι. Εν τω μεταξύ, το 55,7% δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στάση του σε περίπτωση εισβολής στην Τουρκία.
Η Τουρκία προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία 29 χωρών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης το 1952. Η χώρα παρέχει επίσης μόνιμη ναυτική βοήθεια σε αποστολές του ΝΑΤΟ, ενώ ηγείται περιφερειακών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ (SNMG) στη Μαύρη Θάλασσα.
Υπάρχει μια βάση του ΝΑΤΟ στη δυτική επαρχία της Σμύρνης, μια αεροπορική βάση στη νότια επαρχία Adana, μια άλλη στο Diyarbakır και το Rapid Deployable Corps στην Κωνσταντινούπολη. Φιλοξενεί επίσης το ραντάρ AN / TPY-2 στην ανατολική επαρχία Malatya ως μέρος του προγράμματος πυραυλικής ασπίδας του οργανισμού.
Ωστόσο, παρά τη δέσμευση της χώρας στον οργανισμό, δεν έχει λάβει την υποστήριξη που αναμένει. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και χρόνια το PKK, και το YPG στη Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και φορτηγά όπλα στο YPG, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας ότι η συνεργασία με μια τρομοκρατική ομάδα για την καταπολέμηση μιας άλλης δεν είναι αποδεκτή.
Το 2012, η Τουρκία ζήτησε την τοποθέτηση πυραύλων Patriot του ΝΑΤΟ στα σύνορά της. Ωστόσο, παρόλο που οι πύραυλοι βρισκόταν στην Τουρκία για κάποιο χρονικό διάστημα, οι χώρες του ΝΑΤΟ τους απέσυραν, αφήνοντας την Τουρκία μόνη για να αμυνθεί.
Το 2017, σε ένα εξευτελιστικό περιστατικό για την Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας κοινής στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, μια εικόνα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκίας, τοποθετήθηκε ανάμεσα στις φωτογραφίες των «εχθρικών κρατών». Αυτές οι σειρές περιστατικών έχουν βλάψει σημαντικά την εικόνα του ΝΑΤΟ στα μάτια του τουρκικού κοινού'', αναφέρουν οι Τούρκοι.
Ανδρέας Μουντζουρούλιας
0 Σχόλια