Sponsor

ATHENS WEATHER

Νέο τηλεσκόπιο «κυνηγός» απειλητικών διαστημικών βράχων


Σε μια προσπάθεια να είναι η ανθρωπότητα πιο προετοιμασμένη σε πιθανή απειλή από κάποιο διαστημικό βράχο η  NASA ενέκρινε την κατασκευή ενός διαστημικού τηλεσκοπίου που θα παρακολουθεί και θα εντοπίζει αστεροειδείς και κομήτες που μπορεί να αποτελέσουν τέτοια απειλή.

Πρόκειται για ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο που θα έχει μήκος επτά μέτρα. Θα ονομαστεί Near-Earth Object Surveyor αφού θα αναζητά τα αποκαλούμενα Near-Earth Objcets (NEOs) που είναι διαστημικοί βράχοι με διάμετρο 140 μέτρων και πάνω που πλησιάζουν στην διάρκεια του αέναου ταξιδιού τους στο ηλιακό μας σύστημα την Γη σε κοντινή ή και πολύ κοντινή απόσταση. Η NASA έχει εδώ και χρόνια δημιουργήσει ειδικό τμήμα παρακολούθησης των ΝΕΟs και έχει εντοπίσει περίπου 25 χιλιάδες αλλά υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη τέτοια αντικείμενα που πρέπει να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν.

Το νέο τηλεσκόπιο θα εντοπίζει διαστημικούς βράχους που κάνουν την εμφάνιση τους στην διαστημική μας γειτονιά και βρίσκονται σε απόσταση περίπου 50 εκατ. χλμ. από την Γη. Αν και δεν έχει εντοπισθεί κάποιος αστεροειδής ή κομήτης που η κίνηση του να μοιάζει απειλητική για τον πλανήτη μας μέχρι το τέλος του αιώνα έχουν υπάρξει κάποιοι διαστημικοί βράχοι που περνούν πολύ κοντά από την Γη χωρίς να τους εντοπίζουμε παρά μόνο λίγες ώρες πριν κάνουν το κοντινό τους πέρασμα από τον πλανήτη μας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και πτώση κάποιων όπως το περιστατικό με τον μετεωρίτη που έπεσε το 2013 στην πόλη Τσέλιαμπινσκ στην Ρωσία.

Ο εντοπισμός των επικίνδυνων διαστημικών αντικειμένων είναι φυσικά καλοδεχούμενος αλλά αποτελεί το πρώτο απαραίτητο βήμα. Το επόμενο που πρέπει να γίνει είναι να βρεθούν και τρόποι για την εξουδετέρωση μιας τέτοιας απειλής. Ιδέες έχουν πέσει αρκετές στο τραπέζι με χρήση συστημάτων λέιζερ ή πυρηνικών βομβών που θα διασπάσουν τους βράχους.

Άλλη πρόταση είναι η χρήση διαστημοπλοίων καμικάζι που θα πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε ένα απειλητικό διαστημικό βράχο με στόχο η σύγκρουση αυτή να μεταβάλει την πορεία του. Όμως καμία από αυτές τις ιδέες δεν έχει μπει σε κάποιο στάδιο υλοποίησης και πολύ περισσότερο δοκιμών. Παρόλα αυτά η χρησιμότητα του νέου τηλεσκοπίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια