Ερευνητές στο Ισραήλ αύξησαν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης σε ποντίκια και όπως αναφέρουν σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» κατάφεραν όχι μόνο να αυξήσουν το προσδόκιμο της ζωής τους αλλά και να κάνουν τον οργανισμό τους λιγότερο ευάλωτο απέναντι στον καρκίνο.
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με την πρωτεΐνη SIRT6 τα επίπεδα της οποίας έχει διαπιστωθεί ότι μειώνονται σε ορισμένα είδη θηλαστικών καθώς αυξάνεται η ηλικία τους. Αύξησαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης σε 250 ποντίκια και διαπίστωσαν αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους μέχρι και 30% ενώ παράλληλα η εξωτερική τους εμφάνιση διατηρούνταν νέα άσχετα με την ηλικία τους γεγονός που την σειρά του αποδείχθηκε ωφέλιμο σε σχέση με τον καρκίνο.
«Η μέθοδος αυτή μπορεί κάποια στιγμή να λειτουργήσει και στον άνθρωπο και να δούμε μια μεγάλη αύξηση του προσδόκιμου της ζωής από τα 80 έτη που είναι σήμερα στα 120. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου η πρωτεΐνη SIRT6 λειτουργεί ως πηγή νεότητας επιτρέπει σε ηλικιωμένα ποντίκια να έχουν την ίδιας έντασης δραστηριότητα όπως τα νεαρά χωρίς να εμφανίζουν παράλληλα κάποια από τα συμπτώματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία όπως αδυναμία, κόπωση και έλλειψη σωματικής άσκησης» αναφέρει ο Χάιμ Κοέν, καθηγητής του Πανεπιστήμιου Bar-Illan, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Αν και η ερευνητική ομάδα δεν έχει κάνει καμία δοκιμή της μεθόδου αυτής σε ανθρώπους και δεν γνωρίζει αν λειτουργεί στον δικό μας οργανισμό με τρόπο ανάλογο με αυτόν που λειτουργεί στα ποντίκια εντούτοις τα μέλη της ομάδας έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να αναπτύξουν φάρμακα που θα αυξάνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης SIRT6 στους ανθρώπους χωρίς να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες.
0 Σχόλια