Τι μας ετοιμάζουν οι Σκοπιανοί; Θα μπορούσαν ένα πρωί το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” να το κάνουν ξανά “Μακεδονία”;


Κάποιος γνωστός μου στην Ουάσιγκτον με πληροφόρησε ότι οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται, όταν γίνουν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αλλάξουν το όνομά τους από Βόρεια Μακεδονία σε Μακεδονία.

Tου Θεόδωρου Καρυώτη

Επίσης μου εξήγησε ότι ο ΟΗΕ δεν διαθέτει κανένα μηχανισμό που να μπορεί να σταματήσει αυτή την διαδικασία. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη την αναγνωρίζουν, μέχρι σήμερα, ως FYROM!

Αυτή η κουβέντα έφερε στη μνήμη μου κάτι που αξίζει να μνημονεύσω. Το 1984, ο Μανώλης Γούναρης (εμπειρογνώμων Δίκαιου Θάλασσας στο ΥΠΕΞ) και ο υπογράφων συμμετείχαμε σε μια Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Γενεύη.

Όταν μπήκαμε στην αίθουσα των συνεδριάσεων την πρώτη ημέρα της διάσκεψης  έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε την ταμπέλα GREECE, διότι σε κάθε διάσκεψη γίνεται κλήρωση σε ποιό έδρανο θα καθήσει κάθε κράτος. Ψάχνοντας, πέσαμε πάνω σε μια ταμπέλα που έγραφε Burkina Faso!

Ο Γούναρης και εγώ απορήσαμε και πλησιάσαμε μια υπάλληλο του ΟΗΕ , η οποία μας πληροφόρησε ότι εκείνη την χρονιά, το 1984, η γαλλόφωνη Upper Volta της Αφρικής έγινε εν μιά νυκτί Burkina Faso.
Όταν ρωτήσαμε πως ένα κράτος αλλάζει όνομα, μας ενημέρωσε ότι η διαδικασία είναι πολύ απλή. Το κράτος στέλνει την αλλαγή του ονόματος σε ένα επιστολόχαρτο που απευθύνει στην Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.

Όταν την ρώτησα εάν αυτή η αίτηση περνάει για έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πάγωσα από την απάντησή της. Μου εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία και κανένα κράτος δεν μπορεί να επέμβει στην αλλαγή του ονόματος.

Ο γνωστός μου προσπάθησε να μου εξηγήσει την αμερικανική θέση ότι για όλα τα κράτη του κόσμου το θέμα αφορά την  γεωγραφία και όχι την ιστορία και ότι δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στα γεωγραφικά ονόματα.

Για αυτό έχουμε κράτος Γεωργία και πολιτεία Γεωργία των ΗΠΑ. Για αυτό υπάρχει Μεξικό και Νέο Μεξικό, που μάλιστα συνορεύουν. Απαγορεύεται μόνο ένα κράτος να υιοθετήσει την ονομασία άλλου κράτους.

Δείτε τα κράτη που άλλαξαν το όνομά τους, χωρίς  κανένα άλλο κράτος να μπορέσει, ακόμη και αν το επιχείρησε, να τα σταματήσει:

1. Persia/Iran
2. Kampuchea/Cambodia
3. Burma/Myanmar
4. Transjordan/Jordan
5. Abyssinia/Ethiopia
6. Bechuanaland/Botswana
7.  Ceylon/Sri Lanka
8.  Zaire/Democratic Republic of the Congo
9.  Upper Volta/Burkina Faso
10. Dahomey/Benin

Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στην περίπτωση της Περσίας. Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, η περιοχή του πλανήτη μας που τώρα ονομάζεται Ιράν ήταν γνωστή ως Περσία. Μόλις το 1935 υιοθέτησε το σημερινό της όνομα. Βέβαια, οι αρχαίοι Έλληνες πολέμησαν τους Πέρσες και όχι τους Ιρανούς.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια