InTime |
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν το ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο έστειλε νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Σε συνέντευξη του στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. υπογράμμισε ότι «είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τονίζοντας πως «ότι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».
Σημειώνεται πως πάγια θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρμαχος του εποικοδομητικού διαλόγου, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις Αθήνας και Άγκυρας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πρέπει να συζητά με τη γειτονική χώρα, η διαφωνία δεν σημαίνει λήξη του διαλόγου. Και τονίζουν πως το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Η Ελλάδα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, καθώς η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση τουΝίκουΔένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφωνήθηκε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα αναγνωρίζουν αμοιβαία τα πιστοποιητικά Covid-19 που εκδίδουν οι δύο κυβερνήσεις, προκειμένου όσοι πολίτες των δύο χωρών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, να μπορούν να πραγματοποιούν επισκέψεις στην γειτονική χώρα.
Επίσης, η ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών εκτιμάται πως θα περιλαμβάνει και το θέμα της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη σεισμογενή περιοχή Ακούγιου, ζήτημα που ήδη έχει θέσει και ο Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του.
Αμαλία Κάτζου
0 Σχόλια