Νέα τεχνολογία για νυχτερινή όραση


Ερευνητές από το ANU (Australian National University) ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει σε ανθρώπους να βλέπουν καθαρά στο σκοτάδι, φέρνοντας επανάσταση στη νυχτερινή όραση.

Η λεπτή ταινία, η οποία παρουσιάζεται σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Advanced Photonics, είναι ultra-compact και κάποια στιγμή θα μπορούσε να φτάσει να χρησιμοποιείται κάποια στιγμή σε κανονικά γυαλιά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η νέα, πρωτότυπη τεχνολογία, που βασίζεται σε κρυστάλλους νανοκλίμακας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον χώρο της άμυνας- καθώς και απλά να κάνει πιο ασφαλές να οδηγά ή να βαδίζει κάποιος τη νύχτα.

Επίσης, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η τεχνολογία αυτή θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε αστυνομικούς και φρουρούς security, που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ογκώδεις, άβολες συσκευές.

«Κάναμε το αόρατο ορατό» είπε ο επικεφαλής ερευνητής, Ρότσιο Καμάτσο Μοράλες. «Η τεχνολογία μας είναι ικανή να μεταμορφώνει το υπέρυθρο φως, κανονικά αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, και να το μετατρέπει σε εικόνες που οι άνθρωποι μπορούν να δουν, ακόμα και σε απόσταση».

«Φτιάξαμε μια πολύ λεπτή ταινία, αποτελούμενη από κρυστάλλους κλίμακας νανομέτρων, εκατοντάδες φορές πιο λεπτές από μια ανθρώπινη τρίχα, που μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας σε γυαλιά και λειτουργεί ως φίλτρο, επιτρέποντάς σας να δείτε στο σκοτάδι της νύχτας».

Η τεχνολογία αυτή είναι εξαιρετικά ελαφριά, φθηνή και εύκολη στη μαζική παραγωγή, κάτι που την καθιστά προσβάσιμη στους καθημερινούς χρήστες. Αυτή τη στιγμή οι προηγμένες τεχνολογίες infrared imaging απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να λειτουργήσουν και είναι ακριβές στην παραγωγή. Η νέα τεχνολογία λειτουργεί σε θερμοκρασίες δωματίου.

Ο Ντράγκομιρ Νέσεβ, διευθυντής του ARC Centre for Excellence in Transformative Meta-Optical Systems (TMOS) και καθηγητής Φυσικής στο ANU, είπε πως η νέα τεχνολογία χρησιμοποιούσε μετα-επιφάνειες, ή λεπτές ταινίες, για τη χειραγώγηση του φωτός με νέους τρόπους.

«Είναι η πρώτη φορά οπουδήποτε στον κόσμο που το υπέρυθρο φως μετατρέπεται επιτυχώς σε ορατές εικόνες σε μια εξαιρετικά λεπτή οθόνη» είπε ο καθηγητής Νέσεβ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια