Σοβαρή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία: ''Κόψτε κάθε σχέση με Κίνα-Ρωσία

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τέτοιο ύφος


Σοβαρή προειδοποίηση είχαμε πριν λίγο από τις ΗΠΑ με κύριο αποδέκτη την Τουρκία. H Ντάνα Στρουλ, προειδοποίησε ότι όσες χώρες συμμετάσχουν σε οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα ή τη Ρωσία θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνεργασία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, έκανε τις δηλώσεις σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής. ''Eάν συνεργαστείτε με τη Ρωσία και την Κίνα στον τομέα της ασφάλειας, οι σχέσεις σας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο".
 
"Βλέπουμε ορισμένες χώρες να συνεργάζονται με τους Κινέζους ή τους Ρώσους, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και του στρατιωτικού τομέα", δήλωσε η Στρουλ. ''Προειδοποιώ και πάλι ότι αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει σε στρατηγικές που όχι μόνο θα απειλήσουν την εταιρική σχέση των ΗΠΑ, αλλά και θα απειλήσουν την εθνική σας κυριαρχία.''  

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία από την μία υλοποιεί τον ''Δρόμο του Μεταξιού'' με την Κίνα και από την άλλη, αγοράζει οπλικά συστήματα από την Ρωσία.   

Επίθεση Τουρκίας σε Ισραήλ   
 
Η Άγκυρα όμως δεν ''ακούει'' και ''χτυπάει'' ξανά το Ισραήλ, τον ισχυρότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη περιοχή. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε έντονα τα σχέδια του Ισραήλ να κατασκευάσει νέες οικισμούς για εποίκους, στο Beit El, κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

''Η συνέχιση τέτοιων προκλήσεων, δείχνει ότι οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα'', ανέφερε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Απορρίπτουμε αυτές τις παράνομες πρακτικές του Ισραήλ", πρόσθεσε το υπουργείο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να λογοδοτεί το Ισραήλ για τις πολιτικές και τις πρακτικές του "που αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου".


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια