Προετοιμασίες πολέμου: Ετοιμάζει νέα εισβολή στο Β. Ιράκ η Τουρκία

Η Τουρκία βομβαρδίζει χωριά των Κούρδων


Η Τουρκία διώχνει τους κούρδους από την παραμεθόρια περιοχή με το Β. Ιράκ  βομβαρδίζοντας τα χωριά τους και αποψιλώνοντας από δένδρα την περιοχή, προκαλώντας  τις προϋποθέσεις για δημιουργία μιας πλήρως  οργανωμένης "BUFER ZONE" από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο Βόρειο Ιράκ, Jutyar Adil, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το KRG έχει καταγγείλει επίσημα στην τουρκική κυβέρνηση την παράνομη υλοτομία που γίνεται  στις παραμεθόριες περιοχές με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».
 
Πρόσφατες αναφορές από την περιοχή Zakho της επαρχίας Duhok έδειξαν ότι τα τουρκικά φορτηγά φέρνουν δέντρα πίσω στην Τουρκία που είχαν καταρρεύσει σε περιοχές του Κουρδιστάν που τελούν υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή. Οι εικόνες θυμίζουν τις δραστηριότητες της Τουρκίας και των μισθοφόρων συμμάχων της στη βόρεια Συρία.

Ο Αντίλ δήλωσε  ότι το KRG έχει εκφράσει τις ανησυχίες και τη δυσαρέσκειά του για τη ζημία που υπέστη από την  Τουρκία η φύση της περιοχής του Κουρδιστάν.

Φάνηκε επίσης να κατηγορεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του στην περιοχή δίνει στην Τουρκία μια δικαιολογία για να παρέμβει στην περιοχή και να προκαλεί συγκρούσεις.

Κάλεσε το PKK να σεβαστεί την κυριαρχία του Ιράκ και της περιοχής του Κουρδιστάν και να σταματήσει να αναγκάζει τους ντόπιους να αντιμετωπίσουν εκτοπισμό, ταλαιπωρία και δυστυχία λόγω της παρουσίας του.

Το KRG έχει στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία, χρησιμοποιώντας έναν αγωγό μέσω τουρκικής επικράτειας για να εξάγει το πετρέλαιο του.

Εν μέσω συνεχών επιθέσεων από τον τουρκικό στρατό, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο μεταξύ του PKK και του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στον κυβερνώντα συνασπισμό του KRG.

Η Κουρδική κυβέρνηση Μπαρζάνι έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση, η οποία είναι σημαντικός πετρελαϊκός, οικονομικός και πολιτικός εταίρος του KDP, και αντιτίθεται στο PKK.

Η κυβέρνηση της περιοχής του Κουρδιστάν κλείνει εντελώς τα μάτια στις τουρκικές επιχειρήσεις και η σιωπή είναι απόδειξη της υποστήριξής τους στις τουρκικές επιθέσεις, σύμφωνα με ειδικούς.

Η παράνομη υλοτομία καταδικάστηκε ευρέως τη Δευτέρα από βουλευτές  και άλλα πολιτικά πρόσωπα στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Το PKK ξεκίνησε ένοπλο αγώνα το 1984 εναντίον του τουρκικού κράτους, το οποίο εξακολουθεί να αρνείται τη συνταγματική ύπαρξη των Κούρδων, για να πιέσει για μεγαλύτερη αυτονομία στο τουρκικό Κουρδιστάν για την κουρδική μειονότητα, οι οποίοι αποτελούν πάνω από 22,5 εκατομμύρια από τα 82 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας.

Περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες και κουρδικοί αντάρτες, σκοτώθηκαν στη σύγκρουση.

Μια μεγάλη κουρδική κοινότητα  που διαβιεί στην Τουρκία, μια άλλη που διαβιεί στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και σημαντική μερίδα Κούρδων που ζούν εκτός περιοχής, συμπαθεί τους αντάρτες του ΡΚΚ και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος ίδρυσε την ομάδα ΡΚΚ το 1974 και επί του παρόντος εκτίει ισόβια κάθειρξη στην Τουρκία.
 
Το θέμα βέβαια εδώ δεν είναι μόνο η καταστροφή της φύσης  της Κουρδικής περιοχής του Βορείου Ιράκ, από τις τουρκικές επιθέσεις και τις μάχες με το PKK, ούτε η παράνομη υλοτομία των Τούρκων.

Το θέμα της αποψίλωσης από δένδρα της παραμεθόριας περιοχής  από τους Τούρκους έχει να κάνει αρχικά με την αποκάλυψη των καταφυγίων, σπηλαίων, αποθηκών πυρομαχικών  και υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί το PKK, με αποτέλεσμα την πρόκληση πολλαπλών απωλειών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

Μια αποψιλωμένη από δένδρα περιοχή διευκολύνει την επίγεια και εναέρια παρατήρηση, αλλά και προσβολή με πυρά των ΤΕΔ, των χώρων απόκρυψης των ανταρτών του PKK. Επίσης διευκολύνει τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων, αφού η βλάστηση δεν θα είναι εμπόδιο με αποτέλεσμα τα τουρκικά Ελικόπτερα (Ε/Π), να  έχουν πολλαπλές και κοντά σε θέσεις απόκρυψης του εχθρού, Ζώνες προσγείωσης (Ζ/Π).

Παράλληλα η αποψίλωση του εδάφους σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο Β. Ιράκ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δημιουργία "BUFFER ZONE"( Ζώνη ασφαλείας), εντός του εδάφους του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθιστώντας πολύ δύσκολη έως αδύνατη με τα διαθέσιμα μέσα επιτήρησης και drone των ΤΕΔ, την εισχώρηση ανταρτών του PKK από το Β. Ιράκ στην Τουρκία και αντιστρόφως.

Φυσικά η δημιουργία αυτής της ζώνης ασφαλείας μπορεί να λάβει αναλόγως των περιστάσεων και συνθηκών και επιθετικό χαρακτήρα, αφού μπορεί να υποβοηθήσει τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε βάθος από πλευράς ΤΕΔ εντός του Ιράκ.

Στο γεγονός της  σχεδίασης από πλευράς ΤΕΔ δημιουργίας "Ζώνης Ασφαλείας" εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν, διαφαίνεται και από τους συνεχείς βομβαρδισμούς και πρόκληση θανάτων σε Κούρδους χωρικούς που διαβιούν στα μικρά χωριά της παραμεθορίου περιοχής. Αποτέλεσμα είναι οι επιζώντες Κούρδοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωράφια τους στην παραμεθόριο περιοχή προκειμένου να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία εκκαθαρίζει από Κούρδους πολίτες την παραμεθόριο περιοχή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις δημιουργίας BUFFER ZONE.

Παναγιώτης Νάστος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια