Ορατό ρεύμα Ελλήνων να επιστρέψουν στην Ελλάδα δεν υπάρχει


Του Γιώργου Κράλογλου 

Μπράβο στην κυβέρνηση που αναγνωρίζει την υποχρέωσή της να εξαντλήσει την 4ετία. Δεν φτάνει αυτό όμως να κάνει τους 650.000 Έλληνες να επιστρέψουν.

Το σημειώνουμε με αφορμή τον χθεσινό "θεατρικό" πολιτικό ανταγωνισμό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στη Βουλή, με τη "δημοπρασία" κινήτρων για να ανακόψουμε το brain drain και να προβληματίσουμε Έλληνες του εξωτερικού, να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Και για να αντιληφθούμε τη σημασία του όλου θέματος υπενθυμίζουμε ότι φθάσαμε την 12ετία (!!) της οικονομικής κρίσης του ελληνικού σοβιετισμού,  για να "πονέσουμε" πολιτικά τους 650.000 επιστήμονες, στελέχη, εξειδικευμένους μηχανικούς, τεχνίτες και πτυχιούχους σε αναζήτηση καριέρας, που χάσαμε από την Ελλάδα.

Μιλάει η πράσινη αριστερά και οι κλαδικές της για κίνητρα επιστροφής των νέων της Ελλάδας από το εξωτερικό όταν, από το 2009-2011 της χρεoκοπίας σερβίριζε παραμύθια για επενδύσεις και υπουργεία υποδοχής επενδύσεων και επενδυτών ενώ έβλεπε την φυγή 150.000-200.000 Ελλήνων και σφύριζε αδιάφορα.

Τα ίδια και από τον πολύχρωμο φιλελευθερισμό των κυβερνήσεων 2011-2014. Στην θητεία του προστέθηκαν άλλες 200.000 μεταναστεύσεις επιστημόνων, ειδικευμένων τεχνητών και προς τις Βαλκανικές χώρες της οικονομικής αναγέννησης και της υποδοχής επενδύσεων. 

Οι τότε σοβαρά χαμηλοί μισθοί στις χώρες αυτές δεν επηρέαζαν τη μετανάστευση όταν η προσφορά εργασίας ήταν από πολυεθνικές ή και ελληνικούς ομίλους της επιχειρηματικής μετανάστευσης, που μετέφεραν την παραγωγή τους από την Ελλάδα στην Ανατολική Ευρώπη.

Άσε την κυβέρνηση της ροζ αριστεράς και προόδου..., όταν με την ψευδολογία, του 2012 -2014, για σκίσιμο των μνημονίων και τη δήθεν κόντρα της με την Ε.Ε. όχι μόνο δεν σταμάτησε το brain drain άλλων 250.000 νέων της χώρας, αλλά παρέσυρε σε φυγάδευση και 40-45 δισ. καταθέσεις να εγκατασταθούν, για τα καλά στο εξωτερικό ως ελληνικό επιχειρηματικό ρευστό και οικονομίες ελληνικών νοικοκυριών.

Δικαιώθηκαν και τότε οι Έλληνες μετανάστες, της τρίτης φουρνιάς, που το έβαλαν στα πόδια όταν διαπίστωσαν την ακατάσχετη παραμυθολογία για τις αριστερές επενδύσεις με θέσεις εργασίας στην αριστερή δίκαιη ανάπτυξη... Θέσεις που μετά από μια 4ετία της εξουσίας μειώθηκαν κατά 350.000,  όταν κατέρρευσε εντελώς η οικονομία από τα capital controls του δικού τους μνημονίου.

Δικαιώθηκαν οι Έλληνες του εξωτερικού με την φυγή τους και για ακόμη ένα λόγο. Όταν η αγορά εργασίας πέρασε στη μαύρη οικονομία και οι πτυχιούχοι που έμειναν στην Ελλάδα έπεσαν στο παζάρι της μαύρης αμοιβής, με τους εντός Ελλάδας μετανάστες, οι οποίοι "χτυπούσαν και συνεχίζουν να "χτυπάνε" τις δουλειές, από την οικοδομή μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό. 

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ξεφύγει ακόμη από την παγίδα. Κινδυνεύει,  κατά την άποψή μας, να παραλάβει τη "σκυτάλη" στο πολιτικό καραγκιοζιλίκι που περιγράψαμε αν δεν σταματήσει να συνδέει τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις,  μεταξύ των οποίων είναι και η αποκρατικοποίηση (που βεβαίως και είναι δυνατόν να προσφέρει θέσεις εργασίας μετά την ιδιωτικοποίηση) με την ολοκλήρωση της οποίας (λέει) διασφαλίζεται και το άνοιγμα της οικονομίας.

Άνοιγμα της οικονομίας που (όπως πιστεύει) θα προβλημάτιζε επενδυτές εργοδότες αλλά και Έλληνες εκτός Ελλάδος, για επιστροφή στην πατρίδα τους διεκδικώντας αξιοπρεπείς μακρόχρονες θέσεις εργασίας και αξιοπρόσεκτες αμοιβές.

Για την αποκρατικοποίηση συμφωνούμε. Και προσθέτουμε πως έχουμε αργήσει. Ωστόσο να μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για κρατικό σκουπιδαριό (ασχέτως ‘αν και η σημερινή κυβέρνηση το αποκαλεί βιομηχανία) στο οποίο κρατικοί εργάτες και υπάλληλοι πληρώνονται κανονικότατα και στην ώρα τους (τα 15 χρόνια που δήθεν ιδιωτικοποιούνται) αλλά κλείνουν τις πόρτες σε όποιον τολμήσει να αγοράσει τα κρατικά εξαμβλώματα ή προσφέρει τεχνικές υπηρεσίες και γνώσεις αναγκαίες μπας και δουλέψει μια στάλα το κρατικό ερείπιο ώσπου να πουληθεί.

Αυτό και μόνο μας αρκεί να νοιώσουμε τι μπορεί να μονολογούν με λύπη οι Έλληνες του εξωτερικού παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν στον τόπο τους. 

Ας το καταλάβει καλά και η κυβέρνηση. Η Ελλάδα ως επενδυτικός επιχειρηματικός και εργασιακός τόπος δεν είναι αξιόπιστη. Και είναι σημαντικό να προσέξει ότι επενδυτές, ντόπιοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, με δυνατότητες καριέρας, μετανάστευσαν όταν η οικονομία πέρασε στα χέρια της πολιτικής, του κρατισμού και της διαπλοκής. Αν καταφέρει να μεταβάλει, στην 2ετία που της απομένει, το άθλιο προφίλ σοβιετισμού στην οικονομία ασφαλώς και δικαιούται να αναμένει ανταπόκριση επενδυτών να επενδύσουν και Ελλήνων του εξωτερικού να επιστρέψουν για να αναλάβουν τις θέσεις εργασίας που θα χτίσουν οι επενδυτές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια