Το παιχνίδι Τουρκίας, Ρωσίας, Ισραήλ, ΗΠΑ, στην Α.Μεσόγειο μόλις ξεκίνησε ενώ στο βάθος έχουμε την Κίνα
Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 πέταξαν στον ουρανό πάνω από τη συριακή επαρχία της Λατάκεια, ενδεικτικό των προθέσεων της Μόσχας, μετά την δήλωση του ηγέτη της Χαμάς, περί κοινής ΑΟΖ με την Τουρκία.
Πηγές στην Μόσχα δηλώνουν ότι η παρουσία στη Συρία αυτού του τύπου των βομβαρδιστικών, υποδηλώνει την ετοιμότητα της ρωσικής αεροπορίας να ξεκινήσει ισχυρές επιθέσεις εναντίον των τουρκόφιλων τζιχαντιστών, που σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούν εναγωνίως “δίοδο” στην Α.Μεσόγειο, για λογαριασμό της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, εντελώς κατά τύχη, ο ηγέτης της Χαμάς ζητά οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Παλαιστίνης-Τουρκίας, σε μια κίνηση που εκπορεύεται σαφώς από την Άγκυρα.
Σκοπός των Ρώσων είναι η επίδειξη δύναμης και ο έλεγχος μέρους της Α.Μεσογείου, αφού το πάρτι των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει.
Η Μόσχα δραστηριοποιείται με την ROSNEF στο κοίτασμα ZOR στην αιγυπτιακή ΑΟΖ,καθώς και στην συριακή ΑΟΖ, ενώ στην Λιβύη αναμένονται εξελίξεις σε έδαφος και θάλασσα. Η εμφάνιση στη Συρία τριών ρωσικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 μεγάλης εμβέλειας, είναι ένα σαφές και σοβαρό “μήνυμα” του Πούτιν σε Ερντογάν ότι η Ρωσία θα αναλάβει τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με ειδικούς, λόγω του γεγονότος ότι η ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση "Khmeimim" μπορεί να δεχθεί βομβαρδιστικά Tu-22M3 μεγάλης εμβέλειας, η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει όντως τον μερικό έλεγχο στην Α. Μεσόγειο.
«Τα ρωσικά αεροσκάφη Tu-22M3 μπορούν από ασφαλή απόσταση να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε μονάδα επιφανείας, η ομάδα μάχης.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Ρωσία κάνει επίδειξη ισχύος σε Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο ταυτόχρονα, αφού τα αεροσκάφη αυτά διαθέτουν τρομερούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», σημειώνει Ρώσος ειδικός.
Επίσης η Ρωσία δεν βλέπει σαφώς με καλό μάτι την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, περιοχή που συνδέει την Μαύρη θάλασσα με την Α.Μεσόγειο.
Με αυτόν τον τρόπο οι Ρώσοι θέλουν να θέσουν τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία κάτω από τα στόχαστρο των στρατηγικών βομβαρδιστικών και καταδρομικών τους για ευνόητους λόγους.
Εκτός από την επίδειξη δύναμης τα ρωσικά βομβαρδιστικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την παρουσία τους, για να πείσουν την Άγκυρα ότι δεν μπορεί να κινείται ανεξέλεγκτα στην Α.Μεσόγειο, ειδικά σε θέματα οριοθέτησης ΑΟΖ, ενώ ρωσικές εταιρείες ετοιμάζουν έρευνες και εξορύξεις στην ΑΟΖ της Συρίας.
Ο Haniyeh δήλωσε ότι θεωρεί την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία,ως σημαντικές χώρες στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με τις εν λόγω χώρες θα επηρεάσει θετικά τον ισλαμικό κόσμο και την Παλαιστίνη, αλλά δεν λογάριασε ότι ουσιαστικά με την δήλωση του έχει ανοίξει τους "ασκούς του Αιόλου" στην Μεσόγειο.
Η Μόσχα όπως και η Ουάσιγκτον, έχουν τα δικά τους τεράστια συμφέροντα τα οποία δεν πρόκειται να απεμπολήσουν, ενώ πιθανόν πίσω από όλα αυτά να κρύβεται η Κίνα, που αναζητά υδρογονάνθρακες για την αδηφάγα βιομηχανία της μέσω της Τουρκίας.
0 Σχόλια