Νέα βαφή κάνει ακόμη πιο αόρατα τα αεροσκάφη stealth


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέα βαφή για χρήση σε πολεμικά αεροσκάφη τύπου stealth η οποία όπως υποστηρίζουν τα κάνει περισσότερο… αόρατα από όσο επιτρέπουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για αυτό τον σκοπό.

Οι βαφές από πολυμερή υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα στα αεροσκάφη stealth κάποιες φορές «ξεκολλούν» από την επιφάνεια που έχουν τοποθετηθεί με αποτέλεσμα τα σκάφη να γίνονται έτσι ορατά από τα αντίπαλα ραντάρ. Οι δοκιμές που γίνονται με την νέα βαφή δείχνουν ότι εκτός από πιο ανθεκτική είναι και πιο απορροφητική αφού μπορούν να απορροφούν σε ποσοστό 90% την ενέργεια των ραντάρ ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα απορροφούν το 80%.

Το πρώτο αεροσκάφος τύπου stealth ήταν το HAVE Blue που κατασκευάστηκε στα μέσα του 1970 και έκανε την πρώτη του πτήση το 1977. Στην τεχνολογία αυτού του σκάφους βασίστηκε η δημιουργία του πρώτου πολεμικού stealth, του F-11 Nighthawk, που έκανε την εμφάνιση του το 1983 και χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στην εισβολή στο Παναμά στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.

To κορυφαίο stealth μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο είναι το F22 του αμερικανικού στρατού με το Αμερικανικό Κογκρέσο να έχει απαγορέψει δια νόμου την πώληση του σε άλλες χώρες για να μην διαρρεύσει η τεχνολογία του. Η νέα βαφή σύμφωνα με τους δημιουργούς της λύνει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βαφή στα F22 η οποία όταν εκτίθεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως αυτές που αναπτύσσονται στις άκρες των φτερών και στο πίσω μέρος του σκάφους καταστρέφεται αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο στα ραντάρ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια