Οι "ενεργοί μπαμπάδες", η Γιαννάκου και ο Τσίπρας


Του Μανόλη Καψή

Μπορώ να καταλάβω την κ. Γιαννάκου. Έχει την άποψή της και την υπερασπίζεται με πάθος. Άλλωστε το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο είναι σίγουρα ένα πολύπλοκο θέμα και δεν εξαντλείται ούτε χωράει σε κομματικές γραμμές. "Από κοινού", "εξίσου", είναι έννοιες δυσανάγνωστες όταν έχεις να κάνεις με πραγματικές ζωές και δη με παιδιά.

Μπορώ να καταλάβω ακόμα και τον θυμό της, όταν οι συνάδελφοί της την αντιμετωπίζουν πατερναλιστικά και την κατηγορούν ότι παίρνει θέση με βάση μόνο τις προσωπικές της εμπειρίες.

Έτσι, δεν μου έκανε εντύπωση και η επίθεση που εξαπέλυσε με τη σειρά της η πρώην υπουργός στις οργανώσεις των διαζευγμένων πατεράδων που ανέλαβαν την υπεράσπιση του νομοσχεδίου.

"Είδαμε απίθανες οργανώσεις π.χ. τους 'ενεργούς μπαμπάδες' και τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου που σημαίνει χρήμα πολύ…" σχολίασε με νόημα και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη οργάνωση απέστειλε "επιστολή με ψευδή στοιχεία". "Τόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τους που δεν μπορούν να συντάξουν μια επιστολή ή μήπως είναι ένα γραφείο που διαθέτει και το χρήμα και στέλνει όλα αυτά με ψευδή ονοματολογία;" διερωτήθηκε.

Η κατανόηση για τον θυμό της Μαριέττας Γιαννάκου δεν σημαίνει φυσικά αποδοχή των επιχειρημάτων της, που μοιάζουν με παραδοσιακού τύπου, φοιτητικό συνδικαλισμό. Και γιατί οι μπαμπάδες που έχουν "χρήμα πολύ" δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επιμέλεια των παιδιών τους; Ή ότι δεν μπορούν να συντάξουν μια επιστολή, σημαίνει ότι δεν αγαπούν τα παιδιά τους;

Αυτό που κάνει όμως μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο τρόπος που ερμήνευσε τα όσα είπε η Μαριέττα Γιαννάκου ο Αλέξης Τσίπρας. Δείτε πώς "υιοθέτησε” τα λόγια της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, πώς τα στραμπούληξε, τα διέστρεψε, τα έφερε στα στενά μέτρα του και τελικά... ανακάλυψε άλλη μια συνωμοσία. Με τα απαραίτητα ύποπτα συμφέροντα βεβαίως βεβαίως.  

"Η κα Γιαννάκου", είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, "μίλησε για γραφεία, ομάδες επηρεασμού που δίνουν λεφτά" (σ.σ. Περίπου σωστό. Η κ. Γιαννάκου μίλησε για ομάδες επηρεασμού που δίνουν λεφτά σε διαφημίσεις).

"Εγώ ρωτώ", συνέχισε την εμπνευσμένη ομιλία του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. "Ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα;" (σ.σ.: Πώς προέκυψε το "επιβάλλουν" είναι άγνωστο. Δεν προκύπτει φυσικά από τα όσα είπε η κ. Γιαννάκου και δεν προκύπτει και από πουθενά).

Και πώς είναι δυνατόν να επιβάλλουν αυτοί, με χρήμα, ένα τέτοιο νομοσχέδιο; "Να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης και να απαντήσει". Και συνέχισε: "Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφωράκια" (σ.σ.: Άλλο πάλι και τούτο. Εκτός και αν δεν ξέρει τι σημαίνει αυτοφωράκιας ο κ. Τσίπρας, γεγονός που δεν θα μου κάνει εντύπωση. Τι εννοεί ο τέως; Μήπως φοβάται τη σύλληψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;).

"Το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση του κ. Μητσοτάκη προς συγκεκριμένα συμφέροντα", κατέληξε ο αρχηγός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. (σ.σ.: Εντάξει, καταλάβαμε. Για την εγχώρια αριστερά τα συμφέροντα είναι κάτι σαν επαναστατική Coca Cola. Πάνε με όλα. Ακόμα και με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια).

Αυτό που μένει σαν ερώτημα είναι τι προκαλεί αυτή την οργή του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και για ένα νομοσχέδιο πολύπλοκο μεν, που προκαλεί διαφωνίες, αλλά σίγουρα δεν προσφέρεται για ταξική, ιδεολογική αντιπαράθεση. Άλλωστε δεν είναι τα διαζύγια ίδιον των ελίτ. Υποθέτω χωρίζουν και οι αριστεροί…

Να είναι η δυσθυμία που του προκαλούν οι δημοσκοπήσεις; Να είναι οι αποκαλύψεις για τον κολλητό του, Νίκο Παππά, που τον βάζουν και αυτόν στο κάδρο, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι σκοτεινές ιστορίες -ποινικού τύπου- στις οποίες έχει εμπλακεί "ο αντ΄ αυτού", αφορούν και τον ίδιο; Να είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, που δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά, όπως μας ενημέρωσε η Έφη Αχτσιόγλου; Μήπως είναι η επιτυχής διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού; Μήπως με τις νέες ατάκες για αυτοφωράκηδες θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε τις παροιμιώδεις γκάφες του με τα εμβόλια (που δεν υπάρχουν), το ρίσκο που αναλαμβάνει για τον κορονοϊό ή το ξεστοκάρισμα των εμβολίων;

Δεν ξέρω τι από όλα αυτά είναι. Ίσως όλα αυτά μαζί. Πάντως το βέβαιον είναι ότι ο αρχηγός δεν είναι σε φόρμα εσχάτως και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι δικοί του σύντροφοι.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια