Πόσο νεοφιλελεύθερη είναι η Νέα Δημοκρατία;


Το ερώτημα για το «νεοφιλελεύθερο» της ΝΔ θα απασχολήσει σημαντικά τους ιστορικούς του μέλλοντος. Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι πράγματι ένας ανάλγητος του νεοφιλελεύθερου μπλοκ, τότε προς τι οι φιλεργατικές παρεμβάσεις της κυβερνήσεώς του στα εργασιακά; Να είμαστε ειλικρινείς! Τέτοιες διατάξεις δεν μπόρεσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει! Και κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετυχαίνει την διεύρυνση προς τα Αριστερά. Προφανώς, και έχει βάλει στόχο να αφήσει τον κ. Τσίπρα χωρίς εκλογική πελατεία.

Η εργασιακή αγορά χρειαζότανε εδώ και χρόνια μία ρύθμιση. Δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειαζότανε αυτή ακριβώς τη ρύθμιση που προχωράει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ναι μεν βλέπουμε να αυξάνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι μέρες άδειας, αλλά δεν καταλαβαίνουμε πώς αντιμετωπίζεται το χρόνιο πρόβλημα της ανελαστικότητας που παρατηρείται στα εργασιακά και η οποία επισημαίνεται σε πολλές εκθέσεις διεθνών οίκων που αφορούν την ελληνική Οικονομία.

Ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστούν θέματα κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η υποχρέωση σε εργασία για περισσότερο χρόνο απ’ ότι προβλέπεται στη σύμβασή του. Ή να παταχθούν οι περιπτώσεις εκείνες που οι «εργοδότες» ζητούν πίσω από τους εργαζόμενους το Δώρο Χριστουγέννων. Αν και γι αυτό το τελευταίο νομίζουμε (αν δεν κάνουμε λάθος) ότι δεν υπάρχει μέριμνα…

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν αντιμετωπίζονται θέματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Αν μια εταιρεία, για παράδειγμα, χρειάζεται άμεσα να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξυγίανσης και αυτό σκοντάφτει στην Επιθεώρηση Εργασίας, τότε μιλάμε για μια θηλιά στην επιχειρηματικότητα. Ελπίζουμε το κόστος των παρεμβάσεων των φιλεργατικών μέτρων της κυβέρνησης να μην είναι μια ακόμη θηλιά.

Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι μία χώρα που οι μόνοι ευτυχισμένοι άνθρωποι θα είναι οι υπάλληλοι και πιο πολύ οι δημόσιοι υπάλληλοι. Κι αυτό διότι ο Νόμος μπορεί να εφαρμοστεί 100 τοις εκατό στον δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα οι νόμοι αφορούν συνήθως τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και οι περισσότερες, επικρατούν άλλοι νόμοι. Σκληρό, αλλά πραγματικό. Κι αν οι πλέον ευτυχισμένοι είναι οι εργαζόμενοι, οι πλέον δυστυχισμένοι είναι οι εργοδότες. Ίσως γιατί δεν μπορείς στο τέλος να τους έχεις όλους ευχαριστημένους. Ωστόσο, στην κυβέρνηση ξέρουν που στοχεύουν. Στην εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθείας! Είπαμε! Ο κ. Μητσοτάκης τα είπε μια χαρά προχτές με τον Ισπανό σοσιαλιστή. Και πολύ το χάρηκε!

Θανάσης Μαυρίδης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια