Sponsor

ATHENS WEATHER

Οι νέες τουρκικές αθλιότητες στη Θράκη


Τις 5-6 Μαΐου 2021 ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν πραγματοποίησε επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στο Διδυμότειχο.

Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε «ιδιωτική», προφανώς για να έχει τη δυνατότητα ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ να κινείται πιο ελεύθερα και εκτός πρωτοκόλλου, και για να ξεπεραστούν οι διπλωματικές «συμπληγάδες» μιας επίσημης επίσκεψης.

Οσον αφορά τους λόγους που ώθησαν τον Ερντογάν να στείλει εσπευσμένα τον υπουργό του στη Θράκη, αυτοί μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Πρώτον, για να πάρει η Τουρκία τη «ρεβάνς» από την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα και όσα δυσάρεστα για τον Τσαβούσογλου και την Τουρκία διημείφθησαν στη συνέντευξη Τύπου.

Δεύτερον, για να συσπειρώσει και πάλι η Τουρκία τα ενεργούμενά της στη Θράκη, δεδομένου ότι παρατηρούνται φυγόκεντρες τάσεις λόγω:

α. Της εικόνας της αποδυναμωμένης χώρας που παρουσιάζει η Τουρκία διεθνώς, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ.

β. Των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης, προβλήματα που έχουν τον αντικατοπτρισμό τους στη μουσουλμανική κοινωνία της Θράκης.

γ. Της δράσης των κύκλων που σχετίζονται με το δίκτυο Γκιουλέν, που έχουν αρκετά ερείσματα στη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

δ. Των σωστών επιλογών που έχει κάνει το ελληνικό ΥΠΕΞ και άλλες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται η σχέση εμπιστοσύνης με τη μουσουλμανική μειονότητα, κάτι που εκνευρίζει αφάνταστα την Τουρκία.

Κακοί οιωνοί

Για τους παραπάνω λόγους εξαπέστειλε εσπευσμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ τον Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στην Ελλάδα, σε μια εξαιρετικά προκλητική επίσκεψη.

Οι κακοί οιωνοί της επίσκεψης φάνηκαν από την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ τις 4 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία η επίσκεψη γίνεται για το Ραμαζάνι και στο περιθώριο αυτής ο Τούρκος πολιτικός θα συναντιόταν με τους τοπικούς «μουφτήδες», όπως χαρακτήρισε τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, «καθώς και με εκπροσώπους ενώσεων, οργανώσεων και των μελών της τουρκικής (sic) μειονότητας της Δυτικής Θράκης», ενώ θα πραγματοποιούσε επίσκεψη σε μειονοτικά σχολεία και οθωμανικά μνημεία.

Ο Κιράν, συνοδευόμενος από ομάδα Τούρκων διπλωματών, άρχισε την επίσκεψή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου τον υποδέχτηκε ο πρεσβευτής της Τουρκίας Μπουράκ Οζούγκεργκιν.
Γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έναρξη της επίσκεψης από τη Θεσσαλονίκη. Γιατί η πόλη αυτή έχει εμβληματική σημασία για τους Τούρκους και τους εξισλαμισμένους Εβραίους, τους ντονμέδες, που παίζουν έως σήμερα σημαντικό ρόλο στα τουρκικά πράγματα. Γιατί εδώ έζησε ο Μουσταφά Κεμάλ τα παιδικά του χρόνια, γιατί κατάφερε το τουρκικό κράτος, εκμεταλλευόμενο την «αφέλεια» των ελληνικών κυβερνήσεων, να πάρει την κυριότητα και να μετατρέψει το σπίτι που φέρεται ότι έζησε για ένα διάστημα ο σφαγέας των Ελλήνων Κεμάλ και να το μετατρέψει σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος.

Εκτός αυτού, η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει στη Θεσσαλονίκη μια πολυάριθμη «τουρκική» κοινότητα, οργανωμένη από το «βαθύ» τουρκικό κράτος, ενώ απαιτεί επιπλέον τζαμί και μουσουλμανικό νεκροταφείο, φυσικά όχι για θρησκευτικούς αλλά για έντονα πολιτικούς σκοπούς.

Για τον λόγο αυτό ο Τούρκος αξιωματούχος με τη συνοδεία του «περπάτησε» σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, μίλησε για «τουρκική κοινότητα» και κατήγγειλε την Ελλάδα για «πιέσεις» και «περιορισμούς στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας των ανθρώπων μας», χωρίς να παραλείψει να εκτοξεύσει συγκεκαλυμμένες απειλές.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και θρησκευτικούς λειτουργούς. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτα. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους, που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Αρχίσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”».

Την ίδια μέρα ο Τούρκος αξιωματούχος παραχώρησε επιλεκτική συνέντευξη Τύπου σε υπαίθριο χώρο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, όπου είχαν προσκληθεί μόνο οι ανταποκριτές του κρατικού καναλιού TRT, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και των τουρκόφωνων ΜΜΕ της Θράκης. Ολα τα υπόλοιπα ΜΜΕ αποκλείστηκαν από αυτόν που κατηγορεί την Ελλάδα για έλλειμμα δημοκρατίας! Στη συνέντευξη Τύπου, που στην ουσία ήταν διάγγελμα, αφού διήρκεσε μόλις 10 λεπτά της ώρας. Ο Κιράν, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», απείλησε και πάλι την Ελλάδα, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας! Τόνισε ότι «το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”».

Το αποκορύφωμα του θράσους και της υποκρισίας του Κιράν ήταν όταν, ισχυριζόμενος ότι ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων μειώνεται συνεχώς (λόγω δημογραφικού και όχι εξαιτίας της Ελλάδας) και πως υπάρχουν προβλήματα στην εκλογή των επιτροπών, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης και κάλεσε την Ελλάδα να πράξει το ίδιο!

Από την Κομοτηνή έκανε αναφορά και στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ενδεικτική των αλυτρωτικών σχεδίων της Τουρκίας και για την πόλη αυτή. Ο Κιράν χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη Θεσσαλονίκη και έκανε συστάσεις στην Ελλάδα να επιληφθεί του θέματος! «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα».

Απαντώντας στις δηλώσεις και τις αναρτήσεις που έκανε ο Κιράν όσο βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, το ελληνικό ΥΠΕΞ επέλεξε τις διαρροές μέσω διπλωματικών πηγών, οι οποίες ξεκαθάρισαν ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής» και υπογράμμισαν ότι «στο πλαίσιο αυτό, (η Ελλάδα) εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη». Επίσης, τόνισαν ότι η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Ελληνες πολίτες, και πρόσθεσαν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία καθώς και 260 τεμένη.

Σημειώνεται ότι η απάντηση αυτή είναι από χλιαρή έως απαράδεκτη, αφού δεν έδωσε κανένα αυστηρό μήνυμα, και στην ουσία ενθάρρυνε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ να συνεχίσει τις αθλιότητές του στη Θράκη, ακόμα και με κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Τρεις γενοκτονίες

Και χαρακτηρίζουμε την απάντηση «χλιαρή» και «απαράδεκτη», γιατί άλλη μία φορά η Ελλάδα αποφεύγει να κάνει ευθείες αναφορές στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται στην Τουρκία, όπου τα 20.000.000 Κούρδοι δεν έχουν κανένα από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης, χωρίς να γίνεται αναφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου, που εξαιτίας των παραβιάσεων και του σχεδίου εθνοκάθαρσης από 120.000 (Τούρκοι πολίτες και εταμπλίδες), που ήταν το 1923, έμειναν σήμερα μόνο 2.000, ενώ οι μουσουλμάνοι της Θράκης το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν.

Τέλος, οι διπλωματικές πηγές ήταν ευκαιρία να υπενθυμίσουν στον κ. Κιράν και σε εκείνους που τον έστειλαν στην Ελλάδα ότι στο σπίτι του κρεμασμένου -και του γενοκτονημένου- δεν μιλούν για σχοινί, καθότι το κράτος του, που δήθεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης, είναι υπεύθυνο για τρεις γενοκτονίες, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων, και πως συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές στους Κούρδους του Αφρίν, του Γκιρ Σπι και του Σερεκάνιγε.

Απαντήστε μια φορά με θάρρος, όπως έκανε σε έναν βαθμό ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην Αγκυρα, και αποβάλετε το σύνδρομο του φόβου και του δήθεν καθωσπρεπισμού. Εκτός των άλλων, ίσως νιώσετε καλύτερα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια