Αντέχει η εκεχειρία στην Μέση Ανατολή: Φθάνει βοήθεια στη Γάζα - Βγήκαν από τα καταφύγια στο Ισραήλ


Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί εκφράζουν φόβους ότι είναι θέμα χρόνου να ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες  την ώρα που η Γάζα και το νότιο Ισραήλ μετρούν τις πληγές τους από το νέο κύκλο βίας. Τα πρώτα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης έφθασαν στη Λωρίδα της Γάζας που σύμφωνα με αξιωματούχους θα κάνει χρόνια για να ανοικοδομηθεί.

Τα πρώτα κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασαν στη Γάζα, λίγες ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι επέστρεψαν σπίτια τους, αντικρίζοντας σκηνές καταστροφής, με τους αξιωματούχους να λένε ότι το έργο ανοικοδόμησης μπορεί να πάρει χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων με σκοπό την μεταφορά τραυματιών. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη σύγκρουση των 11 ημερών, εκ των οποίων περισσότεροι στη Γάζα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διεκδικούν τη νίκη. Στο νότιο Ισραήλ, οι κάτοικοι γιόρτασαν την εκεχειρία, πολλοί ωστόσο εκφράζουν ανησυχία ότι μια νέα σύγκρουση στην περιοχή είναι θέμα χρόνου.

Φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα φθάνουν στη Γάζα

Φορτηγά από διάφορες οργανώσεις αρωγής, μεταξύ των οποίων και ο ΟΗΕ, άρχισαν να μεταφέρουν απαραίτητα φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα στη Γάζα, μετά το άνοιγμα του περάσματος Kerem Shalom από το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιοχή, η οποία ελέγχεται από τους μαχητές της Χαμάς, ενώ σχεδόν 800.000 άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε νερό, σύμφωνα με την Unicef.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του ήδη φτωχού θύλακα που δίνει επίσης μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια