Η Ελλάδα προχωρά προς την κανονικότητα και ο τουρισμός ανοίγει, όμως... θέλει προσοχή


Του Θοδωρή Γιάνναρου *

Όλα είναι έτοιμα πλέον, για να ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος και η Ελλάδα ως πρώτη διδάξασα εντυπωσιάζει με την καινοτόμο ιδέα της για νησιά "covid safe”. Είχε όμως προετοιμαστεί γι’ αυτό και είχε κάνει ήδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνοντας και επιβάλλοντας με ακράδαντα επιχειρήματα την απόλυτη ασφάλεια στα ταξίδια με το "πράσινο πιστοποιητικό”, που ήδη έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο!

Συγχρόνως όμως, εδώ και αρκετές εβδομάδες ξεκίνησε τον οριζόντιο εμβολιασμό στα νησιά, χωρίς κριτήρια.

Τα νησιά του Αιγαίου  και του Ιονίου μαγνητίζουν τους Ευρωπαίους και υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα η φετινή τουριστική περίοδος, που ήδη έχει ξεκινήσει, να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο ή ακόμα και έως τα μέσα Νοεμβρίου. Έτσι φθάσαμε στο σημείο, σήμερα, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ να εκθειάζουν με διθύραμβους τα ελληνικά νησιά, ενόψει της τουριστικής περιόδου 2021 και την έξυπνη ιδέα της Ελλάδας να τα μετατρέψει σε COVID-safe ή ακόμα και σε COVID-free και κατά κάποιον τρόπο να τα πιστοποιήσει διεθνώς -καμία άλλη χώρα δεν τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, εκτός ελάχιστες που είναι πράσινες, όπως το Ισραήλ και η Πορτογαλία.

Η Ελλάδα εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται με όραμα, σχέδιο και στόχους, με σκοπό να υποδεχθεί τους ξένους τουρίστες κάτω από πραγματικές συνθήκες πλήρους ασφαλείας, παρ’ όλες τις άναρθρες κραυγές των γηγενών γνωστών-αγνώστων περί δήθεν του αντιθέτου. Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν τους ξένους σε όλες τις πανέμορφες περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί βαθμιαία εφικτή και η άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας πολιτών και τουριστών αρχικά στα "πράσινα” μέρη  της χώρας και σε δεύτερο βήμα σε όλη την επικράτεια.

Έτοιμα λοιπόν πολλά νησιά μας να υποδεχθούν τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους φίλους τους από σχεδόν όλο τον πλανήτη.... φυσικά με όλες τις προϋποθέσεις, προφυλάξεις και μέτρα προστασίας καθώς τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Χαρακτηριστικά παράδειγματα είναι ότι, λόγου χάρη, Κάσος, Καστελλόριζο και πληθώρα άλλων ελληνικών νησιών, ενώ έχουν εμβολιάσει την πλειονότητα των κατοίκων τους, τα μέτρα ασφαλείας συνεχίζουν να τηρούνται ευλαβικά από τις Αρχές και τους κατοίκους των πανέμορφων αυτών νησιών -μάσκες, κοινωνική απόσταση, ατομική υγιεινή και χρήση οινοπνεύματος και αντισηπτικών σκευασμάτων. Έτσι, λοιπόν, οι Δήμοι των νησιών, η Πολιτική Προστασία τους, σε συνεργασία με τα Ιατρεία/Κέντρα Υγείας τους, κατάφεραν από την αρχή και μέχρι σήμερα να προφυλαχθούν, καθιερώνοντας τα rapid tests, καθώς και επαναληπτικά tests στις εισόδους των νησιών, όπως και ολιγοήμερη καραντίνα όταν αυτό κρίνονταν αναγκαίο...

Μετά από 188 ημέρες, αποχαιρετήσαμε χθες, 14.05.2021, τα μέτρα του lockdown κατά του κορονοϊού, όμως ακόμα δυστυχώς τίποτα δεν έχει τελειώσει και  γίνεται ορατό αυτές τις μέρες το λυπηρό αποτύπωμα των εορτασμών του Πάσχα. Σημαντική επιβάρυνση υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία και το μήνυμα που λαμβάνεται είναι σπόλυτα σαφές. Αποτυπώνονται εξάρσεις κυρίως σε νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος με ένα κοινό χαρακτηριστικό να θορυβεί τους ειδικούς - τη νόσηση νέων και πολύ νέων ανθρώπων. Είναι απ’ ό,τι φαίνεται ξεκάθαρο πως πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι δυστυχώς μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους και τους μόλυναν.

Για τον λόγο αυτόν, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη χρήση των self tests, διότι, κακά τα ψέματα, το 1/4 των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες  προήλθαν από το νέο αυτό εργαλείο, κάτι που δείχνει και πόσο σημαντικό είναι στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς αν δεν υπήρχαν, οι πολίτες αυτοί, στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί, θα διέσπειραν τον ιό στην ευρύτερη κοινότητα και κυρίως στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον - χωρίς οι ίδιοι καν να το γνωρίζουν.

Τέλος, πρέπει να δοθούν ξεκάθαρα προνόμια και δικαιώματα στους εμβολιασμένους, ώστε η άρνηση στον εμβολιασμό να καταστεί ακριβή, μη βολική και γενικά ασύμφορη.

Ναι, ο τουρισμός ανοίγει, κάποιες πολλές ελευθερίες επιστρέφουν, οδεύουμε προς την κανονικότητα, αλλά όλα αυτά πρέπει να περιφρουρηθούν και όσοι μας εμποδίζουν να νιώσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους - απλά και ξεκάθαρα.

Για μένα, φίλες και φίλοι, η όποια σχεδιασμένη αντίδραση κατά των αποφάσεων της συντεταγμένης κοινωνίας είναι πολύ χειρότερη από την ηλιθιότητα, γιατί το να μη διαθέτεις μυαλό είναι ίσως μια γονιδιακή ατυχία, αλλά το να είναι κάποιοι κάφροι είναι επιλογή τους και μάλιστα προσωπική.

* Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια