Έσπασε τα κοντέρ η Κίνα για τον διαστημικό της σταθμό


Πριν από ένα μήνα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει τον δικό της διαστημικό σταθμό που θα έχει εθνικό χαρακτήρα. Θα χρησιμοποιείται δηλαδή αποκλειστικά από τους δικούς της αστροναύτες και θα εξετάζει ανά περίπτωση αν θα επιτρέπει την επίσκεψη στον σταθμό αστροναυτών άλλων χωρών.

Κανείς δεν περίμενε ότι λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία θα εκτόξευε την κεντρική μονάδα του διαστημικού της σταθμού στην οποία υπάρχουν τα συστήματα λειτουργίας του αλλά και οι χώροι διαμονής των αστροναυτών. Ο Γιανγκ Λιγουέι, ο πρώτος κινέζος αστροναύτης που είναι σήμερα επικεφαλής του προγράμματος επανδρωμένων αποστολών της χώρας, ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση της Κίνας ότι συνδέθηκε με επιτυχία στον σταθμό ένα φορτίο με προμήθειες και εξοπλισμό και ότι εντός του Ιουνίου θα ταξιδέψουν σε αυτόν τρεις αστροναύτες. Πρόκειται για ένα πραγματικά εκπληκτικό επίτευγμα και μένει να αποδειχθεί αν πράγματι ο σταθμός είναι έτοιμος να υποδεχθεί αστροναύτες και αν αυτό θα συμβεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Σύμφωνα με όσα διαρρέει η κινεζική διαστημική υπηρεσία οι τρεις αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν εργασίες επισκευών και προετοιμασίας για τις επόμενες μονάδες του σταθμού που ακολουθήσουν. Θα πραγματοποιήσουν επίσης διαστημικούς περιπάτους αλλά και ορισμένες επιστημονικές εργασίες και πειράματα.

Ο Λιγούει δεν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα των τριών αστροναυτών αλλά σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε απάντησε ότι στο πρώτο πλήρωμα δεν θα υπάρχουν γυναίκες κάτι που θα συμβεί στην συνέχεια. Το επτά τόνων φορτίο που έφτασε στον διαστημικό σταθμό διαθέτει καύσιμα για την λειτουργίας του καθώς και διαστημικές στολές, τρόφιμα και εργαλεία για τους αστροναύτες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια