Αναγνωρίστε την Ιερουσαλήμ να τελειώνουμε!

Ο μόνος τρόπος να μπει φρένο στην “επίθεση αγάπης” του Ερντογάν προς το Ισραήλ


Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς

Ωραίο το παραμυθάκι που προβάλουν σε καθημερινές δόσεις τα μπουκωμένα με δημόσιο χρήμα ελληνικά κανάλια περί αυξανόμενης «απομόνωσης» της Τουρκίας, αλλά έτσι και κάποια στιγμή γυρίσει ο Ερντογάν το «ματσάκι», ζήτω που καήκαμε.

Η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεί ποτέ τόσο ευνοική συγκυρία στο ορατό μέλλον για να χτίσει συμμαχίες που θα μπορούσαν αποδειχθούν «χρυσή εφεδρεία» σε περίπτωση αναμέτρησης με τους απέναντι. Γι αυτό χρειάζεται έναν γρήγορο αιφνιδιασμό που θα «κλειδώσει» το σημερινό πλαίσιο ισορροπιών, εμποδίζοντας τους γείτονες να διαβρώσουν την σύμπραξη, στρατηγική και αμυντική, με χώρες κλειδιά, όπως-πρωτίστως- το Ισραήλ και-δευτερευόντως-η Αίγυπτος.

Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος πιέζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κακή κατάσταση της οικονομίας του(που παραμένει εν τούτοις υπολογίσιμη διεθνώς) ή η αλλαγή στάσης στο πρόσωπο του από τις ΗΠΑ(που δεν σημαίνει απαραίτητα και αλλαγή στρατηγικής έναντι της Τουρκίας γενικότερα)δεν δικαιολογεί κανέναν απολύτως εφησυχασμό.

Οι θεωρίες ότι ο «Σουλτάνος βρίσκεται πεσμένος στο καναβάτσο και κανείς δεν τον υπολογίζει» αποτελούν επικίνδυνες μυθοπλασίες, τύπου ΣΚΑΙ, Καιρίδη και ΕΛΙΑΜΕΠ, που μοναδικό στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν το αφήγημα της, τάχα μου, «έξυπνης» ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ε, λοιπόν η ελληνική εξωτερική πολιτική, δεν είναι ούτε έξυπνη ούτε καν πονηρή. Αφελής είναι, παθητική και πάνω απ΄όλα ετεροπροσδιοριζόμενη. Τρέχει μονίμως πίσω από πρωτοβουλίες άλλων και αν δεν υπήρχε ο Δένδιας που, σε προσωπικό επίπεδο, αναπτύσσει μια φιλότιμη κινητικότητα, θα είχε μείνει να κοιτάει τις εξελίξεις με την πλάτη στον τοίχο.

Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και τώρα. Η Τουρκία με σοβαρό κόστος για το διεθνές της γόητρο(γιατί εδώ ισχύει το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»)γλύφει εκεί που έφτυνε, έχει ρίξει τα μούτρα της και παρακαλάει τους ντε φάκτο σημερινούς συμμάχους μας, να αλλάξουν στρατόπεδο και να τα βρουν μαζί της.

Αλλά ο Ερντογάν δεν παρακαλάει απλώς. Αρχίζει και υπόσχεται. Τάζει. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο με δεδομένο ότι στη μεν Αίγυπτο υπάρχει ένα φιλοτουρκικό «παράρτημα» στις τάξεις του υπουργείου εξωτερικών, το δε Ισραήλ είχε αντλήσει στο παρελθόν ωφελήματα από μια «εγκάρδια συνεννόηση» με την Αγκυρα. Και στη Σαουδική Αραβία, ο «διάδοχος» πολύ θα ήθελε να κλείσει την υπόθεση «Κασόγκι»…

Η προσπάθεια του έμπειρου στο διεθνές γεωπολιτικό παιχνίδι Τούρκου ηγέτη, βρίσκεται σε ένα μετέωρο βήμα. Αρχίζει και δημιουργεί κάποιες ρωγμές στις προνομιακές σχέσεις της Ελλάδας με τις συγκεκριμένες φιλικές χώρες και αν τελικά αποτύχει αυτό θα οφείλεται στον…καλό Θεό της Ελλάδας και σε κανέναν άλλο. Όμως στην διπλωματία δεν παίζεις με τις πιθανότητες, ούτε αναλώνεσαι σε δεήσεις προς τον Ύψιστο. Ενεργείς προληπτικά και αποτρεπτικά. Κι αν χρειαστείς, ζυγίζεις και εσύ το κόστος για να προχωρήσεις σε έναν αιφνιδιασμό.

Ε, λοιπόν ο προφανής αιφνιδιασμός για την Ελλάδα, που θα έπρεπε να έχει ήδη συμβεί και όχι να «προτείνεται» από δημοσιογράφους, δημοσιολόγους και αναλυτές, είναι η επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός αμυντικού συμφώνου «αμοιβαίας συνδρομής» με το Ισραήλ.
Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει ένα κόστος διεθνούς γκρίνιας, πολύ μικρότερο ασφαλώς από το αν είχε επιχειρηθεί, λίγα χρόνια πριν, αλλά το ασύγκριτα μεγαλύτερο όφελος που συνεπάγεται διασφαλίζει ένα πολύ θετικό πρόσημο. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπει φρένο στην «επίθεση αγάπης» του Ερντογάν, που επίσης επωμίζεται σημαντικό κόστος, με το άνοιγμα στο Ισραήλ, ποντάρει όμως πιθανότατα, σε μία αλλαγή πολιτικών ισορροπιών που θα περιθωριοποιήσει τον Νετανιάχου.

Η Ελλάδα δυστυχώς έχει χάσει ήδη πολύτιμο χρόνο. Γιατί μια τέτοια συμφωνία θα ήταν πολύ πιο εύκολη με έναν ορκισμένο αντίπαλο του Ερντογάν στην ηγεσία της γειτονικής χώρας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ακόμη αργά, αλλά θα πρέπει πλέον το ελληνο-ισραηλινό αμυντικό σύμφωνο να δεσμεύει όλα τα πολιτικά κόμματα του Ισραήλ. Να περάσει δηλαδή από την Κνεσέτ.

Για τους Ισραηλινούς η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και η μεταφορά της πρεσβείας μιας χώρας μέλους της Ευρωζώνης αποτελεί τεράστια συμβολική νίκη. Θα δώσουν οπωσδήποτε ανταλλάγματα για να την πετύχουν και η Ελλάδα είναι προτιμητέα για μία σειρά λόγων:

Οι δύο χώρες την τελευταία δεκαετία έχουν έρθει πολύ κοντά  σε στρατιωτικό επίπεδο και η ισραηλινή κοινή γνώμη διάκειται πολύ θετικά απέναντι σε αυτή την προσέγγιση. Οι Ισραηλινοί αγαπούν την Ελλάδα και τον σύγχρονο πολιτισμό της, ενώ έχουν καταξιωθεί εδώ και καιρό στην συνείδηση μας ως εξαιρετικοί επισκέπτες με συναφή κουλτούρα και σεβασμό προς τον τόπο. Σε αντίθεση με κάποιους Κεντροευρωπαίους(ονόματα δεν λέμε) που «λατρεύουν την Ελλάδα κατά προτίμηση χωρίς τους Ελληνες»…

Οσο περνάει ο χρόνος και η Αθήνα δεν παίρνει πρωτοβουλία, είναι βέβαιο ότι το κενό θα καλύψει κάποιος άλλος και η αξία της ελληνικής κίνησης θα μειωθεί. Ηδη,  αψηφώντας τις απειλές της Γερμανίας για «επιπτώσεις» στην ευρωπαική τους προοπτική, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, προχώρησαν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ με αμερικανική παρότρυνση. Προς την ίδια κατεύθυνση έχει δεσμευτεί και η Ρουμανία, στα λόγια όμως…

Γιατί λοιπόν η Ελλάδα, που έχει περισσότερους λόγους από όλους τους προηγούμενους να «δεθεί» με το Ισραήλ, δεν προχωράει σε αυτή την αυτονόητη κίνηση; Εξηγήστε μου να το καταλάβω. Ποιο θα είναι το «κόστος»; Θα στεναχωρήσουμε τους Παλαιστίνιους; Η θα χάσουμε τα «πετροδολάρια»;

Αυτά είναι ανέκδοτα που παραπέμπουν στην εποχή ατελέσφορης…Αραβολαγνείας του Ανδρέα και του Παπούλια. Επιπλέον όταν τα Εμιράτα, που παρεπιμπτόντως είναι ο πιο σοβαρός παίκτης στον αραβικό κόσμο, κάνουν κινήσεις προσέγγισης προς το Ισραήλ η Ελλάδα τι έχει να φοβηθεί;
Μήπως ενοχληθεί ο Μπάιντεν; Μα, η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ είναι πλέον επίσημη αμερικανική πολιτική. Μάλλον θα χαρεί, κι ας είχε την πρωτοβουλία ο προκάτοχος του.

Επομένως τι κρατάει τον Μητσοτάκη από το να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση-ματ, «κλειδώνοντας» για πάντα την συνεννόηση Ελλάδας-Ισραήλ; Α, ξέχασα…Μπορεί να στραβώσει η Γερμανία που για τους δικούς της λόγους σήμερα έχει παρασύρει την Ευρωπαική Ενωση σε μία πολιτική «μη αναγνώρισης».

Όμως η Ελλάδα, όσα κι αν χρωστάει, δεν είναι Κοσσυφοπέδιο για να φοβάται την «οργή» της Μέρκελ. Η μήπως τελικά είναι; Γιατί όσο το σκέφτομαι, όλο και περισσότερο μοιάζει με…μπανανία των Βαλκανίων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια