Κυριάκο, μην τους ακούς…


Του Κώστα Στούπα

Έχω μάθει να δίνω μεγαλύτερη σημασία στην κριτική παρά στα επιφωνήματα  θαυμασμού  και ιδίως στις κολακείες. Από την σκοπιά αυτή οι διθυραμβικές δηλώσεις του  Διευθύνοντος Συμβούλου της Fairfax Financial Holdings Limited  P.  Watsa στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την ελληνική κυβέρνηση περισσότερο με προβλημάτισαν παρά με ενθουσίασαν.

"Τώρα έχετε έναν πρωθυπουργό με την εμπειρία που θέλετε να έχει", είπε ο κ. Watsa και τόνισε ότι "έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη". Αιτιολογώντας την άποψή του, αναφέρθηκε στο φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές και στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας…"

Οι δηλώσεις του κ. Watsa μου θύμισαν εκείνες του Paul Kazarian της Japonica που είχε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα κατά το πρώτο "κούρεμα" σε πολύ χαμηλές τιμές και περίμενε να βελτιωθεί η κατάσταση και να πουλήσει ψηλότερα, πράγμα που τελικά κατάφερε...

Έλεγε λοιπόν ο κ. Kazarian το 2017 επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα: "Όλοι εξεπλάγησαν και είναι εντυπωσιασμένοι θετικά από την ποιότητα της προόδου που σημείωσε η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο τομέα.

..Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει τα εύσημα για αυτό. Είναι μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα.

Πρέπει λοιπόν να σταματήσει η "γκρίνια", ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια που εκφράζατε παράπονα για τα πάντα….

…Αντιλαμβάνομαι τη θέση της αντιπολίτευσης, η οποία δεν μπορεί να δώσει τα εύσημα στην κυβέρνηση. Όμως μιλώντας ρεαλιστικά, έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος..."

Ο κ. Kazarian την Άνοιξη του 2013, κατά την περίοδο των διπλών εκλογών,  ξεκίνησε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στα 11,40 σεντς το δολάριο (στο 10% της ονομαστικής τους αξίας περίπου...).

Ο ίδιος αφού έγινε ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων υποστήριξε πως με βάση μια δική του λογιστική μέθοδο, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να έχει χρεοκοπήσει αλλά να έχει πιστοληπτική ικανότητα περί το Α+

Μετά την "κωλοτούμπα" του κ. Τσίπρα όμως το Καλοκαίρι του 2015 οι τιμές των ομολόγων ανέκαμψαν και σταδιακά ο κ. Kazarian σταμάτησε να απασχολεί με δηλώσεις τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Η σύγκριση των δηλώσεων αμφότερων των ξένων επενδυτών επί της ουσίας μας υποδηλώνει πως η  Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός δεν έχει αλλάξει στρατηγικό χαρακτήρα.  Προσελκύει κυρίως υψηλού ρίσκου επενδυτές οι οποίοι αγοράζουν πολύ φθηνά στα πρόθυρα μιας κατάρρευσης με στόχο αυτή να αποφευχθεί και να πουλήσουν ψηλότερα αν αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι επενδύσεις που στοχεύουν στις δυναμικές προοπτικές της χώρας σαν αυτές της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια, την ανάπλαση του Ελληνικού ή της Microsoft δεν φτάνουν ακόμη τα ετήσια μεγέθη που θα είναι ικανά να υπερβαίνουν τις αποσβέσεις. Τουτέστιν, κρατάτε μικρό καλάθι...

Επίσης τον διθυραμβικό τόνο των δηλώσεων του κ. Watsa θα πρέπει να τον αξιολογήσουμε με μια άλλη εκτίμηση που έκανε στην ίδια εκδήλωση. Ο Καναδός επενδυτής αναμένει πως ο πληθωρισμός θα είναι χειρότερος από ό,τι προβλέπουν τα επίσημα στοιχεία.

Μια επιδείνωση του πληθωρισμού σημαίνει πως θα χρειαστούν μέτρα προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο. Ο πληθωρισμός αντιμετωπίζεται με τον συνδυασμό δύο "φαρμάκων", της δημοσιονομικής και νομισματικής πειθαρχίας και την άνοδο των επιτοκίων.

Δημοσιονομική και νομισματική πειθαρχία μετά τον εθισμό της παγκόσμιας οικονομίας στα ελλείμματα και τα αλλεπάλληλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ηχεί ως εφιαλτικό "ανέκδοτο".

Το ίδιο και μια πιθανή άνοδος των επιτοκίων σε μια εποχή που το παγκόσμιο χρέος έχει ξεπεράσει τα 280 τρισ. δολ. και το 350% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σε μια τέτοια περίπτωση αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι χώρες, επιχειρήσεις (και κυρίως τράπεζες) και νοικοκυριά που έχουν υψηλότερο χρέος.

Από τον συνδυασμό των δυο παραπάνω προβλέψεων του Καναδού επενδυτή προκύπτει πως η συγκυρία μοιάζει ως παράθυρο ευκαιρίας εξόδου και όχι εισόδου...

Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυπουργός καλά θα κάνει να μην δίνει μεγάλη σημασία στους επαίνους και τις κολακείες...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια