Αν δεν έρθουν οι τουρίστες χαθήκαμε...


Του Γιώργου Κράλογλου

Έχει πρεμούρα η κυβέρνηση για τα εμβόλια και καλά κάνει. Η υγεία πάνω απ' όλα. Αλλά είναι και ο τουρισμός. Δεν είναι να χαθεί. Τα έτοιμα τελειώνουν... 

Έτσι που τα έχουμε κάνει, αν γκρεμιστεί και φέτος ο τουρισμός (ο μεγαλύτερος πυλώνας της οικονομίας μας) και φέρει τα νούμερα του 2020, με ακυρώσεις πάνω από 80% και ρευστότητα χαμένη για το 2021-2022, η σωτηρία μας είναι τα "έτοιμα" της Ε.Ε. 

Πότε όμως και πώς θα έρθουν και αυτά. Και τι κάνουμε μέχρι τότε; 

Τα γνωστά της μεταπολίτευσης. Νέο γύρο εμφυλίου για το ποιος θα φέρει την καλύτερη ανάκαμψη. 

Θα απορρίψουμε την ανάκαμψη Μητσοτάκη και θα βάλουμε κάτω τον χάρτη ανάκαμψης Τσίπρα για να χορτάσουμε τον λαό με τα περίμενε...;, με τα θα...;, γαρνιρισμένα και με αισιόδοξα στατιστικά νούμερα περί ανάπτυξης...

Στο μεταξύ οι ξενοδόχοι θα περιμένουν χρηματοοικονομικές ενέσεις από τον κορβανά που ούτε και έχουμε μορφοποιήσει (ακόμη) σε σχέδιο "σωτηρίας" 300-400 εκατ. ευρώ και όποιος προλάβει... Μαζί με τα "ζόμπι" στη μοιρασιά... Αυτά που όλο λέμε πως θα ξεπαστρέψουμε αλλά ακόμη είναι ανάμεσα στους πραγματικούς επιχειρηματίες. 

Δίπλα τους οι επιχειρηματίες της εστίασης (ο άλλος μέγας πυλώνας πλέον, της οικονομία μας). Θα περιμένουν τα δικά τους ταξίματα. Και εκεί υπάρχουν κάπου 250-300 εκατ. από τα τελευταία έτοιμα του κράτους-πατερούλη. Πόσα θα φτάσουν στην τσέπη τους; Θα δούμε... 

Λίγο παραπέρα οι βιοτέχνες. Ο τρίτος μέγας πυλώνας της οικονομίας μας. Προχθές φώναξαν και τον Τσίπρα να του πουν πως δεν αποφεύγονται τα 180.000 λουκέτα (με αντίστοιχες απολύσεις -αν όχι πάνω από 250.000-) αν ξεχάσουμε τις επιστρεπτέες (όπως ακούν πως ψιθυρίζεται στο ΥΠΟΙΚ) και τις αντικαταστήσουμε με το σύστημα των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού. Τα γνωστά 1.000-5.000 που μοιράσθηκαν τελευταία και για πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους ήταν τα τελευταία...

Πώς θα καλυφθούν όλοι αυτοί οι μέγιστοι πυλώνες της ελληνικής οικονομίας αν ο κορβανάς και γενικά τα δημοσιονομικά της χώρας περάσουν από την "ακτινοσκόπηση" και τις "αξονικές" των δανειστών και της Κομισιόν και δεν τους ικανοποιήσουν;

Γιατί θα γίνει και αυτό. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και τα κράτη μέλη της Ε.Ε που είναι στη λίστα για τη διανομή των 750 δισ. από τα έτοιμα των φορολογούμενων της Ευρώπης. 

Τα άλλα κράτη μέλη όμως μπορεί να έχουν οικονομικά προβλήματα,  μπορεί να έχουν και κρίση, αλλά όχι δημοσιονομική κρίση της μορφής που έχει η Ελλάδα. 

Προς τούτο και τα δικά μας σχέδια για την ανάκαμψη,  για τα ΕΣΠΑ και για τη διαχείριση των δημοσιονομικών θα τύχουν ειδικής προσοχής. 

Προσοχής που θα είναι σε βάρος και εγκρίσεων των σχεδίων και του χρόνου καταβολής των δόσεων, από τα 57 δισ., εκ των οποίων των 20 δισ. αφορούν προτάσεις για ΕΣΠΑ. 

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν πόσο μεγάλης σημασίας είναι για την οικονομία μας (του 2021 και 2022), οι δόσεις από τα 57 δισ. Και ιδίως ο χρόνος που θα τις παραλάβουμε μετά την έγκριση τους, για να τις διαθέσουμε στην αγορά.

Πόσο σημαντικό είναι να αρχίσει να ρέει η βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης με το χρονοδιάγραμμα που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση, από τις αρχές του καλοκαιριού, (5,5 δισ. η πρώτη δόση) χωρίς εμπλοκές από την Κομισιόν.

Πόσο σημαντικό είναι να μη μεταφερθεί η πρώτη δόση (και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν) μετά τα μπάνια του λαού (στην καλύτερη περίπτωση) ή και με τον ερχομό των Χριστουγέννων (στη χειρότερη)!!. Και δεν το λέμε καθόλου τυχαία αυτό. 

Γιατί στην οικονομία μας, όπου η βιομηχανία της είναι αποκλειστικά ο τουρισμός. Το συνάλλαγμα, η ρευστότητα και η απασχόληση είναι κρίκοι της αλυσίδας του μοναδικού ισχυρού οικονομικού πυλώνα που λέγεται τουρισμός, δεν είναι υπερβολή να προβλέπεις μαύρες μέρες αν δεν έλθουν τουρίστες. Γιατί η εναλλακτική (αν δεν έλθουν λεφτά από τουρίστες) είναι μόνο η βοήθεια της Κομισιόν και το πότε θα παραλάβουμε τις δόσεις. Βοήθεια όμως συνδεδεμένη, με τη μορφή του σχεδίου που θα παραλάβουν, ως εθνικό σχέδιο, με εθνική συνεννόηση και όχι ως ένα από τα 3-4 σχέδια που (σύντομα) θα κυκλοφορήσουν στη Βουλή από τα κόμματα εξουσίας και τα δεκανίκια τους. Αυτό το έχουμε καταλάβει; 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια