Το ωραιότερο πέπλο του Κόσμου


Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια νέα λεπτομερή αλλά και εξαιρετικά εντυπωσιακή φωτογραφία και ένα βίντεο 3-D του νεφελώματος του Πέπλου.

Σε απόσταση περίπου 1.500 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κύκνου βρισκόταν ένα άστρο με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Πριν από 10-20 χιλιάδες έτη το άστρο αυτό εξερράγη. Η έκρηξη (σουπερνόβα) δημιούργησε κύματα κρούσης που αλληλεπιδρώντας με μεσοαστρικά αέρια και σκόνη σχημάτισε ένα υπέροχο νεφέλωμα το οποίο θύμισε σε κάποιους πέπλο για αυτό και έλαβε αυτή την ονομασία.


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει φωτογραφήσει στο παρελθόν το νεφέλωμα του Πέπλου. Η NASA δημοσίευσε τώρα μια από αυτές τις εικόνες στην οποία εφαρμόστηκαν νέες τεχνικές επεξεργασίας για να αναδείξουν περισσότερες λεπτομέρειες όπως εκπομπές ιονισμένου οξυγόνου (μπλε περιοχές), ιονισμένο υδρογόνο και ιονισμένο άζωτο (κόκκινες περιοχές). Η εικόνα αυτή δεν δείχνει ολόκληρο το νεφέλωμα που έχει έκταση περίπου 2,5 χιλιάδων ετών φωτός αλλά ένα τμήμα του το Caldwell 34, επίσης γνωστό ως το «Witch’s Broom» (η σκούπα της μάγισσας), το οποίο έχει μήκος περίπου δύο έτη φωτός.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια