Αποκάλυψη: Το σχέδιο της Μόσχας σε περίπτωση πολέμου με την Ουκρανία


Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη αποβατική δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία δείχνει τη δυνατότητα της Ρωσίας  αφενός να ενισχύσει τις υπάρχουσες δυνάμεις της στην Κριμαία εάν απαιτηθεί και αφετέρου να πραγματοποιήσει απόβαση σε οποιοδήποτε μέρος στη Μαύρη Θάλασσα.

Λόγω της έλλειψης επαρκούς αριθμού αποβατικών πλοίων στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, η Μόσχα απέστειλε επιπλέον  αποβατικά πλοία από τον Βόρειο Στόλο, τον Στόλο της Βαλτικής και τον Στόλο της Κασπίας. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες, ότι μια μεγάλη ομάδα πλοίων του στολίσκου της Κασπίας, αποτελούμενη από τρείς κανονιοφόρους, οκτώ  αποβατικά σκάφη και τέσσερα πλοία γενικής χρήσεως, πέρασε κάτω από τη γέφυρα Κέρτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και έφτασε στο λιμάνι του Tiemryuk στη Θάλασσα του Αζόφ, όπου οι Ρώσοι προέβησαν στον ανεφοδιασμό τους. Στη συνέχεια τέθηκαν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και αναχώρησαν για ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Στην  ρωσική ομάδα αποβατικών του Ευξείνου Πόντου πλέον συγκαταλέγονται τέσσερα μεγάλα αποβατικά πλοία. Αυτά είναι τα «Καλίνινγκραντ» και «Κορολέφ» από το στόλο της Βαλτικής και «τα Αλεξάντρ Οτρακκόφσκι» και «Κοντοπόγκα» από το Βόρειο Στόλο.

Επίσης πληροφορίες ανέφεραν ότι  σύμφωνα με εντολή του διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, Στρατηγού  Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, μονάδες πεζοναυτών και παράκτιων δυνάμεων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και του στολίσκου της Κασπίας πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας
 
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελείται από την 197η μοίρα αποβατικών σκαφών, που συνολικά έχει αποβατική ικανότητα 220 ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ ή 140 αρμάτων και πάνω από δύναμη 4000 πεζοναυτών. 

Ρωσική σχεδίαση 
 
Η Ρωσία διαφαίνεται ότι με τον αποβατικό της στόλο, δύναται αφενός να ενισχύσει τις δυνάμεις της Κριμαίας, αφετέρου να διεξάγει αποβατική ενέργεια σε οποιαδήποτε μέρος στη Μαύρη θάλασσα.

Επικρατέστερη περιοχή για διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας είναι  η περιοχή της Οδησσού, αφού έτσι η Ρωσία πετυχαίνει ταυτόχρονα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η συνένωση των αποβατικών δυνάμεων με την Υπερδνειστερία και το δεύτερο είναι η αποκοπή  και κατάληψη της ουκρανικής περιοχής δυτικά του Δνείστερου ποταμού από Οδησσό μέχρι Ισμαήλιο.

Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία θα αποκόψει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την έξοδο της Ουκρανίας πρός τον Εύξεινο Πόντο.

Επιπλέον η στρατηγικότατη θέση που κατέχει η Λευκορωσία, η οποία είναι φίλη χώρα με τη Ρωσία, (ενώ υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν να συγχωνεύεται στο Ρωσικό κράτος το επόμενο χρονικό διάστημα), δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ευρύτατης επίθεσης από πολλές κατευθύνσεις ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας, με μια εξ αυτών να οδηγεί στην πρωτεύουσά της το Κίεβο.

Ως άξονες  επιθέσεως της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προερχόμενος από την Λευκορωσία θα χαρακτηρίζαμε τους παρακάτω:

1.PINSK-KOVEL-CHEMIVTSI

2. HAMYEL-SEDNIV-CHERNIHIV-KIEV

Ο δεύτερος από τους παραπάνω άξονες υποβοηθείται και από τον άξονα επιθέσεως  ZALENOGORSK-NIZHYN-KIEV, ο οποίος ξεκινάει από έδαφος της Ρωσίας.

Τέλος, στα σχέδια επιχειρήσεων της Ρωσίας, ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και μια συντονισμένη χερσαία επίθεση από την κατεύθυνση του Ντομπάς προς την Κριμαία, υποβοηθούμενη με μια αποβατική ενέργεια στην Αζοφική θάλασσα, για την συνένωση των δυνάμεων Ντομπάς-Κριμαίας.
 
Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι η διενέργεια ρωσικής αποβατικής επιχείρησης προϋποθέτει την επίτευξη αρχικά αεροναυτικής υπεροχής και απομόνωσης της περιοχής από τα πυρά της εχθρικής αεροπορίας και ναυτικού. Σε αντίθετη περίπτωση τα ρωσικά αποβατικά θα βρισκόταν στό έλεος της πολεμικής αεροπορίας του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σφαγή της δύναμής της.

Παναγιώτης Νάστος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια