Sponsor

ATHENS WEATHER

Το «άλλοθι» που επιζητεί η Άγκυρα και η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος Ερντογάν


Η εκτός προγράμματος πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν να συναντηθεί με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια μετά από μια παρατεταμένη και κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει εκ των πραγμάτων ξεχωριστή σημασία. 

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Γιατί ακόμη και εάν οι τουρκικές προθέσεις είναι η αναζήτηση άλλοθι, η παραπλάνηση των Ευρωπαίων, και η ανάδειξη του προσωπείου μιας «διαλλακτικής» και «μεγάθυμης» Τουρκίας που είναι έτοιμη να συζητήσει τα πάντα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, άνευ όρων με την Ελλάδα, η απευθείας επαφή με τον τούρκο ηγέτη είναι εξαιρετικά χρήσιμη ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Και αυτό το δύσκολο έργο της αποκρυπτογράφησης του μηνύματος που θέλει να στείλει ο τούρκος ηγέτης τόσο στην Αθήνα και στον Κ. Μητσοτάκη όσο και προς την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον, αναλαμβάνει ο Ν.Δένδιας στη συνάντηση που θα έχει με τον Τ.Ερντογάν σήμερα το απόγευμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν από το κλείσιμο του «ραντεβού» ο κ.Ερντογάν είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου εκτοξεύοντας απειλές για υποτιθέμενες έρευνες με τη Λιβύη προφανώς στην περιοχή του τουρκολιβυκού Μνημονίου (και της προβολής του) σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και για «επέμβαση» των πλοίων του (των ερευνητικών και των γεωτρύπανων) στην Κύπρο.

Ακόμη και μια απλή συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας, έπρεπε να γίνει, κατά την αντίληψη του κ.Ερντογάν υπό τους όρους του, και αφού είχε προηγουμένως θέσει ο ίδιος το πλαίσιο. Γι αυτό φρόντισε να ετοιμάσει το έδαφος με τις δηλώσεις του.

Η Αθήνα δεν έχει ψευδαισθήσεις για την πρόσκληση του Ν.Δένδια στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Θεωρεί όμως ότι σε κάθε περίπτωση όποιες κι αν είναι οι προθέσεις του τούρκου ηγέτη, όσο κι αν το κλίμα είναι βαρύ η συνάντηση είναι απολύτως χρήσιμη για να διαπιστωθεί σε ανώτατο επίπεδο και με τον πλέον έγκυρο και αυθεντικό τρόπο, αν όχι το πως σκέφτεται, τουλάχιστον το πως σκοπεύει να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά ο Τ.Ερντογάν.

Μετά από τις δύσκολες τελευταίες εβδομάδες στις σχέσεις με την Ε.Ε. ο κ.Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί να κάνει (ανέξοδες ή μικρού κόστους) κινήσεις προς την Ελλάδα που θα βελτιώσουν την εικόνα του διεθνώς, θα ατονήσουν τη συζήτηση περί κυρώσεων και «αρνητικής» ατζέντας από την Ε.Ε. και συγχρόνως θα κόψουν τα «φτερά» της Αθήνας τόσο στη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκές στάσης για τα ευρωτουρκικά η για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στις συμμαχίες που έχει συνάψει η χώρα μας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ Ανατολής.

Γιατί είναι σαφές ότι μετά από αυτήν τη διπλή συνάντηση του Ν.Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσολου θα υπάρξει καχυποψία από όλες εκείνες τις χώρες με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί οι τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, όπως είναι η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Σ.Αραβία αλλά και το Ισραήλ, και ο μηχανισμός προπαγάνδας της Τουρκίας θα καλλιεργήσει το κλίμα, ότι η Ελλάδα τα «βρίσκει» με την Τουρκία και «πουλάει» τους συμμάχους της.

Η Αθήνα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια στις σημερινές συναντήσεις. Γιατί μπορεί τα σκυθρωπά πρόσωπα, να τα διαδέχονται χαμογελαστά, αλλά ο πυρήνας των ελληνοτουρκικών διαφορών που προκαλεί και τις εντάσεις δεν εξαφανίζεται. 

Ο Τ.Ερντογάν βλέπει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για να επιβάλει ακόμη και στον εκλεκτό του στη Λιβύη, προσωρινό πρωθυπουργό, το πακέτο ενεργειακής συνεργασίας ακόμη και με κοινές έρευνες και γεωτρήσεις(σε περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα ως ελληνική υφαλοκρηπίδα) και αντιλαμβάνεται ότι όσο ομαλοποιείται η κατάσταση στην Λιβύη τόσο θα αποδυναμώνεται η τουρκική επιρροή και συνεπώς τόσο θα εξουδετερώνονται τα Τουρκολιβυκά Μνημόνια.

Η Άγκυρα θέλει με κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως το αίτημα συνάντησης Δένδια-Ερντογαν, να δώσει στους Ευρωπαίους το μήνυμα ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα της «αρνητικής ατζέντας» γατί τότε θα έχει την ευθύνη για τη μη πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όμως τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες οφείλουν να απαιτήσουν από την Άγκυρα να κάνει σαφή βήματα. Όχι μόνο θεωρητικές εξαγγελίες. 

Γενικώς όταν η Άγκυρα και ειδικά ένας ηγέτης όπως ο Ερντογάν χαμογελά και γνέφει θετικά για λύσεις καζάν -καζάν, είναι πάντα χρήσιμο να πηγαίνεις γιαβάς -γιαβάς …


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια