Ντράγκι για τον Ερντογάν: "Δεν ανασκευάζω τίποτα"


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό "δικτάτορας" που έκανε στις 8 Απριλίου για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα ανέφερε η τουρκική υπηρεσία του BBC.

Ο Ντράγκι χρησιμοποίησε τον όρο "δικτάτορας", μετά την προσβολή που επεφύλαξε ο Τούρκος πρόεδρος για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 6 Απριλίου.

Στο επίκεντρο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δεν αντέδρασε, όπως αρκετοί θα επιθυμούσαν, πράγμα που οδήγησε ακόμα και σε διαδηλώσεις ομάδων για τα δικαιώματα των γυναικών, στο Βέλγιο, οι οποίες απαίτησαν μέχρι και παραίτησή του.

Ο Ντράγκι είχε πει ότι ο Ερντογάν ταπείνωσε τον φον ντερ Λέιν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και ότι ήταν σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με "δικτάτορες".

Αφού αισίως πέρασε μία εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να απαντήσει στον Ντράγκι, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του " καταδεικνύουν μια παντελή αναίδεια και χυδαιότητα".

Ο πρώην πρεσβευτής της Ιταλίας στην Άγκυρα, Λουίτζι Ματιόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, προέτρεψε τον Ντράγκι να ανασκευάσει τη δήλωσή του, αλλά ο Ντράγκι "το απέρριψε αμέσως λέγοντας 'δεν διορθώνω τίποτα'".

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε λίγο μετά ότι ο Ερντογάν είχε δώσει στον Ντράγκι μια εβδομάδα περιθώριο να τροποποιήσει τη δήλωσή του, αλλά ότι ο πρωθυπουργός παρέμεινε σιωπηλός, κάτι που ενοχλούσε την ιταλική διπλωματία.

"Η Ρώμη επέλεξε να παραμείνει σιωπηλή προς το παρόν. Αυτή η στάση" χωρίς σχόλιο "στοχεύει να μειώσει τις εντάσεις", ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Republica.

Πέτρος Κράνιας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια