φωτ. ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ |
Τον μακρύ δρόμο που ακολουθεί προκειμένου η Αθήνα να κατορθώσει να ανατρέψει τις αρνητικές συνέπειες του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και τις θετικές πτυχές της διπλωματικής επαναπροσέγγισης με μια χώρα η οποία βρίσκεται γεωγραφικά και στρατηγικά εντός ενός ευρέος πεδίου ελληνικών συμφερόντων, αντικατοπτρίζουν οι χθεσινές ιδιαιτέρως σημαντικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην Τρίπολη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά εξέφρασε την ετοιμότητά του για συζήτηση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών θα επηρεάσει όχι μόνο τις ελληνολιβυκές σχέσεις, αλλά θα έχει και επιπτώσεις στις σχέσεις της Λιβύης με την Ε.Ε. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός ζήτησε ευθέως την ακύρωση των τουρκολιβυκών μνημονίων.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε τις εθνικές θέσεις, αφήνοντας σαφείς αιχμές και για την τουρκική παρουσία στη χώρα. Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Λιβύης ενόψει των εκλογών, «μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολλαπλές ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη και υπενθύμισε τη σημασία του δεσμού της στρατιωτικής άμυνας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική «η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χαιρέτισε, επίσης, τη διάθεση του κ. Ντμπεϊμπά «να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών –ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες– και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές».
Ο κ. Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι «όσον αφορά τη συμφωνία μας με την Τουρκία σχετικά με τον καθορισμό των ΑΟΖ μας, επιβεβαιώνουμε τη σπουδαιότητα όποιας συμφωνίας θα συμβάλει στην εξεύρεση κατάλληλων λύσεων και στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Οπως επίσης είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ των δύο χωρών». Επίσης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας εργάζεται για τη δημιουργία καλών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μενφί, ενώ φθάνοντας στην Τρίπολη είχε σύντομο τετ α τετ στο αεροδρόμιο με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη.
Eνίσχυση σχέσεων με Ηνωμένο Βασίλειο
Η ενίσχυση του συνόλου των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου ετέθησαν χθες επί τάπητος, κατά τη συνάντηση που είχαν ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η επανεκκίνηση του τουρισμού, το Κυπριακό (σε λίγες ημέρες πραγματοποιείται στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ), το μεταναστευτικό και η Ανατ. Μεσόγειος.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επαναπατριστούν και να συνενωθούν με το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τον Παρθενώνα.
Βασίλης Νέδος
0 Σχόλια