"Μυρίζει μπαρούτι" στην Μ.Θάλασσα: Η Ρωσία μετέφερε αποβατικά σκάφη - Σενάρια αποβατικού πολέμου

Η Ουκρανική αεροπορία σε εγρήγορση με ασκήσεις κατά ρωσικών drone.


Ραγδαίες όπως όλα δείχνουν θα είναι οι εξελίξεις με επίκεντρο την Α.Ουκρανία, ενώ ανεβαίνει επικίνδυνα και η ένταση και στην Μαύρη Θάλασσα.    

Σήμερα το πρωί η ουκρανική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε ασκήσεις προσομοίωσης επιθέσεων κατά μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στην περιοχή "Sevastopolskaya" στο Volyn.

Εκεί, η τοπική σμηναρχία μάχης ξεκίνησε ασκήσεις με πτήσεις χαμηλού υψομέτρου και ταχύτητας με αεροσκάφη MiG-29, MiG-29UB, L-39M1 κατά drone.

Αποστολή ήταν η εξοικείωση των Ουκρανών πιλότων σε επιθέσεις κατά μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, στοχεύοντας σαφώς σε χρήση ανάλογων εναερίων συστημάτων από την Ρωσία, με άγνωστα προς το παρόν αποτελέσματα.

Η εν λόγω άσκηση όμως είναι ενδεικτικό της πολεμικής προετοιμασίας για πιθανές λέμε, εναέριες επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα.   

Ρωσικά αποβατικά σκάφη μεταφέρθηκαν από την Κασπία στην Μαύρη Θάλασσα αποκαλύπτοντας πιθανά  σενάρια σχεδίου αποβάσεων σε ουκρανικό έδαφος.

Η Μόσχα έχει μεταφέρει τουλάχιστον δέκα αποβατικά σκάφη και πυραυλακάτους από την Κασπία Θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής.
 
«Ως μέρος του ελέγχου εκπαίδευσης, περισσότερα από 10 αποβατικά σκάφη και πυραυλάκατοι του στολίσκου της Κασπίας θάλασσας μετακινήθηκαν από τη βάση στη Makhachkala στην Μάυρη Θάλασσα.», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Κασπία είναι μια κλειστή θάλασσα, ενώ μια σειρά από κανάλια που συνδέονται με τους ποταμούς Βόλγα και Ντον, την συνδέουν με τη Θάλασσα του Αζόφ, επιτρέποντας στη Ρωσία να μεταφέρει πολεμικά πλοία όποτε αποφασίσει η ρωσική πλευρά.



“Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το ρωσικό ναυτικό αναπτύσσει τα επιπλέον πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω κλιμάκωσης της καταστάσεως μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας", ανέφερε το BBC, το οποίο συνέχισε επικαλούμενο βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι "τις τελευταίες ημέρες, τα οποία δείχνουν ρωσικά άρματα μάχης, πυροβολικό και θωρακισμένα οχήματα να κατευθύνονται συνεχώς προς τα ουκρανικά σύνορα".

Ένα πιθανό σενάριο στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν η χρήση αποβατικών με Ρώσους πεζοναύτες για την εκτέλεση επιθέσεων σε διαφορετικά σημεία των ουκρανικών ακτών ( Οδησσό ή αλλού) , με σκοπό τον απόλυτο αιφνιδιασμό του Κιέβου.
 
Η Μόσχα σίγουρα έχει εκπονήσει σχέδιο κατάληψης ουκρανικών περιοχών κοντά στην Κριμαία, θέλοντας να διασφαλιστεί η Χερσόνησο αυτή, ενώ υπάρχουν και οι ρωσικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία, για τις οποίες θα πρέπει να υπάρχει πάντα  ένας "ανοικτός" χερσαίος διάδρομος ανεφοδιασμού τους, στο απευκταίο σενάριο γενικευμένης πολεμικής συρράξεως στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ και αυτό από την πλευρά του έχει τα δικά σχέδια στην περιοχή, τα οποία έχουν ως κύρια βάση την Ρουμανία, ενώ η σιδηροδρομική “Εγνατία” και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προσφέρουν την τεράστια δυνατότητα συνεχούς ανεφοδιασμού των δυνάμεων του με προσωπικό και στρατιωτικό υλικό, αν στα Στενά υπάρξει οποιαδήποτε  πιθανό "πρόβλημα".

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός Α/ΓΕΣ  στρατηγός Ruslan Khomchak έχει τονίσει ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει τουλάχιστον 28 τακτικές μονάδες πρώτης γραμμής, πλήρως επανδρωμένες, κοντά στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία, οι οποίες ανέρχονται προς το παρόν σε 20.000-25.000 άτομα.

Το σκηνικό “μυρίζει μπαρούτι” βέβαια αλλά μια ευθεία αντιπαράθεση δύσης και Ρωσίας είναι ακόμη πολύ μακρινό σενάριο στην όλη κατάσταση .

Γιώργος Μοτσάκος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια