Ο Μνησικλής, ο Καλλίμαχος και η Ραλλία


Του Μανόλη Καψή

Η υπόθεση έχει στοιχεία κωμωδίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη Μενδώνη ότι θέλει να χαράξει το όνομά της σε μαρμάρινη επιγραφή στην Ακρόπολη. "Αυτό που δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ο Περικλής, ο Φειδίας, o Ικτίνος, ο Καλλικράτης, ο Μνησικλής και ο Καλλίμαχος, που δημιούργησαν και διακόσμησαν τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και τον ναό της Αθηνάς, ετοιμάζεται να το πράξει η υπουργός Πολιτισμού”, φωνάζει η (πάντα μετριοπαθής) "Αυγή". Αυτό θα πει όμως σοβαρή αντιπολίτευση. Να έχεις μαζί σου και πλάι σου και τον Μνησικλή και τον Καλλίμαχο και τον Ικτίνο. (Και την Ραλλία αν παραστεί ανάγκη ή κωλύεται ο Καλλίμαχος.)

Από κοντά και ο άλλος, που πιάνει πουλιά στον αέρα: "Αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο. Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα". (Το συνάμα αντί του ταυτόχρονα, προσθέτει μια δόση λυρισμού στην ανάρτηση, ενώ κάνει την παρέμβαση και λίγο πιο λαϊκιά, κοντά στα γούστα του άχαστου.)

Λίγα λεπτά μετά, η Μενδώνη δημοσιεύει τις φωτογραφίες με τη μαρμάρινη επιγραφή -που είναι ήδη έτοιμη- και που απαίτησε ο δωρητής (σκληρός ο ανταγωνισμός με το Ιδρυμα Νιάρχος βλέπετε…). Αλλά δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Μενδώνη. Τι διάολο συμβαίνει με αυτούς τους βέβηλους; Γιατί εκθέτουν τον άχαστο συνάμα;

Αλλά no problem. Κάνουμε ό,τι κάναμε με τη Siemens. Μπορεί στον διαγωνισμό να μη μετείχε καν η αμαρτωλή εταιρεία, μπορεί τελικά οι καταγγελίες περί στημένου διαγωνισμού να αποδείχθηκαν μπαρούφες, μπορεί να υπήρχε μια "αστοχία” (Ζαχαριάδης) ή να έφταιγαν κάποια παλιόπαιδα στην Κουμουνδούρου, που δεν φρόντισαν "να εξακριβώσουν την καταγγελία” (Τσίπρας), αλλά η βρωμιά υπήρχε. Στο μυαλό των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ…

Ή όπως το διατυπώνει το έγκυρο Documento, "είτε δηλαδή επικράτησαν πιο 'σοβαρές' απόψεις, είτε το μάζεψαν όσο γινόταν πιο γρήγορα, μετά τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και από τους Αρχαιολόγους και τους υπαλλήλους του υπουργείου”. Γεγονός που δεν απέτρεψε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή και να επιμένουν να ζητούν απαντήσεις συνάμα.


Θα μου πείτε, είναι αυτό σοβαρή αντιπολίτευση; Πόσο πιο κάτω; Αλλά και γι' αυτό υπάρχει απάντηση. Τα έχει πει όλα πρώτη η Ραλία (Για τον Καλλίμαχο δεν παίρνω όρκο, δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση):

"Εγώ για σένα, εγώ για σένα, εγώ για σένα θα έπεφτα πιο κάτω απ' τον καθένα”. Εντάξει, το πιάσαμε το υπονοούμενο, για το τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, για να βοηθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα που εσχάτως ζορίζεται. Αλλά και το "κάτω” πρέπει να έχει και κάποιο όριο.

Τελευταίο επεισόδιο: Αφού εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα για τις καταγγελίες περί μαρμάρινης πλάκας που θα γράφει το όνομα της Μενδώνη κ.λπ., η "Αυγή" προχθές επανήλθε. Και αφού κατήγγειλε για διάφορα τη Λίνα Μενδώνη, την κάλεσε να απαντήσει για τα όσα προέβλεπε η σύμβαση με τον δωρητή του ασανσέρ για τα ΑμΕΑ:

"Εάν ισχύει, είναι κοινή συκοφάντης και βέβηλη. Εάν δεν ισχύει, είναι προφανές πως μετά τη θύελλα αντιδράσεων, παραβιάζει τη σύμβαση που η ίδια υπέγραψε”. Τώρα δηλαδή κατηγορείται και γιατί δεν ανέγραψε το όνομά της στη μαρμάρινη επιγραφή, γιατί έτσι παραβιάζει τη σύμβαση... Παραλογισμός συνάμα και τούμπαλιν θα έλεγα.

Υ.Γ.: Για όσους αναρωτιούνται πάντως για το μένος του Αλέξη Τσίπρα, της "Αυγής", του ΣΥΡΙΖΑ και της Ραλλίας για τη Μενδώνη, υπάρχει εξήγηση. Δεν έχει να κάνει φυσικά με την Ακρόπολη, ούτε με τους ανθρώπους του πολιτισμού, ούτε με τον Λιγνάδη ή το Εθνικό Θέατρο. Έχει σίγουρα να κάνει με την εχθροπάθεια της ριζοσπαστικής, αλλά δεν αρκεί. Αλλού βρίσκεται η εξήγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συγχωρήσουν ποτέ στη Λίνα Μενδώνη ότι ξεμπλόκαρε το έργο του Ελληνικού και η επένδυση προχωράει. Αυτό δεν αντέχουν, μην έχουμε καμία αμφιβολία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια