Ανθεί το λαθρεμπόριο εμβολίων και πιστοποιητικών Covid στον Σκοτεινό Ιστό


Αμφίβολης ποιότητας εμβόλια κατά του κορωνοϊού, πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών Covid και πλαστές βεβαιώσεις αρνητικών τεστ πωλούνται στις αθέατες πλευρές του κυβερνοχώρου.

Η είδηση δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Ήταν αναμενόμενο ότι στον αποκαλούμενο Σκοτεινό Ιστό, τις αθέατες πλευρές του Διαδικτύου που δεν προσεγγίζουν οι μηχανές αναζήτησης και οι χρήστες κινούνται ανώνυμα, θα ξεκινούσε κάποια στιγμή λαθρεμπόριο σχετιζόμενο με την πανδημία. Η αμερικανο-ισραηλινή πολυθενική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Check Point Software πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες μια έρευνα στο Dark Web ή darknet για να διαπιστώσει τι συμβαίνει και τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι ερευνητές της εταιρείας διαπίστωσαν ότι στις σκοτεινές γωνιές του κυβερνοχώρου οι λαθρέμποροι θέτουν προς πώληση εμβόλια κατά του κορωνοϊού όλων των εταιρειών που έχουν λάβει την σχετική άδεια, πιστοποιητικά εμβολιασμών Covid καθώς και αρνητικά τεστ. Τα πιστοποιητικά και τα αρνητικά τεστ είναι φυσικά πλαστά ενώ για τα εμβόλια οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για τα πραγματικά εμβόλια ή για ψεύτικα. Σημειώνουν πάντως ότι τα στοιχεία που είδαν να συνοδεύουν κάποια εξ αυτών των εμβολίων που πουλήθηκαν στο σκοτεινό ιστό έδειχναν ότι πρόκειται για γνήσια εμβόλια.

Όσον αφορά τις τιμές για τα εμβόλια τα ποσά που ζητούν οι λαθρέμποροι φτάνουν τα χίλια δολάρια ανά δόση ενώ για τα πιστοποιητικά η τιμή έχει οριστεί στα 200 δολάρια το κάθε ένα όμως αυτά δεν πωλούνται μεμονωμένα αλλά σε πακέτα των 20 πιστοποιητικών. Τα αρνητικά τεστ για Covid πωλούνται προς 25 ευρώ και αν κάποιος αγοράσει δύο παίρνει δώρο άλλο ένα…

Οι λαθρέμποροι στοχεύουν κυρίως σε ανθρώπους που θέλουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, σε όσους θέλουν περάσουν τους σχετικούς ελέγχους στα σύνορα αν ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους και σε όσους χρειάζονται ένα τέτοιο πιστοποιητικό για επαγγελματικούς λόγους.

Υπάρχει όμως σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα ηλεκτρονικής ασφάλειας και μια ακόμη μεγάλη δεξαμενή υποψήφιων πελατών των λαθρεμπόρων ειδικά όσον αφορά τα εμβόλια και εκεί είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Πρόκειται για όσους ζουν σε χώρες που ο εμβολιασμός δεν έχει ξεκινήσει ή γίνεται με πολύ αργό ρυθμό και έχουν κουραστεί από τους περιορισμούς και τα λοκντάουν. Μπορεί κάποιοι να αναζητήσουν την λύση στο darknet και σε περίπτωση που το εμβόλιο είναι πραγματικό έστω και αν το πλήρωσαν ακριβά οι άνθρωποι αυτοί θα είναι προστατευμένοι. Αν όμως το εμβόλιο είναι ψεύτικο ο κίνδυνος για τους ίδιους αλλά όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους είναι μεγάλος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια