Εντυπωσιακή ανακάλυψη στο CERN: Αλλάζει η φυσική όπως την ξέραμε


Ένα πιθανό «ελάττωμα» στη βασική θεωρία που εξηγεί πώς συμπεριφέρονται τα δομικά στοιχεία του Σύμπαντος εντόπισαν οι επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), το μεγαλύτερο κέντρο για τη μελέτη στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο.

Το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model) είναι η καλύτερη θεωρία που έχουν αυτή τη στιγμή οι φυσικοί για να περιγράψουν τα βασικά συστατικά του σύμπαντος, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης του εικοστού αιώνα.

Τα πάντα γύρω μας, λέει η θεωρία αυτή, είναι φτιαγμένα από σωματίδια - τα κουάρκ και τα λεπτόνια - ενώ τέσσερις δυνάμεις επιδρούν σ' αυτά. Οι πιο γνωστές σε εμάς είναι ο ηλεκτρομαγνητισμός και η βαρύτητα.


Νέα στοιχεία για την…ατίθαση συμπεριφορά ενός σωματιδίου που ονομάζεται «χαμηλό» ή «ομορφο κουάρκ» (beauty quark) θα μπορούσαν δημιουργήσουν αμφιβολίες στα θεμέλια αυτής της θεωρίας. Kαι αυτό γιατί μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός ακόμη αδιευκρίνιστου υπο-ατομικού σωματιδίου που ασκεί δύναμη.

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα προέκυψαν από δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές που εργάζονται στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, μια γιγαντιαία μηχανή χτισμένη σε μια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Στις εγκαταστάσεις του οι επιστήμονες χρησιμοποιούν δέσμες πρωτονίων για να «δοκιμάσουν» τα όρια της φυσικής όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

«Η αλήθεια είναι ότι τρέμαμε μόλις είδαμε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα, τόσο μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός μας. Οι καρδιές μας χτυπούσαν πράγματι λίγο πιο γρήγορα» δήλωσε στο BBC ο Δρ Mίτες Πατέλ από το Ιmperial College London.

Τα νέα ευρήματα είπε είναι τα πιο συναρπαστικά στον τομέα της φυσικής εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν υπάρχει όντως μία απόκλιση από το πρότυπο μοντέλο.

Υπάρχουν δομικά στοιχεία του κόσμου μας που είναι ακόμη μικρότερα από το άτομο. Μερικά από αυτά τα υποατομικά σωματίδια αποτελούνται από ακόμη μικρότερα συστατικά, ενώ άλλα δεν μπορούν να χωριστούν σε οτιδήποτε άλλο. Τα τελευταία είναι γνωστά ως θεμελιώδη σωματίδια.

Το Καθιερωμένο Πρότυπο της κοσμολογίας περιγράφει όλα τα γνωστά θεμελιώδη σωματίδια που αποτελούν το Σύμπαν καθώς και τις δυνάμεις με τις οποίες αλληλεπιδρούν. Δεν μπορεί ωστόσο να εξηγήσει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης φυσικής, όπως η φύση της βαρύτητας ή η σκοτεινή ύλη, μια μυστηριώδης ουσία που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το «σκελετό» του σύμπαντος.

Για τους λόγους αυτούς, οι φυσικοί γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή το Καθιερωμένο Μοντέλο θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πιο προηγμένο πλαίσιο. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων κατασκευάστηκε για αυτό ακριβώς για να ανακαλύψει τη φυσική πέρα από το πρότυπο μοντέλο. Έτσι, αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα του CERN, κατά κάποιο τρόπο θα αλλάξει…ο κόσμος όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα λένε οι ειδικοί.

Νατάσα Παυλοπούλου

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια