Επενδύουν στο χάος, θα βγουν χαμένοι


Η δολοφονική επίθεση των μπαχαλάκηδων κατά του άνδρα της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν η κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Το πανό «Εξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας», που ξεχώριζε στη συγκέντρωση «αλληλέγγυων» το βράδυ της Κυριακής μετά το επεισόδιο βίας αστυνομικού κατά ενός πολίτη που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, εφαρμόστηκε στην πράξη με την προσθήκη «ζωντανοί ή νεκροί».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς *

Είναι χρέος των Αρχών να εντοπίσουν τους δράστες της επίθεσης και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. Από τη Δευτέρα επισημάναμε ότι κάποιοι επενδύουν στο μπάχαλο και στο χάος προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση μέσω της «γενικής διάλυσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να πάρει σαφείς αποστάσεις από τις δυνάμεις του «μπάχαλου», επένδυσε στην αναβίωση του «κινήματος της πλατείας», δίνοντας πολιτική κάλυψη σε κάθε είδους διαμαρτυρία εν μέσω πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε πολιτικά την υπόθεση Κουφοντίνα, καλώντας την κυβέρνηση να υποχωρήσει στα αιτήματα του δολοφόνου της «17 Νοέμβρη» χωρίς καν να παροτρύνει την πλευρά του ισοβίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να κριθεί το δίκαιο των αιτημάτων του. Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στις διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων του τρομοκράτη, με συνθήματα για την «πλατεία Κουφοντίνα» και πανό τύπου «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», που προσβάλλουν τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης και θίγουν την καρδιά της δημοκρατίας.

Ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, την έκθεση του οποίου επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία, σε πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή» σημείωνε ότι «με την ουσιαστική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα δεν έχουμε πια να κάνουμε με την αντιπαράθεση ενός τρομοκράτη, από τη μια μεριά, και της κυβέρνησης από την άλλη. Βρισκόμαστε ξανά, όπως το 2008 και το 2011, ενώπιον μιας ακόμη εκδοχής της προνεωτερικής σύγκρουσης Δεξιάς και Αριστεράς για την ανοχή που θα πρέπει να επιδεικνύεται στην πολιτική βία». Και ο κ. Αλιβιζάτος κατέληγε αναφέροντας ότι «στο πολιτικό επίπεδο τα πράγματα είναι πιο απλά: αν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπισθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, αν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος ιδεών κάποιων αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, νομίζω ότι η ένταση θα πέσει. Για να γίνει όμως αυτό, την κύρια ευθύνη τη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καιρός να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας».

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναστήσει «πλατείες» ήταν εμφανής και στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης. Ο κομματικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε για τη συγκέντρωση, στελέχη του δημοσίως κραύγαζαν ότι «όλη η χώρα θα γίνει Εξάρχεια», ο πρώην βουλευτής τους Στάθης Παναγούλης αποκάλυπτε πως οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα νότια προάστια καλούσαν κόσμο αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και για τη συμπόρευση των οπαδών τους με τους μπαχαλάκηδες και τους χούλιγκαν. Στη Θεσσαλονίκη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκαν καταληψίες του ΑΠΘ που έχουν στοχοποιήσει τον πρύτανη του πανεπιστημίου και δεν μπορεί να πάει στο γραφείο του.

«Τα πάντα για να πέσει η κυβέρνηση», είναι το δόγμα που ακολουθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει ότι η αντιπολίτευση που ασκεί έχει ημερομηνία λήξης. Ποντάρουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ, οι μαζικές συγκεντρώσεις λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν πως βρισκόμαστε πια στο τέλος του υγειονομικού εφιάλτη, καθώς το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική.

Η ακραία αντιπολίτευση που ασκούν -ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεχόταν ότι υπήρχε ρίσκο μετάδοσης του ιού στις συγκεντρώσεις αλλά έδωσε σήμα για μαζικές κινητοποιήσεις- αποδοκιμάζεται από τη συντριπτική πλειονότητα του λαού, που δεν μπορεί να δεχθεί παραλογισμούς αυτή την περίοδο που χρειαζόμαστε την κοινή λογική.

Το μίσος με το οποίο θέλουν να ποτίσουν την κοινωνία δεν θα περάσει. Οσοι καλλιεργούν «μπάχαλα» θα μπουν στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

* Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια