Sponsor

ATHENS WEATHER

Εγώ ή θα σας πάρω όλους μαζί μου...


Του Κώστα Στούπα 

Η δημόσια ανάληψη της ευθύνης της αναζωπύρωσης της επιδημίας από τις καθημερινές πολυπληθείς συγκεντρώσεις και πορείες από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέπληξε πολλούς για την αφέλεια αλλά και το ρίσκο που περικλείει.

Σε συνέντευξη στον Alpha όταν ρωτήθηκε: "...εσείς δέχεστε το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας" ο κ. Τσίπρας απάντησε "βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι` αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδια που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία"...

Το επίμαχο νομοσχέδιο αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία που συγκεντρώνει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Στην ερώτηση π.χ. της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, στις 28 Ιανουαρίου:  "Τι γνώμη έχετε για την αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση; Είστε υπέρ ή κατά;", οι πολίτες απάντησαν υπέρ 64%, κατά 31%, δεν γνωρίζω, δεν απαντώ 5%.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο η πολιτική προέλευση των απαντήσεων. Από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είναι η απάντηση που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, με το 92% να απαντά υπέρ.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, και παρά την αρνητική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 39% είναι υπέρ της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, με το 59% να τάσσεται κατά. Θετικό είναι και το 84% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, ενώ κατά είναι το 13%.

To Σαββατοκύριακο που πέρασε διοργανώθηκαν πάνω από 30 τοπικές πορείες υποτίθεται εναντίον της αστυνομοκρατίας από περιθωριακές ακραίες ομάδες υπό τις ευλογίες και την παρότρυνση του κόμματος του κ. Τσίπρα...

Η ανάληψη του ρίσκου σημαντικής συμβολής στην αναζωπύρωση της επιδημίας, λίγους μήνες πριν την ανόρθωση του τείχους ανοσίας από τους επιταχυνόμενους εμβολιασμούς περί τα τέλη του Καλοκαιριού, σε ένα ζήτημα που τα δύο τρίτα της κοινωνίας τάσσονται με την επιλογή της κυβέρνησης, εκπλήσσει πολλούς.

Το ίδιο και η συμπόρευση με τους "μπαχαλάκηδες" σε σχέση με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα ή την προσπάθεια εκμετάλλευσης της δυσαρέσκειας (και η προσπάθεια πολιτικοποίησης και ριζοσπαστικοποίησής της) που προκαλούν τα μέτρα "καραντίνας" κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες.

Οι τελευταίες επιλογές αυτές του κ. Τσίπρα εξέπληξαν πολλούς και κυρίως αυτούς που είχαν πειστεί πως κάνει μια προσπάθεια μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ  προς το Κέντρο.

Η υπόθεση Κουφοντίνα και μετά από αυτήν το επεισόδιο με έναν-δυο ανόητους αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη μοιάζουν με απλές αφορμές για ακραία μεταστροφή της ρητορικής και πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πραγματικά αίτια μοιάζουν να είναι η σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα την εβδομάδα που πέρασε και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το επόμενο Φθινόπωρο.

Η υπόθεση "Παππά-Καλογρίτσα" φαινόταν εξ αρχής ακόμα και την περίοδο της παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πώς θα κατέληγε.

Τo "καυτό" Φθινόπωρο...

Ο  κ. Τσίπρας φοβάται πρόωρες εκλογές το ερχόμενο Φθινόπωρο όταν θα έχει δημιουργηθεί πρόσκαιρα ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα λόγω της υποχώρησης της πανδημίας και της ώθησης που θα δώσει στην οικονομία η επάνοδος στην κανονικότητα, οι δαπάνες από τις αυξημένες τραπεζικές καταθέσεις και κυρίως η θετική ψυχολογία από την απομάκρυνση του κινδύνου...

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει διαχειριστεί με σχετική επιτυχία την επιδημία. Τούτο προκύπτει από το γεγονός πως οι θάνατοι αναλογικά στον πληθυσμό παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και οι ρυθμοί εμβολιασμού πάνω από τον μέσο όρο.

Αυτό σε συνδυασμό με την επαρκή διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων στον Έβρο και το Καστελόριζο και τις μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια δομούν ένα ισχυρό προεκλογικό "αφήγημα" ικανό να εξουδετερώσει την παγίδα  της απλής αναλογικής που άφησε πίσω του ο  ΣΥΡΙΖΑ.

Μια δεύτερη εκλογική ήττα στα τέλη του 2021, δυο περίπου χρόνια μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον κ. Τσίπρα που φιλοδοξεί να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς.

Η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη έχει κυριαρχήσει στο Κέντρο και κινδυνεύει μόνο από τη δεξιά πλευρά, στην οποία όμως δεν έχει εμφανιστεί κάποια αξιοσημείωτη απειλή. Κατά συνέπεια μια νέα εκλογική επικράτηση μεταθέτει το τέλος της τετραετίας στα τέλη του 2025, μια χρονική περίοδο ικανή να απορροφήσει τις αναταράξεις της πανδημίας στην οικονομία που λογικά θα φανούν μετά το 2021 όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης και οι επιδοτήσεις και θα ακολουθήσουν οι φόροι για να πληρωθούν τα χρέη.

Το σενάριο αυτό των πρόωρων εκλογών είναι προφανές πως δημιουργεί εκνευρισμό στην "Κουμουνδούρου" η οποία δεν διστάζει να αναλάβει το ρίσκο αναζωπύρωσης της επιδημίας προκειμένου να αποκτήσει προεκλογικά αντιπολιτευτικά ερείσματα. Τούτο όμως μπορεί να αποδειχτεί δίκοπο  μαχαίρι καθώς μια αναζωπύρωση της πανδημίας με ένα ρεκόρ καθημερινών θανάτων εύκολα μπορεί να προκαλέσει αποστροφή και οργή ακόμη και "ακλόνητων" ψηφοφόρων.

Ο "πνιγμένος" όμως συνηθίζει να πιάνεται από τα μαλλιά του...

Από την άλλη πλευρά το σενάριο τον πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο θα μπορούσε να ανατραπεί από:

- Μια μετάλλαξη του ιού την οποία δεν θα αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα εμβόλια και φάρμακα...

- Ένα κραχ στις διεθνείς αγορές που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα ακυρώσει την θετική ψυχολογία της εξόδου από την κρίση που διαμορφώνεται και θα βυθίσει τη διεθνή οικονομία σε ύφεση...

- Μια "θερμή" εμπλοκή με την Τουρκία ασχέτως αποτελέσματος και έκτασης.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το πολιτικό και άρα και το οικονομικό σκηνικό στην χώρα μια εβδομάδα περίπου πριν την 200στή επέτειο της έναρξης της ελληνικής επανάστασης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια