Sponsor

ATHENS WEATHER

Λεφτά... τέλος: Αφού διέλυσαν την οικονομία λένε για «πιθανό άνοιγμα της εστίασης στα τέλη Απριλίου με δύο πελάτες»!

Άγνωστο πόσοι θα μπορέσουν να βγάλουν τα «λουκέτα»


Η απόλυτη διάλυση της ελληνικής οικονομίας, με τα κυβερνητικά στελέχη να ψελλίζουν πλέον πως άδειασαν τα ταμεία του κράτους και πως η χώρα θα αναγκαστεί να ανοίξει την αγορά. 

Μετά από αρκετούς καταστροφικούς μήνες lockdown, οι οποίοι διέλυσαν πλήρως την αγορά, χωρίς ωστόσο να μειώσουν τα κρούσματα, η κυβέρνηση πλέον ξεκίνησε να σχεδιάζει -τουλάχιστον έτσι λέει- το άνοιγμα της χώρας. 

Φυσικά αυτό θα είναι με αρκετά αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι επί της ουσίας δεν θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να δουλέψουν. 

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν πελάτη που μάλιστα θα φορά μάσκα λένε ότι θα επιστρέψει στις 22 Μαρτίου ενώ για την εστίαση αναφέρουν ότι θα ανοίξει λειτουργώντας μόνο τον εξωτερικό χώρο και με τα τραπεζάκια στον μισό χώρο για κάθε μαγαζί μέσα στον Απρίλη σαν να λέμε εστίαση με τραπεζάκια για δύο πελάτες (λένε ήδη για περιορισμό των ατόμων ανά τραπέζι).

Επί του θέματος αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε την παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. «Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητή Μικροβιολογίας. 

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να μετατραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.  

Ερωτηθείς για τη συμπεριφορά όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε ότι αυτές τις ημέρες θα συζητηθεί για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται. «Ο εμβολιασμένος δεν πρόκειται να αρρωστήσει βαριά, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο μεταδίδει. Συνεπώς ο εμβολιασμένος θα πρέπει να προφυλάξει τους γύρω του. Η μάσκα, οι αποστάσεις και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων θα διατηρηθούν και το 2021», κατέληξε. 

Οι (μη) αντοχές της οικονομίας φέρνουν το τέλος του lockdown

Είναι η πρώτη φορά στην περίοδο της πανδημίας, που ακούγεται φωνή και μάλιστα τόσο ηχηρή από την πλευρά των μη ειδικών, επιδημιολογικά τουλάχιστον. Αυτό συμβαίνει, διότι πολύ απλά οι πόροι της οικονομίας αρχίζουν να εξαντλούνται. Και μπορεί όλοι στην κυβέρνηση να λένε ότι χρήματα υπάρχουν για τη στήριξη της οικονομίας, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να υπάρχει απόθεμα για παρεμβάσεις και όταν ανοίξει η οικονομία. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν ανάγκες και η Πολιτεία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Τα διαθέσιμα στην οικονομία είναι αυτή την στιγμή περίπου 32 δισ., εκ των οποίων τα 23 δισ. δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μένουν μόλις 9 δισ., συν τα 15 δισ. που θα αντληθούν από τις αγορές (ήδη έχουμε σηκώσει τα 5,5 δισ.). Κατά συνέπεια σύνολο διαθεσίμων μετά βίας 20 δισ..

Το πακέτο στήριξης για το 2021, είναι ήδη στα 11,6 δισ.

Έξοδος από το lockdown σε 3+2 φάσεις 

Tο άνοιγμα της οικονομίας αναμένεται να γίνει σε τρεις φάσεις, αρχικά και άλλες δύο στην συνέχεια, αφού η πρότερη εμπειρία των ταχέων βημάτων επιστροφής στην κανονικότητα το 2020 έχει δείξει πως ένα από τα βασικά όπλα απέναντι στην πανδημία είναι η υπομονή.

Πρώτο στην σειρά προτεραιότητας είναι το λιανεμπόριο. Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει μέσω του 13032, της νέας εφαρμογής για SMS την οποία έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσω κενού μηνύματος οι πολίτες θα λαμβάνουν επιβεβαίωση για να μεταβούν για τα ψώνια τους, μία επιβεβαίωση η οποία θα διαρκεί τρεις ώρες και θα εκδίδεται μόνο μία φορά την ημέρα, αφού σε απόπειρα εκ νέου αποστολής SMS από τον πολίτη, αυτός θα λαμβάνει απάντηση πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία μόνο μία φορά την ημέρα.

Οι σκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι δύο. Αν και η επιθυμία θα ήταν από την πρώτη στιγμή οι καταναλωτές να μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα, τα οποία θα καθορίζουν μέγιστο αριθμό πελατών βάσει των τετραγωνικών τους, η εικόνα της πανδημίας φέρνει σε πρώτη φάση το σενάριο του click away να μοιάζει πιο βιώσιμο. Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 22 Μαρτίου με click away και εν συνεχεία σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπεί και η φυσική παρουσία των καταναλωτών εντός των καταστημάτων.

Η δεύτερη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους αν όχι την εβδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, τότε την επόμενη. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες. Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται απαραίτητα, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια σειρά έχει ο κλάδος της εστίασης ο οποίος δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τις 15 Απριλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η και όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους πόσους θα κάθονται σε ένα τραπέζι. Οι εν λόγω ημερομηνίες δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού στην κυβέρνηση θέλουν προλάβουν τα μαγαζιά το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά τη 12η Απριλίου.

Από τον σχεδιασμό δεν θα μπορούσε να λείπει και ο τουρισμός ο οποίος φαίνεται, με δεδομένη την πτώση των κρουσμάτων, τον καλό καιρό και φυσικά τον εμβολιασμό ο οποίος, όπως φαίνεται θα έχει επιταχυνθεί ήδη από τον Απρίλιο, θα μπορεί να ανοίξει στα μέσα Μαΐου. Το ακριβές πλαίσιο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αφού στην εξίσωση υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως η επιδημιολογική εικόνα των χωρών προέλευσης των τουριστών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού κ.α.

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας, αφού τότε σχεδιάζεται να «σηκώσουν» ρολά bar και γυμναστήρια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια