Sponsor

ATHENS WEATHER

Η ζέστη ίσως να μην παραμείνει σύμμαχος για την επιβράδυνση της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων


Οι μεταδοτικότερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού ενδέχεται να εμποδίσουν την επιβράδυνση της εξάπλωσής του τις θερμότερες εποχές.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που φέρνουν η άνοιξη και το καλοκαίρι συνέβαλαν στην επιβράδυνση της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο, αυτό ίσως να μην ισχύει με τις μεταλλάξεις.

Οι μεταδοτικότερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν εξαπλωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που πλέον ενδέχεται να αποδυναμώσουν το «όπλο» των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν την άνοιξη και το καλοκαίρι και τελικά να μην υπάρξει επιβράδυνση της πανδημίας.

«Κατά βάσιν, παράγοντες όπως είναι οι υπεριώδεις ακτίνες και οι υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς και το να βρίσκεται κανείς συχνότερα σε εξωτερικούς χώρους κατά τις θερμότερες εποχές, βοηθούν στην επιβράδυνση της συχνότητας μόλυνσης», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Ουλφ Ντίτμερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Έσσεν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν αποκλείεται να εξανεμιστεί από τις μεταλλάξεις.

«Γνωρίζουμε για τους κορονoϊούς ότι η τιμή R, δηλαδή ο ρυθμός αναπαραγωγής τους, μειώνεται σημαντικά την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω αυτών των παραγόντων, δηλαδή έχουμε μείωση κατά 0,5 τουλάχιστον της τιμής αυτής, ίσως και ακόμη περισσότερο. Και αυτό είναι ήδη αρκετά πολύ. Ωστόσο, λόγω της πιο εύκολα διαδιδόμενης παραλλαγής B.1.1.7 του κορωνοϊού, οι εποχικές επιδράσεις ενδέχεται να μην επαρκούν για να πέσει μακροπρόθεσμα η τιμή R κάτω από το όριο του 1, κάτω από το οποίο επιβραδύνεται η πανδημία», όπως εξήγησε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια