Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων… συνεχίζει να «αποκαλύπτεται»: Στο «φως» νέα μυστικά


Ολοένα και περισσότερα είναι τα… μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που αποκαλύπτονται από την έρευνα των επιστημόνων. Πρόκειται για τον αρχαίο ελληνικό αστρονομικό υπολογιστή, ο οποίος επέτρεπε την πρόβλεψη διαφόρων αστρονομικών γεγονότων.

Επιστήμονες από το βρετανικό UCL, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες, που έκαναν την έρευνα, εκτιμούν ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για να «ξεκλειδώσουν» όλες οι πληροφορίες.

Ο Μηχανισμός, ο οποίος φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο και είναι το πιο πολύπλοκο δείγμα μηχανικής που έχει βρεθεί από τον αρχαίο κόσμο. 

Η ηλικίας περίπου 2.000 ετών συσκευή χρησιμοποιείτο για να προβλέψει τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, των θέσεων των πλανητών, ακόμη και των ημερομηνιών των Ολυμπιακών αγώνων.

Η έρευνα της ομάδας «UCL Antikythera Research Team» μελέτησαν τον τρόπο που λειτουργούν τα γρανάζια στο μπροστινό μέρος του. 

«Ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες παρουσιάζονται με τρόπο που αποτελεί ένα εντυπωσιακό άθλο της αρχαίας ελληνικής μεγαλοφυΐας» σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Τόνι Φριθ.

Παρά την έρευνα που γίνεται στον Μηχανισμό, που ανακαλύφθηκε το 1901, δεν έχει γίνει δυνατή η αποκάλυψη όλων των μυστικών του καθώς μόνο το ένα τρίτο του Μηχανισμού εκτιμάται ότι έχει διασωθεί και αυτό σε 82 θραύσματα.

Η χρήση ακτινών-Χ από το 2005 έχει αποκαλύψει χιλιάδες χαρακτήρες κειμένου κρυμμένους μέσα στα θραύσματα. Οι επιγραφές περιλαμβάνουν μια περιγραφή του κόσμου, με τους πλανήτες να κινούνται σε δακτυλίους. Είναι αυτή η απεικόνιση του σύμπαντος που αναδημιούργησαν οι Βρετανοί ερευνητές.

Δύο σημαντικές γνώσεις που αποκαλύπτονται στο μηχανισμό, είναι οι αριθμοί των 462 και 442 ετών, που αντιστοιχούν στους κύκλους της Αφροδίτης και του Κρόνου αντίστοιχα. Όταν παρατηρούνται από τη Γη, οι κύκλοι των πλανητών μερικές φορές αναστρέφουν την κίνηση τους σε σχέση με τα άστρα.

«Η κλασική αστρονομία της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού γεννήθηκε στη Βαβυλώνα, όμως τίποτε σε αυτή την αστρονομία δεν υπάρχει που να δείχνει πως κατάφεραν οι αρχαίοι Έλληνες να βρουν τον άκρως ακριβή κύκλο των 462 ετών για την Αφροδίτη και των 442 ετών για τον Κρόνο».

Αυτό τόνισε ο Άρης Δακάναλης, υποψήφιος διδάκτορας του UCL, που συμμετείχε στην ερευνά, μαζί με την κα Μυρτώ Γεωργακοπούλου, η οποία είναι ειδική στα αρχαιολογικά υλικά.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εξηγήσουν, χρησιμοποιώντας μια αρχαία ελληνική μαθηματική μέθοδο που περιγράφει ο φιλόσοφος Παρμενίδης, πώς βρήκαν οι Έλληνες τους κύκλους της Αφροδίτης και του Κρόνου.

Παράλληλα, αναδημιούργησαν τους κύκλους όλων των άλλων πλανητών του Μηχανισμού, για τους οποίους έχουν χαθεί τα σχετικά δεδομένα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια