Κορωνοϊός: Η Ευρώπη στο έλεος του τρίτου κύματος - «Εγκληματικό» το μπλόκο στα εμβόλια


Σε πλήρη εξέλιξη είναι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις μεταλλάξεις και την μετ’ εμποδίων εκστρατεία εμβολιασμού.

Η απόφαση για την αναστολή στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca προειδοποιούν οι ειδικοί ενδέχεται να οδηγήσει σε νέους θανάτους, την ώρα που νέες και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις σαρώνουν τη γηραιά ήπειρο.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Γερμανία

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανίας δεν είναι καθόλου καλή αυτή τη στιγμή» λέει ο Κρίστιαν Ντρόστεν , κορυφαίος ιολόγος στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, και αποδίδει την επιδείνωση της κατάστασης, τόσο στην εκθετική αύξηση της εξάπλωσης της λεγόμενης «βρετανικής» μετάλλαξης, όσο και στην απόφαση της προσωρινής διακοπής στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. «Χρειαζόμαστε αυτό το εμβόλιο», επιμένει.

Μέχρι το Πάσχα λέει τα κρούσματα στη Γερμανία αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τα Χριστούγεννα. «Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραματικά», λέει. Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του γίνονται την ώρα που η Γερμανία ανοίγει σταδιακά την οικονομία της μετά από πολύμηνο lockdown.

Στο «κόκκινο» και η Ιταλία

Τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στην Ιταλία, η οποία την Τρίτη κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων, ανακοινώνοντας 502 θύματα της πανδημίας, τον υψηλότερο αριθμό από το τέλος Ιανουαρίου. Ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε ότι περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις οφείλονται στη βρετανική μετάλλαξη.

Η ιταλική κυβέρνηση αυστηροποίησε τα μέτρα εν όψει του Καθολικού Πάσχα, μετατρέποντας το σύνολο σχεδόν της χώρας σε «κόκκινη ζώνη». «Η κατάσταση δεν είναι απλή», λέει ο Σπεράντσα. «Η βρετανική μετάλλαξη εξαπλώνεται 35-40% πιο γρήγορα και αντιπροσωπεύει το 54% των συνολικών περιπτώσεων. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι επίσης παρούσα, ειδικά στην περιοχή του Μπολτσάνο και η βραζιλιάνικη κυρίως στην κεντρική Ιταλία.

Στα όρια τους τα νοσοκομεία του Παρισιού-Νέα μέτρα το σαββατοκύριακο

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση Καστέξ ετοιμάζεται να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στο Παρίσι και μερικές ακόμη περιοχές, από αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιταχυνόμενη μετάδοση του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση ανοίγει τον δρόμο για νέους περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες και τα νοσοκομεία λυγίζουν καθώς καταγράφονται 400 και πλέον μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Τα νοσοκομεία του Παρισιού μεταφέρουν ασθενείς με κορονοϊο σε περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο, ενώ στη νοτιοδυτική Γαλλία οκτώ άτομα που εμφάνισαν ένα νέο στέλεχος του ιού, τη λεγόμενη «μετάλλαξη της Βρετάνης» πέθαναν.Η νέα μετάλλαξη ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς ανιχνεύεται πολύ πιο δύσκολα στα τεστ.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε ότι από τη στιγμή που η Γαλλία θα άρει την αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca, -το οποίο είπε ελπίζει ότι θα γίνει σήμερα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων- θα διαβεβαιώσει τον πληθυσμό ότι είναι ασφαλές και θα ξεκινήσει άμεσα η ανοσοποίηησ καθώς «τα εμβόλια είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από αυτήν την κρίση ».

Αυστηροποίηση των μέτρων στην Πολωνία

Την Τρίτη, η Πολωνία ανακοίνωσε μερικό lockdown τριών εβδομάδων από αυτό το Σαββατοκύριακο. Η χώρα κλείνει σχολεία ,εμπορικά κέντρα, πισίνες και γυμναστήρια εκτός από τα εστιατόρια που έχουν ήδη βάλει λουκέτο, ενώ ανησυχία στις αρχές προκαλεί επίσης η βρετανική μετάλλαξη στην οποία αποδίδεται η πλειοψηφία των νέων μολύνσεων. Η χώρα κατέγραψε χθες τουλάχιστον 25.000 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο.

Νατάσα Παυλοπούλου

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια