Βαφτίσια, βασανιστήρια και τα χρήσιμα ball boys


Κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαπενθημέρου, αναδείχθηκαν δυο μεγάλοι νικητές. Ο καθένας στον τομέα του. Σε αυτά, που γνωρίζει καλύτερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίτευξη σημαντικότατων οικονομικών στόχων και στη δημιουργία εξαιρετικού επενδυτικού κλίματος και ο Αλέξης Τσίπρας στη δημιουργία ηχηρού μπάχαλου, που ίσως να οδηγήσει σε αδιέξοδο την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.

Η επιτυχέστατη έκβαση της έκδοσης του 30ετούς Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξης του 1,9%, ήρθε να επισφραγίσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, την αλλαγή τόσο του επενδυτικού κλίματος, όσο και της ευρύτερης εικόνας που εκπέμπει η ελληνική οικονομία στο εξωτερικό. Η έκδοση των ΟΕΔ μαγνήτισε πάνω από 26 δισ. ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει στην υπ’ αριθμόν 1 υπερκάλυψη εγγραφής στον ευρωπαϊκό χώρο κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από το 2% με 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Και μπορεί πράγματι να είναι από τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, όμως κοιτώντας πίσω θα δούμε ότι μόλις πριν από 10 χρόνια οι αποδόσεις των ομολόγων βρισκόντουσαν στο επίπεδο του 44%, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα του Bloomberg.



H πρόσφατη 30ετής έκδοση ΟΕΔ, είναι η δεύτερη μακροχρόνια έκδοση μετά από την αντίστοιχη 10ετή, που προηγήθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και που είχε υπερκαλυφθεί κατά 29 δισ. ευρώ.

Η επαναφορά της εμπιστοσύνης στη ελληνική οικονομία, έχει ήδη αρχίσει εδώ και καιρό να γίνεται ορατή και από το ύψος των κεφαλαίων που εισρέουν στο χρηματιστήριο. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην καθημερινότητα των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αλλά στις κινήσεις του λεγόμενου «έξυπνου χρήματος».

Το «έξυπνο χρήμα», έχει επανέλθει για τα καλά, στα χρηματιστηριακά και επενδυτικά δρώμενα. Η συνέχιση των εξαγορών ελληνικών εταιρειών που κινούνται σε στρατηγικούς κλάδους αποκτά νέα δυναμική. Η συνεργασία ανάμεσα σε ξένα επενδυτικά σχήματα και εγχώριους ομίλους αυξάνεται. Εκδόσεις ομολογιακών δανείων των μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών όπως είναι η ΔΕΗ και η Alpha Bank, υπερκαλύπτονται. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με τη μέθοδο του book building, έρχεται να γυρίσει τη σελίδα του τραπεζικού συστήματος σε ένα νέο κεφάλαιο, αφού έχει ήδη υπερκαλυφθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.

Στην βελτιστοποίηση του επενδυτικού κλίματος έχει συμβάλει θετικά και η ανακοίνωση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για υποχώρηση του ΑΕΠ στο -8,2% αντί για -10,5% που εκτιμούσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Έχει συμβάλει θετικά και η επιτυχής μέχρι στιγμής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και του εμβολιαστικού προγράμματος, από τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όπως ανέφερε σε δήλωση της η Κομισιόν: «Με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ακολουθούμε έναν κοινό ευρωπαϊκό δρόμο για ασφαλές και συνεχές άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας. Το κλειδί για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι η πιστοποίηση - όχι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Τα πιστοποιητικά δεν θα οδηγήσουν σε διακρίσεις ανάμεσα τους πολίτες μας. Πρόκειται για μια γρήγορη και ασφαλή επιστροφή στην ομαλότητα, γιατί για τις επιχειρήσεις μας το να μη χάσουν τη θερινή περίοδο είναι μια ζήτημα επιβίωσης».

Αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τα έχει καταφέρει πολύ καλά αυτήν την περίοδο. Το κόμμα του έχει οργανώσει, έχει στηρίξει ή έχει συμμετάσχει, σε πάνω από 200 διαδηλώσεις, καταλήψεις, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις, ανοικτές συνελεύσεις κλπ, διεκδικώντας ίσως το πρώτο βραβείο επαναστατικής εγρήγορσης, αφήνοντας πίσω του το ΚΚΕ, αλλά και όλες τις «συλλογικότητες» και τα κινήματα που προσπαθούν εναγωνίως να κρατηθούν στη ζωή δημιουργώντας μπάχαλο.

Η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων covid, που περνούν την είσοδο των νοσοκομείων. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Το μόνο που έχει αλλάξει στην καθημερινότητα, είναι ο αριθμός των διαδηλωτών, που είτε περιφέρονται στους δρόμους της Αθήνας μηρυκάζοντας τα τετριμμένα συνθήματα τους, είτε δημιουργούν επεισόδια. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι τα ίδια, με τις δυσκολίες και τους κινδύνους που εγκυμονούν. Τα καταστήματα λιανικής είναι κλειστά. Τα σχολεία είναι κλειστά. Η τηλεργασία παραμένει στα επίπεδα που ήταν πριν.

Τι έχει αλλάξει; Μόνο η αύξηση της επαναστατικής γυμναστικής των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και η αγωνιστική τους επαγρύπνηση, για να τρέξουν και να στηρίξουν κάθε γεγονός που θα μπορούσε να μετατρέψει την φλόγα σε φωτιά και την σταγόνα σε πλημμύρα.

Εκτός από τους προαναφερθέντες, κάποιο βραβείο θα πρέπει να δοθεί και στους χρήσιμους νεροκουβαλητές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαν τα «ball boys», δηλαδή σαν τα παιδιά που κάθονται στα πλάγια των γραμμών των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Με τη διαφορά, ότι αντί να επαναφέρουν την μπάλα γρήγορα στο παιχνίδι για να συνεχιστεί το παιχνίδι, την πετούν στις άδειες κερκίδες. Εκεί που δεν υπάρχουν καν θεατές.

Έτσι είδαμε τα χρήσιμα «ball boys», να ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες με δυο σημαντικότατα ζητήματα. Όπως ήταν τα βαφτίσια στα οποία συμμετείχε ο Άδωνις Γεωργιάδης και τα χουντικά «βασανιστήρια» στα υπόγεια της ΓΑΔΑ.

Το μόνο που δεν έκαναν ήταν να πάνε με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν ερώτηση στην Κομισιόν, όπως έκανε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή «τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας καθώς και τις μαρτυρίες για απαγωγές λατινοαμερικανικού τύπου και τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ». Τραγικοί ουραγοί.

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια